Hlavní obsah

Góly i po padesátce? Věčná inspirace nejen pro Jágra

V extralize střílí Jaromír Jágr góly v sedmačtyřiceti letech. A kdo ví, třeba je bude sázet i v padesáti, výjimečný je na to dost. Inspirací mu přitom může být legenda, kterou před odchodem z NHL sice překonal v bodech, ale v gólech a počtech zápasů už to nestihl - Gordie Howe.

Foto: Sport.cz

Gordie Howe, legenda zámořské NHL.

Článek

Osm let poté, co Mr. Hockey v roce 1971 ukončil své působení v Detroitu, se do NHL vrátil, aby v 51 letech pomohl týmu Hartfordu. 13. října 1979 začal šedovlasý chlapík v zeleném dresu znovu vylepšovat své střelecké konto v nejlepší lize světa .

Fanoušci Pittsburghu se spontánně roztleskali, když se urostlý útočník bez přilby trefil v první třetině mohutným bekhendem do sítě Penguins. Byl to první z 15 gólů, kterými Howe přispěl týmu Whalers v jejich premiérové sezóně 1979-80 v NHL. Navíc nevynechal ani jeden z 80 zápasů základní části. V bodování týmu skončil sedmý s 41 body. A až pak  svou kariéru uzavřel nadobro.

Dnes už se dá jen spekulovat, jaké by byly jeho statistiky, kdyby po dvou letech bez angažmá v období 1973-79 nezakotvil v konkurenční WHA. Do dějin NHL se zapsal celkem 1767 zápasy (1.místo), 801 góly (2.) a 1850 body (4.)

"Mého otce jsem vždycky stavěl na piedestal," tvrdil Mark Howe, který se svým tátou nastupoval i v Hartfordu. "Až jako jeho spoluhráč jsem ale pochopil, jak je skvělý. Když mu bylo 45 let, získal ve WHA titul nejužitečnějšího hráče. Naprosto ojedinělým způsobem dokázal dominovat," vzpomínal Howe junior.

Několik dnů v kritickém stavu

Jeho otec navíc ani v posledních letech své kariéry neslevil ze svého drsného stylu. Pokud Howea soupeř nešetrně zasáhl, v následujícím střídání mohl počítat s tím, že dostane do obličeje loktem od legendy. Mnoho hráčů pak zpětně až s posvátnou nostalgií vzpomínalo, jak jim Howe vyrazil zuby, nebo zlomil nos.

Howeova památná kariéra přitom mohla být ukončena už velmi záhy. V březnu 1950 utrpěl po střetu s Tedem Kennedym z Toronta frakturu lebky, otřes mozku, měl zlomenou lícní kost. V kritickém stavu byl po několik dnů. O měsíc později už však stál na ledě, když s Red Wings vyhrál první Stanley Cup. A následně přidal ještě tři, k tomu šestkrát ovládl bodování soutěže a šestkrát získal Hart Trophy.

Definitivně poslední zápas v NHL pak sehrál v dubnu 1980, když mu bylo přesně 52 let a 10 dnů. Tohoto věku se Jágr dočká přesně 25. února 2024. Tak schválně: bude tou dobou ještě hrát?

Reklama