Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kultura

GLOSA: Jazz Goes To Town nabídl všehochuť progresivní hudby

Binker Golding (Jazz Goes To Town Hradec Králové 2019) foto: Lukáš Veselý

Jubilejní 25. ročník festivalu Jazz jde městem / Jazz Goes To Town minulý týden potvrdil pověst vybrané dramaturgie pro fajnšmekry.
  10:00

Na rozdíl od let, kdy na týž festival za minulého vedení jezdily do Hradce Králové velké jazzové hvězdy, se současná mladá dramaturgie orientuje spíše na aktuální trendy, fúze, neokoukané osobnosti a jména, která rezonují v „jazzovém undergroundu“. Je to zcela jiný přístup než ten předchozí, avšak neméně chvályhodný. Taková podoba jazzového festivalu u nás vlastně nemá momentálně konkurenci, dává smysl ji srovnávat spíš s přehlídkami experimentální hudby typu Alternativa anebo s částí programové nabídky progresivních klubů jako je pražský Jazz Dock.

Joanna Duda - Wojtek Mazolewski Quintet (Jazz Goes To Town Hradec Králové 2019)
Oskar Török - Wojtek Mazolewski Quintet (Jazz Goes To Town Hradec Králové 2019)

Název festivalu byl tentokrát naplněn hned dvakrát. „Jazz šel městem“– doslova – při stěhování vizuálu kultovního hradeckého popartového výtvarníka Milana Langera. Ten zemřel v roce 2017, ale dodnes na hradecké umělecké scéně působí řada jeho žáků, kteří v hradecké Galerii moderního umění provedli langerovskou multimediální performanci věnovanou vynálezci saxofonu. Na ni navázala další „jazzová procházka městem“, tentokrát ve společnosti mezinárodní dechově-perkusistické kapely The Zebra Street Band.

Festival nabídl od úterka do soboty řadu pozoruhodných vystoupení různých sestav, od sólových recitálů po mnohahlavé soubory. K těm nejlepším patřila například česká premiéra amerického tria Digital Primitives, jehož leader Cooper-Moore ovládal několik nástrojů afroamerického původu včetně diddley bow (vlastně prkno s nataženou jednou strunou) a bezpražcového banja. Ve výsostně rytmické hudbě se krásně proplétaly motivy africké hudby s americkými kořennými žánry v čele s blues, ale i freejazzové principy – podobně jako třeba ve slavné skupině The Art Ensemble Of Chicago (ta mimochodem hrála na vůbec prvním ročníku tohoto festivalu v roce 1995).

Velkou ozdobou programu byla i další česká premiéra, koncert mladého britského saxofonisty Binkera Goldingse a jeho nového kvarteta. Kapely úžasného tahu, skvěle propracované dynamiky a dobře vymyšlených hudebních témat, která dokázala – zcela bez podbízení – zaujmout vysloveně „na první dobrou“ svou písničkovou chytlavostí.

To, že jednou ze zásadních jazzových velmocí je Polsko, potvrdil Wojtek Mazolewski Quintet (jehož členem je i slovenský, v Praze žijící trumpetista Oskar Török). Kapela s až rockovým nápřahem, groovy potenciálu taneční hudby a brilantních a přitom nepředvádivých hráčských výkonů navíc koncert pojala jako nevtíravou, ale dokonale energickou show. Rozhodně by se neztratila ani na rockovém festivalu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!