Po dvoutýdenních nepokojích ekvádorská vláda ustupuje. Prezident Moreno ruší úsporná opatření

Prezident Ekvádoru Lenín Moreno odvolá balíček úsporných opatření, kvůli jehož zavedení zemí v posledních dnech zmítala vlna nepokojů. V neděli večer místního času, v pondělí brzy ráno SELČ, se na tom podle agentury AP dohodl s lídry domorodých národů, kteří výměnou za ústupek vyzvou své stoupence k ukončení protestů a silničních blokád. Obě strany ohlásily, že budou společně pracovat na nové sadě opatření, která by snížila vládní výdaje.

Tento článek je více než rok starý.

Quito Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v Ekvádoru.

V Ekvádoru se proti opatřením protestovalo necelé dva týdny. | Foto: Daniel Tapia | Zdroj: Reuters

Morenova vláda úsporný balíček zavedla, aby aby splnila podmínky půjčky ve výši 4,2 miliardy dolarů, 98,3 miliardy korun, od Mezinárodního měnového fondu. Obyvatele pobouřilo zejména zrušení dotací na pohonné hmoty, po kterém ceny nafty v Ekvádoru vzrostly o více než 100 procent.

Protestující domorodí obyvatelé v Ekvádoru kývli na jednání s prezidentem, nepokoje trvají již deset dní

Číst článek

Následovaly necelé dva týdny protestů, v jejichž čele stálo domorodé obyvatelstvo. Demonstrace paralyzovaly místní ekonomiku a vyžádaly si nejméně sedm mrtvých a přes 2000 zraněných.

V sobotu prezident Moreno ohlásil čtyřiadvacetihodinový zákaz vycházení po celé zemi. Pondělní jednání s představiteli domorodých organizací bylo první takovou schůzkou od začátku nepokojů.

„Soudruzi, dohoda znamená kompromis na obou stranách,“ řekl Moreno po několika hodinách jednání, které živě přenášely televizní kamery. „Domorodá mobilizace skončí a Dekret 883 bude odvolán,“ prohlásil v odkaze na balíček úsporných opatření.

„Pro Ekvádor nastal okamžik míru a shody,“ řekl místní koordinátor OSN Arnaud Peral, který působil v roli zprostředkovatele rozhovorů. Uzavřenou dohodu označil za výjimečný krok. Její součástí je také vytvoření nové komise, která bude hledat náhradu za stažená opatření. Ve výboru zasednou i lídři domorodých národů, uvedla agentura Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme