Facebook a jeho digitální měna Libra v problémech. Opouští ji PayPal, Mastercard i Visa

mark-zuckerberg-facebook3-crop2

Foto: Facebook

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

0Zobrazit komentáře

Začalo to poměrně slibně. Po dlouhých spekulacích o možné vlastní kryptoměně Facebooku se ukázala největší sociální síť s digitální měnou Libra, která se měla stát stěžejní součástí celého ekosystému – platit by pomocí ní mělo jít jak na Facebooku, tak v nejrůznějších partnerských institucích.

Všechny platby a rozhodovací procesy mají procházet přes speciální konsorcium ve Švýcarsku, které je složeno z nezávislých firem a různých partnerů, kteří nabídli Facebooku výměnou za toto privilegium až 1 milion dolarů ročně.

Celkem 27 partnerů, mezi kterými se objevily i firmy jako Vodafone, Stripe, Visa, PayPal, Mastercard, eBay, Uber, Spotify nebo Coinbase, bylo ohlášeno v průběhu června letošního roku. Plán vypadal poměrně slibně, byť si samozřejmě Facebook i s ohledem na předchozí problémy s ochranou dat uživatelů nevybudoval přílišnou důvěru. Teď se ale vše postupně mění a Libra má nad sebou spoustu otazníků. Po velké vlně nevole zejména ze strany regulátorů a jednotlivých států totiž začínají loď opouštět nejzásadnější hráči.

Prvně odešel PayPal a v minulém týdnu ho následovaly i Mastercard, Visa a také jeden z aktuálně nejhodnotnějších fintech startupů Stripe. Za několik dnů se má přitom konat první zasedání rady, ve které tak zbyly převážně neziskové organizace a firmy operující s rizikovým kapitálem. Ztracení partneři patřili k těm nejzásadnějším, i s ohledem na vybudovanou platební infrastrukturu.

Během tohoto týdne se tak po zasedání dozvíme, jaké další plány Facebook s měnou má a jak bude její vývoj pokračovat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym