Hlavní obsah

Svědci na D1 zachraňovali životy. Bez nich by bylo obětí mnohem víc, říká zasahující hasič

Po hromadné nehodě na dálnici D1 na Benešovsku v neděli večer shořela čtyři auta, jeden člověk uhořel.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nebýt duchapřítomných svědků při tragické nedělní nehodě, nezůstalo by na D1 jen u jedné oběti. Vozidla se po srážce rychle vznítila, ostatní řidiči ale zareagovali okamžitě a zraněné dostali z aut ven.

Článek

„Pro nás to bylo o to horší, že po první nehodě začalo všechno hořet. Svědkům, kteří jeli za havarovanými vozy, se ale naštěstí podařilo velkou část zraněných vytahat ven, čímž zachránili několik lidských životů. Chtěli bychom jim za to poděkovat,“ říká mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda, který byl v neděli večer u zásahu.

Hasičům také pomohlo chování ostatních řidičů, kteří zastavili v dostatečné vzdálenosti od nehody a vytvořili bezproblémovou záchranářskou uličku.

„Zčásti bylo pro nás komplikací se k nehodě dostat, protože se za požárem utvořila velká kolona. Naštěstí oproti jiným nehodám zastavovali řidiči dostatečně daleko od havárie, protože viděli vysoko plameny a také nám udělali záchranářskou uličku,“ mluví o štěstí v neštěstí Svoboda.

Hasič: Výjimečná havárie

Mluvčí hasičů mluví o výjimečné havárii, která se na českých silnicích jen tak nestává.

„Taková nehoda, do které se zaplete kamion, vznikne tak velký požár a má velký počet zraněných a dokonce jednu oběť, se stane jednou za několik let,“ říká Svoboda.

Palmový olej sice záchranářům výrazně zkomplikoval práci, neštěstí ale mohlo být několikanásobně větší, kdyby kamion převážel jiný náklad.

„Ač to tak nevypadá, je velké štěstí, že kamion nepřepravoval třeba propan butan, benzin, naftu nebo jinou z hořlavých nebo nebezpečných látek. Palmový olej ale hořlavý není, nicméně je velmi kluzký a přepravuje se za určité teploty, takže začal na silnici tuhnout, což dělalo problémy při přečerpávání,“ dodává Svoboda.

Nehoda se stala na 49. kilometru dálnice D1 směrem na Brno. Způsobil ji řidič cisterny převážející palmový olej, která se převrátila na bok přes oba pruhy. Skutečnou příčinu nehody ale odhalí teprve policejní vyšetřování. Krátce po havárii do cisterny narazilo další vozidlo, jehož řidič havárii nepřežil. Celkem bouralo pět osobních aut. Účastníky nehody včetně jednoho dítěte z dalších vozů se podařilo zachránit.

Zraněných osob bylo nakonec deset, z toho dvě středně těžce. Hasičům mimo požáru a vyteklého palmového oleje zkomplikovala situaci i tma. Zranění se totiž rozutekli po obou stranách dálnice a hasiči je museli hledat.

Hasiči požár zlikvidovali zhruba o půl deváté večer, pak zajistili, aby z cisterny látka dále neunikala. Po zbytek noci vyteklý olej ze silnice dostávali.

Další nehoda se stala na 34. kilometru. Do policejního auta, které odklánělo provoz, narazil další řidič, který těžce zranil policistu. Pro něj okamžitě vzlétl vrtulník. Ten byl v té době už u původní nehody o 15 kilometrů dále.

Po požáru je poškozený i asfalt na dálnici. To komplikuje obnovení provozu. Ve směru na Brno se zatím od deseti hodin jezdí v jednom pruhu. Podle Ředitelství silnic a dálnic byl měl být provoz obnoven kolem 15. hodiny, policie ale odhaduje, že se uzavření části vozovky ještě o tři hodiny protáhne.

Reklama

Doporučované