Elektrické skútry v Praze jedou. Český Revolt jich nasadí několik stovek a nechá na nich vydělávat i mikroinvestory

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

revolt-carsharing

Foto: Revolt

Šéf Revoltu Pavel Kuchta ve sdíleném elektrickém autě

Přes 10 tisíc uživatelů, desítky elektrických autíček, motorek a skútrů. Taková je bilance českého startupu Revolt, který do pražských ulic postupně posílá stále větší počet elektrických dopravních prostředků. U zmíněné trojice se přitom nechce zastavit a nově tak nabízí podílet se na jeho rozvoji i samotným uživatelům, respektive investorům.

Jeden z energických sršňů, jak Revolt nazývá své žlutočerné elektroskútry Super Soco CUx, může být klidně váš. Respektive vy si ho koupíte, zařadíte do flotily Revoltu a vyděláváte na tom, jak na něm budou uživatelé po Praze jezdit. Tuzemský startup tím chce jednak zapojit fanoušky do svého úspěchu a zároveň rozšířit vlastní flotilu.

„Jedná se o jednorázovou akci, během které chceme dát lidem jedinečnou příležitost, jak nám pomoci v budování služby, a být skutečně komunitním projektem. Další investice již pokryjí finance větších investorů a bank, se kterými jednáme,“ prozrazuje šéf Revoltu Pavel Kuchta.

revolt-skutr

Foto: Revolt

Elektrický skútr Revolt

Do investiční akce nazvané Kup skútr, která byla spuštěna v září, se již zapojilo kolem 200 mikroinvestorů a Revolt jich plánuje vzít na palubu maximálně 250. Po Praze aktuálně jezdí zhruba 50 skútrů, k tomu přes 20 motorek a do konce roku má přibýt ještě zhruba padesátka skútrů právě od mikroinvestorů. Zbytek přijde až na jaře, jelikož na zimu půjdou jednostopá revoltí vozítka do garáže.

Princip investice do skútru je vcelku přímočarý. Cena elektrického sršně je 60 tisíc korun včetně příslušenství v podobě držáku na box, samotného boxu a dvou helem. Maloobchodní cena motorky je přitom podle Revoltu bez příslušenství ještě o 10 tisíc korun vyšší.

tomas-cupr-rohlik

Přečtěte si takéOnline supermarket Rohlik.cz Tomáše Čupra kupuje část skupiny Sklizeno, včetně služby FreshbedýnkyOnline supermarket Rohlik.cz Tomáše Čupra kupuje část skupiny Sklizeno, včetně služby Freshbedýnky

Elektrický skútr od začátku patří vám, nicméně při investici zároveň uzavíráte dohodu, že ho minimálně po dobu 21 měsíců nabídnete všem uživatelům v rámci platformy Revoltu. A jak na něm uživatelé jezdí, tak pasivně vyděláváte.

Jako modelový příklad firma uvádí výnosy, když necháte na skútru jezdit ostatní celých 5 let – v takovém případě vám má investice vynést měsíčně zhruba 4 300 korun před zdaněním. Vstupní investice by se vám tak měla vrátit nejpozději do dvou let. Samotní investoři pak navíc mají na Revoltu univerzální 20% slevu.

revolt-elektromotorka-tc1

Foto: Revolt

Elektrická motorka Revolt Super Soco TC

Na Revoltu si mohou uživatelé elektrický skútr či motorku půjčit za 5 korun na minutu (u auta je minutová sazba o korunu vyšší). Maximální rychlost skútru je 45 kilometrů v hodině a na jedno nabití dojede zhruba 80 kilometrů. Nově Revolt spustil i speciální balíčky, ve kterých už není pouze minutová sazba, ale delší a výhodnější pronájem.

V nabídce jsou celkem tři balíčky. Nejvýhodnější je ten za 600 korun, v rámci něhož dostanete kredit ve výši 900 korun. To v praxi znamená, že vás pak minuta jízdy na motorce nebo skútru vyjde na 3,3 koruny. Nedávno navíc Revolt také zastropoval maximální denní útratu a spustil věrnostní program, kdy vám z ceny každé jízdy připíše 10 procent jako slevu na další.

Návrat aut a rozšiřování flotily

S blížící se zimou se pak do ulic začínají vracet také auta, která přes léto prošla generální revizí a jsou opět připravena do plného provozu. V Praze se jich znovu objeví dvacet a řidiči se mohou těšit na několik novinek. Odemykání funguje přímo v aplikaci, stejně jako startování, takže už vůbec nepotřebujete klíč, a nasazena byla i dojezdová baterie pro snazší obsluhu.

Ruku v ruce s tím šlo i vylepšování aplikace, ve které si lze nově auto nebo skútr před započetím jízdy rezervovat, aby vám ho nikdo při cestě k němu nevyfoukl. Když se potřebujete během cesty někde na chvíli zastavit, je možné si také auto za nižší poplatek nechat zarezervované, aby vám s ním opět někdo neodjel.

Přesná čísla Revolt prozradí až na konci sezony, ale podle Pavla Kuchty jsou jednostopá vozidla využívána velmi podobně jako auta. V sezóně ovšem vidí o něco větší výhodu v motorkách, i proto do nich Revolt vpustil mikroinvestory.

revolt-carsharing

Foto: Revolt

Elektroauto Revolt

„Určitě ještě v budoucnu přibudou elektroauta, ale v tuto chvíli jsme se záměrně přiklonili na posílení motorek, protože se hodí do přehuštěného městského provozu více. Auto, byť je malé, zůstane viset v koloně, načež skútr ji hravě přejede a to je to, co chceme lidem nabídnout. Vyzrát nad městský provoz a dostat se jednoduše z bodu A do B,“ vypočítává hlavní výhody Kuchta.

Revolt už navíc nyní osnuje plány, jak svou flotilu ještě rozšíří. Kuchta zatím nechce být konkrétní, ale jisté je to, že půjde opět o elektricky poháněná vozidla. Podle všeho budou ještě menší, než s čím jezdí Revolt teď, a navíc by se měly dostat i za hranice Prahy do dalších měst.