Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

KOMENTÁŘ: Exekutor neudržuje dlužníka v dluhové pasti. A už vůbec ne systematicky

Právo

  11:00
PRAHA - Dovolujeme se touto cestou důrazně ohradit proti článku Martina Štiky s názvem „Exekutor dlužníka systematicky udržuje v dluhové pasti“ (Lidové noviny).
Exekuce - ilustrační foto

Exekuce - ilustrační foto foto: Lidové noviny

KOMENTÁŘ: Exekutor dlužníka systematicky udržuje v dluhové pasti

Plně respektujeme, že je M. Štika příznivcem místní příslušnosti soudních exekutorů. V tomto směru má s Komorou stejný cíl – místní příslušnost je nejvhodnějším prostředkem reakce na systémové nedokonalosti, který s sebou přinesl narychlo vytvořený návrh exekučního řádu v roce 2001 a zejména navazující nekoncepční novely, které byly motivovány spíše politicky než odborně. Výrazně se ale liší naše pohledy na prostředky, kterými lze daného cíle dosáhnout. Komora chce přesvědčit rozhodující aktéry racionální a věcnou argumentací.

1. Použití „ekonomických teorií“ na soutěž soudních exekutorů.
Na exekučním trhu nevystupuje jeden poptávající (vymáhající věřitel), věřitelů je velké množství. Někteří z nich mají nemalý podíl na daném trhu (tzv. systémoví věřitelé – banky, pojišťovny, inkasní společnosti, zdravotní pojišťovny aj.), to ale neznamená, že jde o monopson.

Trh exekučních služeb trpí selháními (ostatně jako každý jiný trh) a je možné i vhodné se jimi zaobírat (stejně jako tím, že tržní prostředí s sebou přináší nejen nevýhody, ale také výhody), ale pouze seriózním způsobem a na podkladu tvrdých dat. Nikoliv na základě nepodložených domněnek a za použití chybné metody. Tvrzení, že „důvodem a hlavním ekonomickým motivátorem ke konkurenci mezi exekutory jsou úspory z rozsahu“ anebo „čím větší exekuční nápad tím nižší náklady na růst zisku“ jsou nepravdivá a velmi zavádějící.

2. Ústředním motivem výkonu činnosti soudního exekutora není požadavek na jeho nestrannost a nezávislost
Ústředním motivem činnosti exekutora není sedět s rukama v klíně a být nezávislý a nestranný. Motivem (tedy pohnutkou, cílem) činnosti exekutora je řádný výkon exekuční (a další) činnosti, tedy rychlé a účelné vymožení povinnosti uložené exekučním titulem v souladu se zásadami a principy, na kterých je vystavěno exekuční řízení (spravedlivý proces). Exekutor není entitou, která existuje sama pro sebe. K čemu je dlužníkovi nezávislý a nestranný exekutor, který by nedbal jeho práv a důstojnosti. Nezávislost a nestrannost exekutora jsou určitě potřebnou kvalitou, ale nejde o ústřední motiv. Tím je právo na spravedlivý proces.

3. „Soutěž“ se přenáší jen do oblasti podbízení se
Takový jev nelze samozřejmě vyloučit, ale nelze ani souhlasit s účelovou paušalizací Nemá smysl se tvářit, že všichni exekutoři nabízí stejně kvalitní služby. Nenabízí. Měli bychom se spíše bavit o příčinách a důsledcích tohoto jevu či o tom, zda je to jev žádoucí či nežádoucí.

4. Exekutor neudržuje dlužníka v dluhové pasti – a už vůbec ne systematicky
Dle tvrzení M. Štiky je důsledkem konkurence exekutorů vytvoření dluhové pasti. K tomu je třeba poznamenat, že exekutor určitě dlužníkovi nijak nebrání, aby uhradil svůj dluh.

Je jistě pravdou, že exekuční řízení nepomůže dlužníkovi z dluhové pasti. To ale nikdy nebylo a ani nemůže být cílem exekučního řízení. K tomuto účelu stát zřídil poměrně nákladný systém oddlužení. Exekutor nijak nebrání dlužníkovi, aby dobrovolně požádal o oddlužení a poctivým snažením se dluhové pasti zbavil. Dluhové pasti nezbaví ovšem dlužníka změna systému přidělování exekucí, pokud počet jeho dluhů přesáhne únosnou míru.

5. Systém nutí M. Štiku porušovat zákon
Dle tvrzení M. Štiky mu systém neumožňuje jiný postup než obstavit celý majetek dlužníka. Exekuční řád a občanský soudní řád staví na zásadách přiměřenosti zajištění majetku dlužníka a vhodnosti volby způsobu vedení exekuce. Jsme přesvědčení, že drtivá většina exekutorů dbá shora zmíněných zásad.

6. Tvrzení o vratkách, které dosahují až 50 % administrativně stanovené ceny
Jde o opakované, nepodložené a z ekonomického hlediska nesmyslné tvrzení. Doposud nebylo žádným způsobem orgánům komory ani Ministerstva spravedlnosti doloženo.

CHCETE SE TAKÉ VYJÁŘIT?

Jste právník/právnička a rád/a byste se vyjádřil/a k současnému dění, právnickému stavu či novinkám v legislativě? Napište nám na katerina.kolarova@lidovky.cz.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha