Hlavní obsah

Stát se za Zemanovy výroky o Peroutkovi omlouvat nemusí, rozhodl soud

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 1 v pondělí zamítl žalobu vnučky českého novináře a spisovatele Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslové na ministerstvo financí kvůli výrokům Miloše Zemana na Peroutkovu adresu. Rozhodnutí není pravomocné. V minulosti už soudy žalobě částečně vyhověly, Nejvyšší soud ale rozhodnutí zrušil kvůli špatně adresované žalobě.

Terezie Kaslová a její advokát k výroku souduVideo: Novinky

 
Článek

Podle Nejvyššího soudu není v tomto případě Kancelář prezidenta republiky tím orgánem, který „zodpovídá za škodu způsobenou při výkonu státní správy“. Žalovanou stranou se stalo ministerstvo financí, Zeman se k řízení připojil jako vedlejší účastník.

Ministerstvo navrhovalo žalobu zamítnout, podle něj nebyla prokázána žádná újma ani nesprávný úřední postup. Ten navíc podle ministerstva není v dané věci nijak definovaný.

Soud: Pravidla pro prezidenta nejsou

V podobném duchu se neslo i pondělní odůvodnění soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Ivety Nedozrálové. Podle ní je třeba aktivity prezidenta posuzovat jako výkon pravomoci státního orgánu. Jeho pravidla ale nejsou exaktně vymezená.

„Dle zákona o odpovědnosti státu za škodu není znak nesprávného úředního postupu přesně definován,“ konstatovala Nedozrálová. „V daném případě soud konstatuje, že prezident republiky při svých projevech žádné právní normy, stanovené pro výkon této funkce, neporušil,“ dodala soudkyně.

Kaslová se podle jejího právního zástupce Františka Vyskočila proti verdiktu odvolá. Podle něj je i prezident vázaný Ústavou a občanským zákoníkem. „Věříme, že městský soud názor soudu prvního stupně zvrátí,“ řekl Vyskočil po jednání.

„Po 30 letech od revoluce se přece nemůžeme smířit s tím, že určitá osoba je postavena nad ostatní občany a může říkat nepravdy. To by byl trochu smutný příběh,“ dodal.

Hradní právník: Prezident se omlouvat nebude

Podle právního zástupce Hradu Marka Nespaly se Zeman za své výroky omlouvat nebude už jen proto, že v aktuálním sporu není ani stranou žalovanou.

Podle obhájce Kaslové Františka Vyskočila už ale ve sporu nejde ani tolik o Ferdinanda Peroutku jako spíš o to, co může prezident říkat ve svých veřejných projevech.

Peroutkův článek Hitler je gentleman se nenašel, uvedl Zeman

Domácí

Zeman 27. ledna 2015 v projevu u příležitosti uctění Dne památky obětí holocaustu hovořil kromě jiného o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci tímto zrůdným učením. O Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Zároveň mu přisoudil výrok „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky”. Posléze se ukázalo, že autorem tohoto výroku je Jan Stránský.

Ačkoliv Zeman už v roce 2015 slíbil, že pokud se článek do dvou měsíců nenajde, za výroky o Peroutkovi se omluví, doposud tak neučinil. Omluvil se pouze za to, že nikdo včetně Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka nebyl schopný článek najít. O jeho existenci je nicméně Zeman podle svých slov nadále přesvědčený.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby zákony dávaly prezidentu republiky možnost říkat věci, za které by běžným občanům hrozil postih?
Ano
11,4 %
Ne
88,6 %
Celkem hlasovalo 704 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám