Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zjednodušil bych třídění zraněných na tři barvy, říká šéf pražské záchranky se zkušenostmi z Afghánistánu

Česko

  5:00
PRAHA - Jako první český příslušník aktivních záloh koncem února odcestoval do Afghánistánu, na urgentním příjmu tamní vojenské nemocnice ošetřoval masivně krvácející dospělé i raněné děti. Po šesti měsících se ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch vrátil do Česka s cennými zkušenostmi i pocitem, že bychom si měli vážit země, v níž žijeme.

Ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch přebírá ocenění zaměstnavatelům členů aktivních záloh armády. Snímek z června 2016. foto:  Dan Materna, MAFRA

Zkušený lékař, jenž šéfuje záchranářům v hlavním městě od roku 2015, sloužil ve válkou zpustošené zemi v rámci operace Resolution Support. Armáda si jej vybrala pro svůj pilotní projekt zapojení „záložáků“ do zahraničních misí.

První 'záložák' v Afghánistánu. Armáda pošle na misi šéfa pražských záchranářů

„V Praze máme neskutečný komfort a klid na práci. Ať si kdokoliv stěžuje jakkoliv, nedá se to s bojovým nasazením srovnat ani v době nejrušnější služby,“ ohlíží se Kolouch za svým působením ve středoasijské islámské republice v rozhovoru pro Lidovky.cz, který proběhl na žádost zástupců pražské záchranné služby prostřednictvím emailu.

Lidovky.cz: Když se ohlédnete za svým půlročním působením v Afghánistánu, co se vám jako první vybaví?
Radost z několika zachráněných životů a šťastného návratu všech českých vojáků dané rotace domů. A také velká pokora a vděčnost za naši fungující zemi, v níž mohu se svou rodinou žít a pracovat v oboru urgentní medicíny pro pacienty, kteří neměli štěstí a onemocněli, případně se zranili.

Lidovky.cz: Jak přesně jste na místě pomáhal?
Působil jsem ve vojenské nemocnici pod zdravotnickým velením amerických lékařů a vojenským velením AČR. Byl jsem zařazen v týmu FST (polním chirurgickém týmu), který tvořil chirurg, ortoped, anesteziolog a já jako specialista na urgentní medicínu, dále několik sester - mužů. A to od instrumentáře operačního sálu, přes sestry JIP až po paramediky, hasiče či bojové zdravotníky různých odřadů.

Ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch.

Můj úkol byl první kontakt a vyšetření, třídění zraněných, ultrazvuková diagnostika FAST, někdy podání narkózy a také pooperační péče, případně odsun na vyšší pracoviště či do vlasti zraněného.

Lidovky.cz: S jakou nejtěžší situací jste se tam setkal?
Ze zranění šlo o úrazy hrudníku a krku s masivní krevní ztrátou. Nepříjemné bylo ošetřovat dětské pacienty, kteří v tamějších podmínkách často nemají šanci na plné uzdravení. Naše pomoc jim zachránila život, ale následný život s trvalými následky v jejich podmínkách bude velmi těžký.

Simulace teroristického útoku na Temelín. Vojenského cvičení se zúčastnilo tři sta lidí

Lidovky.cz: Co vás v Afghánistánu nejvíce překvapilo?
Po medicínské stránce jsem pozitivně vnímal schopnost improvizace a flexibility při zachování platnosti odborných doporučených postupů. Šlo o jednoduchou a rychlou medicínu, která měla pozitivní efekt pro přežití zraněných. Kladně hodnotím také včasné podávání antibiotik a množství podaných krevních derivátů.

Lidovky.cz: A v negativním smyslu?
Na všechno se používají jednorázové sety. Při polytraumatu sice šetří čas, ale někdy použijeme pouze část a zbytek generuje velké množství zdravotnického odpadu. Někdy byla rovněž složitá komunikace přes různé velící stupně.

Lékař Petr Kolouch.

Lidovky.cz: Na jaké úrovni je afghánské zdravotnictví?
Neodvažuji se to hodnotit. Pracoval jsem ve vojenské nemocnici a tamější civilní zařízení jsem nenavštěvoval. Často nás ale místní lékaři žádali o revize jejich vlastních pacientů, byli rádi za péči poskytovanou námi a s radostí si odváželi množství materiálu, který údajně neměli, aby se mohli následně starat o své pacienty.

V zemi nebyly k dispozici pro nás běžné vyšetřovací metody, jako je magnetická rezonance nebo civilní CT pracoviště. Neurochirurgickou péči čerpají někteří Afghánci například v Indii.

Lidovky.cz: V čem dalším se působení u nás a v Afghánistánu liší? 
V Praze máme neskutečný komfort a klid na práci. Ať si kdokoliv stěžuje jakkoliv, nedá se to s bojovým nasazením srovnat ani v době nejrušnější služby. Važme si naší země.

Lidovky.cz: Je tedy práce tam náročnější?
Ano, trvala nonstop a museli jsme si odpočinek dávkovat dle harmonogramu bojových operací, což šlo pouze částečně. Ani vojenských lékařů US Army není nadbytek a heslo „každá ruka dobrá“ platí i v Afghánistánu.

Lidovky.cz: Na misi jste odjížděl s cílem získat cenné pracovní zkušenosti nejen pro záchranku, ale i pro Prahu. Získal jste je?
Ano. Inspirací nám může být zjednodušený systém třídění zraněných při hromadném neštěstí, takzvaný MASSCAL. Dále jsem si potvrdil, že je potřeba zdravotníky i v civilu cvičit v sebezáchraně a bezpečných postupech v situacích, jako jsou například aktivní střelec nebo terorismus obecně. V takových chvílích bude nutná přesná komunikace a spolupráce s intervenčními složkami, což v případě Prahy bude policie. Je třeba pracovat rychle a ještě více přemýšlet dopředu. V našich podmínkách můžeme uplatnit také odlišný léčebný přístup k poranění mozku, než na který jsme doposud zvyklí.

Lidovky.cz: Co ještě byste v Praze rád uplatnil?
Za vhodné považuji zjednodušit třídění zraněných pouze na tři barvy a nezdržovat se s detailním vyplňováním celostátně předepsaných karet odborné společnosti. Můžeme se také zaměřit na to, abychom rozvíjeli transfuzní protokoly i v přednemocniční neodkladné péči (PNP), ještě více pečovali o teplotní komfort zraněných a stejně tak zrychlili naši práci jak v PNP, tak na urgentních příjmech.

Lidovky.cz: Máte v plánu se do Afghánistánu vrátit, případně se zapojit do jiné zahraniční mise?
Bude mi 50 let, vážím si toho, že jsem měl možnost žít po boku profesionálů s velkým P. Jsem zdravý a vycvičený, tedy připravený pracovat v jakýchkoliv podmínkách to bude potřeba, ale další nasazení v zahraničí neplánuji.

Pražská záchranka reklamuje nové sanitky. Nejčastěji je trápí poruchy v elektroinstalaci

Jsem zodpovědný za chod a rozvoj významné složky integrovaného záchranného systému naší země – zdravotnické záchranné služby v Praze. Plánuji pomoci při výchově mladých lékařů a zdravotníků obecně k takové službě, kterou jsem absolvoval já, a naopak u nás na záchrance vytvářet prostor pro práci vojenským veteránům, kteří skončí svůj závazek u Armády ČR. Tento rekvalifikační program u nás už probíhá a máme úspěšně zaměstnané bývalé příslušníky Armády ČR. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!