Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

VIDEO: Policista v Texasu zastřelil černošku skrze okno její ložnice, cítil se v ohrožení

Obrázek pořízený z videa tělesné kamery vydané policejním oddělením Fort Worth. foto: ČTK

Dallas (USA) - V texaském Fort Worthu o víkendu bílý policista zastřelil 28letou černošku poté, co k jejímu domu hlídku uprostřed noci přivolali znepokojení sousedé kvůli otevřeným vchodovým dveřím. Strážce zákona vystřelil, když při obcházení domu zahlédl v okně ložnice lidskou postavu. Podle prohlášení místní policie se cítil v ohrožení.
  7:21

K domu Atatiany Jeffersonové policejní hlídka dorazila kolem 02:30 v noci na sobotu (09:30 SELČ), uvádí zpravodajský web BBC. Video z kamery umístěné na uniformě strážníka ukazuje, jak dvojice policistů nejdříve kontroluje vchodové dveře a následně za svitu baterek míří podél obvodu stavení. V jistém momentě se záběr stáčí k oknu ložnice, kde se objevila postava. Policista křičí „Ruce vzhůru! Chci vidět vaše ruce!,“ načež prakticky okamžitě střílí.

Demonstranti se shromáždili před domem, přímo tam, kde byla v sobotu zastřelena...
Demonstranti se shromáždili před domem, přímo tam, kde byla v sobotu zastřelena...

Jeffersonová střelné ráně na místě podlehla. V ložnici s ní v osudném momentě byl ještě osmiletý synovec, kterého podle vyjádření rodiny měla tu noc doma na hlídání. Policie uvedla, že v pokoji se našla zbraň, není však jasné, zda ji Jeffersonová před smrtí držela v ruce.

Podle oficiálního prohlášení proti ní policista použil svoji pistoli, protože považoval vzniklou situaci za ohrožující. Představitel policejního sboru ve Fort Worth v neděli na tiskové konferenci potvrdil, že dotyčný strážník před výstřelem neohlásil, že je policista. Incident bude nyní vyšetřován, přičemž jeho hlavní aktér, který je u místní policie od loňského dubna, byl kvůli události suspendován.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha