Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nomádi

NOMÁDI: 6 věcí, které budete dělat, pokud se rozhodnete cestovat Maluchem

Vrcholové foto foto: Vojtěch Fryč

Tohle léto jsme podnikli druhou velkou cestu starým polským žihadlem Fiat 126 alias Maluch. Netroškařili jsme a vyrazili až k vysněnému cíli: průsmyku Passo della Stelvio. Celkově jsme projeli 7 států: Česko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Itálii, Slovinsko a Polsko. Při předchozí cestě jsme najeli 2 345 kilometrů a při té letošní 3 626 kilometrů. Při takové porci kilometrů jsme se naučili pár věcí, které je s Maluchem potřeba umět.
  5:00

Vyndavat motor kdekoliv

Maličkost – že jo. Dřív nebo později se to stane určitě součástí výpravy. Stačí na to jeden člověk.

Polský „angličák“ na cestách

Menší komplikace ale může nastat, když ho musíte vyndat po tom, co jste sjeli z výšky 2 800 m. n. m. a jste vlastně rádi, že jste rádi. Když ale motor drží na pár šroubech, tak se vás nikdo neptá, jestli jste na tahání 40 kg železa dostatečně fit. Co vám práci ale určitě dost ulehčí, je správné nářadí. Což o to, jako hever mohou posloužit dva lidi a špalek na podepření, pro nastartování s přetrženým startovacím lankem můžete použít klacek (ano, jsme mistři improvizace), ale doporučujeme se takovému adrenalinu vyhnout.

Vyndavat motor. Kdekoli

Opravovat převodovku

Víte, že s ní něco je. Chvilku sedíte, hypnotizujete ji a čekáte, jestli se neopraví sama. Pak ji konečně vyndáte a pro jistotu rovnou vyndáte i ten motor. Dolejete olej všude, kde se dolít dá a tradá, jede to dál.

Opravovat převodovku

Odhánět zvědavce od auta

Nemusíte být ani v Indii, v zemi národu čumilů (jak je nazval Dan Přibáň), aby na vás lidi zírali. Čumilové jsou všude, ale nás to baví. Rádi poznáváme nové lidi, kultury, názory. Spoustu těch zvědavců nám potom i pomohlo s opravou Malucha, nechali nás přespat u sebe na zahradě, nebo se na kousek cesty přidali k nám.

Ohánět zvědavce od auta

Stát se minimalistou, doslova!

Komu to ještě nedošlo, Maluch je opravdu hodně malý! Do kufru (který je mimochodem vepředu) byste stěží narvali 2 basy piv. My tam vozíme nějaké jídlo a náhradní díly. Zahrádka na střeše pro kanystr s benzínem a náhradní kolo. Místo zadních sedaček máme spacáky, stan a světe div se, i další náhradní díly. Ano, vozíme tolik náhradních dílů, že bychom mohli skoro složit druhé auto.

Stát se minimalistou

Nocovat jako bezdomovec

Jedno z pravidel naší cesty je co nejmenší rozpočet na to, kde budeme spát. Proto většinou spíme někde pod širákem. Ale pozor na to, kde si spacák chcete rozložit. Když jsme chtěli přespat ve Slovinsku, kousek od Triglavského národního parku, měli jsme návštěvu, kterou ani bezdomovec jen tak nepotká. Když jsme začali připravovat večeři, uslyšeli jsme šramocení ve křoví. Místní medvěd měl asi taky hlad a přišel nás omrknout. Fakt to byl on! To byste nevěřili, jak se línej Vítek dokáže zabalit během jedné minuty do auta. Nakonec jsme tedy přespali o kus dál v bezpečí, vedle benzínové stanice.

Nocovat jako bezdomovec

Trénovat trpělivost

Jak je malý, tak je i pomalý. Na každou cestu máme přesně stanovený čas a podle toho plánujeme trasu. Nemůžete moc brát v úvahu čas trasy vypočítaný Google mapami, protože ty s maluší rychlostí nepočítají. A kdyby se něco hodně podělalo a dovča se protáhla? Na to nemyslíme. Jedno je ale jasný, bez Malucha se nikdy domů vracet nebudeme.

My jsme si trpělivost otestovali při výjezdu na Passo della Stelvio. Oficiální nadmořská výška: 2 758 m. n. m. Nakonec jsme se vyškrábali kamenitou cestou až do 2 824 m n. m., dál už to nešlo. Zařazena jednička, maximálně dvojka, když je světlá chvilka. Maluch má mizivý výkon už na úrovni Máchova jezera, co teprve, když se ho snažíte dostat do takového krpálu. Kdybychom ho tlačili, asi by to jelo rychleji, ale zvládnul to celé sám! A stálo to za to.

Kam to bude příště? To se nechte překvapit!

Vrcholové foto

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!