Ranní přehled podle Bloombergu: Dohoda mezi Spojenými státy a Čínou je jen malým pokrokem

Denní monitor

Denní monitor Zdroj: Profimedia.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Čínsko-americká (ne)dohoda

Uzavřené příměří v obchodní válce mezí Čínou a Spojenými státy se v Číně nikterak neslaví a spíše ukázalo, jak úzký manévrovací prostor Čína má, aby se vyhnula tolik nežádoucímu zpomalení ekonomiky. Čína ani státní média ve skutečnosti o výsledku vůbec nemluví jako o dohodě. Důvodem může být to, že Spojené státy Číně ustoupily jen minimálně – navýšení cel plánované na příští týden sice zrušily, dříve uvalené tarify ale osekaly jen mírně. Na druhou stranu, Spojené státy se ze strany Číny spokojily jen s vágními závazky v oblasti měnové politiky, duševního vlastnictví a nákupu zemědělských produktů.

Hongkongští si jdou tvrdě za svým

Násilí v ulicích Hong Kongu pokračuje. O víkendu byl protestujícími zraněn dokonce policejní důstojník. Demonstranti nadále zvyšují tlak, u vlády se dožadují splnění zbývajících požadavků, které zahrnují právo vybrat si své politické představitele.

Na trzích převládá mírný optimismus

Asijské trhy nejspíš zahájí týden růstem. Pokrok v čínské-americkém vyjednávání v pátek podpořil americké akcie a zvýšily se i výnosy tamních vládních bondů. Na druhou stranu pozitivní nálada nemusí vydržet s tím, jak se ozývají kritické hlasy ohledně dojednaného obchodního příměří. Vystřízlivění už zažívá britská libra, která v pátek zaznamenala nejsilnější dvoudenní růst za deset let. Optimismus do žil ji vlila prohlášení o blížící se dohodě o brexitu. Dohoda je ale nakonec dál, než se zdála, připustil britský premiér Boris Johnson. Libra proto hned v pondělí své zisky na trzích výrazně osekala.

Brexit se opět vzdaluje

Johnson v neděli svému kabinetu sdělil, že dohoda o brexitu může být dosažena, ale evropští vyjednavači ji nejspíš nepodpoří. Podle nich zatím dohoda není dost dobrá. Hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier už diplomatům členských zemí údajně sdělil, že pokrok ve vyjednávání není dostatečný.