Lidé se v Národním divadle naposledy rozloučili s herečkou Vlastou Chramostovou

Vynesením rakve z Národního divadla skončilo v pondělí před polednem poslední rozloučení s herečkou Vlastou Chramostovou. Do zvuku trubačů ji vyprovodil potlesk publika. Smutečnímu aktu, při kterém se s herečkou a významnou postavou české kultury posledních několika desítek let loučili především její umělečtí kolegové, přihlíželo zaplněné hlediště Národního divadla. Smuteční obřad ukončila česká hymna a dlouhý potlesk zúčastněných vstoje.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 12:35 14. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historická budova Národního divadla se otevřela v 10.30. Od té chvíle mohli lidé přinášet k jevišti květiny, poklonit se rakvi s herečkou nebo zapsat vzkaz do kondolenční knihy. Krátce po 11. hodině začal smuteční obřad.

U rakve ozdobené podpisem Vlasty Chramostové se střídaly čestné stráže, mezi prvními byli Jiří Štěpnička, Zuzana Stivínová, David Prachař, Miroslav Donutil, David Matásek, Saša Rašilov či Taťána Medvecká.

‚Nebála se postavit komunistickému zlu'. Významné osobnosti reagují na úmrtí Vlasty Chramostové

Číst článek

Později čestnou stráž drželi třeba Martin Preiss, Jaromír Hanzlík, Jana Boušková, členové vedení Národního divadla nebo někdejší politik Jan Ruml či diplomat Michael Žantovský. V hledišti byli Jiřina Bohdalová či Boleslav Polívka.

Po rozhrnutí opony zazněly v přednesu Vlasty Chramostové úryvky z Cyrana, kterého chtěla vždycky hrát. První projev patřil řediteli Národního divadla Janu Burianovi.

„Loučíme se s paní Vlastou Chramostovou v Národním divadle. Byla tu ráda a byla s kolegy z činohry ráda i v posledních letech, kdy již nevystupovala na jevišti. Přála si, abychom se sešli právě tady,“ uvedl Burian.

Vlast, chrám a most

Herec David Prachař, který patří k těm, kdo měli k herečce z jejích mladších kolegů nejblíže, řekl, že by se Chramostové líbilo dnešní obsazené divadlo. Zmiňoval její nelehký osud, připomněl, že její jméno se skládá ze slov vlast, chrám a most.

„Maminka se jmenovala Rosenbaumová, tam je ještě růžový keř. Vlasta byla tohle všechno dohromady, nemohla žít jiný život,“ řekl. Následně přečetl úryvek z textu Thomase Eliota, z jejího oblíbeného Cyrana a s pokřikem Vivat Vlasta sklidil potlesk publika.

Zpráva pokračuje pod online reportáží.

Obřad v Národním divadle skončil před polednem. Smuteční hosté rakev doprovodili ven z divadla na Národní třídu, kde byl zastavený provoz. Do kondolenčních knih ve foyer divadla se můžou lidé zapisovat do 12.45. Na piazzetě vedle divadla můžou až do večera zapálit svíčku.

Divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová patřila k prvním signatářům Charty 77. Byla výraznou postavou disentu, předtím ale podepsala souhlas se spoluprací s komunistickou Státní bezpečností, což popisovala ve svých pamětech.

V 60. letech byla jmenována zasloužilou umělkyní, po podpisu Charty 77 ale měla zakázáno veřejné vystupování. Hrála tak jen s přáteli ve svém bytě. Po sametové revoluci byla 20 let členkou Národního divadla. V roce 1998 jí prezident Václav Havel udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

„Byla nesmírně přátelský, veselý člověk plný humoru, člověk s obrovským temperamentem, a to do svého pozdního věku. Vnášela do souboru spoustu energie a zkušeností. Také byla nepřehlédnutelnou osobností, která prožila nesmírně složitý život, to se objevovalo v jejím herectví, tak jak by to v každém kvalitním herectví objevovat mělo,“ popsal pro Radiožurnál ředitel Národního divadla Jan Burian.

mkk, sva, kro, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme