Hlavní obsah

Americký policista zastřelil nevinnou černošku přes okno v jejím vlastním domě. Vražda, reaguje právník

Policejní video zachycuje celý incident.Video: AP

 

Reklama

Policista bílé pleti zastřelil ve státě Texas 28letou černošku. Uprostřed noci přivolali sousedé policejní hlídku. A to kvůli otevřeným vchodovým dveřím. Muž vystřelil, když při obcházení domu zahlédl v okně ložnice lidskou postavu. Prý se cítil v ohrožení.

Článek

„Od deseti hodin večer jsou otevřené přední dveře a nikoho jsem kolem neviděl. Není to u nich normální, že mají takhle otevřené dveře v tuhle noční dobu,“ uvedl v telefonátu soused, který zavolal na linku 911.

K domu Atatiany Jeffersonové ve městě Fort Worth dorazila dvojice policistů v sobotu kolem půl třetí ráno, uvádí zpravodajský web BBC. Jeden ze strážců při prohlídce zahlédl v okně ložnice lidskou postavu. Téměř okamžitě a bez váhání zmáčkl spoušť a zastřelil tak 28letou černošku, která v domě bydlela. Policista později uvedl, že použil zbraň, jelikož se cítil v ohrožení.

Měli jen zaklepat na dveře a zazvonit

„Nejednalo se o nouzový hovor, neřekl jsem, že to byla loupež. Neřekl jsem, že tam přes ulici dochází k násilí. Neřekl jsem nic, proč by měli potřebovat zbraň. Všechno, co bylo potřeba udělat, bylo zaklepat na dveře a zazvonit na zvonek,“ uvedl soused James Smith, který policii zavolal.

Na internetu se pak objevilo celé video z kamery na uniformě strážníka zachycující situaci. Na záznamu je vidět, jak policisté nejdříve kontrolují vchodové dveře a následně za svitu baterek míří podél obvodu stavení. V jistém momentě se záběr stáčí k oknu, kde se objevila postava. Policista křičí „Ruce vzhůru! Chci vidět vaše ruce!”.

Žena na místě svým zraněním podlehla. V momentě střelby byl v místnosti i její osmiletý synovec, jehož měla tu noc hlídat. Policie ale poté k incidentu také uvedla, že v pokoji se našla zbraň. Není však jasné, zda ji Jeffersonová před smrtí držela v ruce.

Je to vražda

Právník rodiny uvedl, že žena ještě několik minut před výstřelem s chlapcem hrála videohry. Řekl také, že policista neměl v daný moment čas, aby situaci vyhodnotil jako ohrožující. „Neslyšeli jste, jak policista křičí: Má zbraň, má zbraň,“ popsal Lee Merritt po zhlédnutí videa. „Nemohl vědět, že se jedná o hrozbu. A to je vražda,“ oznámil Merritt.

Podle dalšího ze svědků na místo přijela speciální policejní posila SRT a strážníci měli na sobě i jiné uniformy. „Nezaparkovali před domem, ale zůstali ze strany ulice,“ uvedl místní aktivista a pastor Kyev Tatum.

V oficiálním prohlášení stojí, že policista považoval vzniklou situaci za ohrožující. Dotyčný se ale před výstřelem neidentifikoval. Neuvedl, že se jedná o policejní zásah. Celý případ se tak vyšetřuje s tím, že hlavní aktér byl ze své funkce suspendován.

Případ přichází jen necelé dva týdny poté, co byl bývalý policista policie v Dallasu odsouzen k 10 letům vězení. A to za vraždu 31leté černošky Amber Guygerové, která byla jeho sousedkou a zastřelil ji přímo v jejím domě.

Být černoch by neměl být rozsudek smrti

Mezi obyvateli Fort Worth, kde žijí převážně Afroameričané nebo Hispánci, a místní policií tak ještě vzrostlo napětí. Strážníci jen od června v oblasti postřelili sedm mužů. Šest z nich zemřelo. V květnu také starosta města propustil šéfa policie, který už několik měsíců řešil neshody s vedením města.

Střelbu kritizovali také prezidentští kandidáti z řad Demokratů. „Být černochem ve vlastním domě by neměl být rozsudek smrti,“ napsala senátorka Kamala Harrisová. Senátor Bernie Sanders se pak dožadoval, aby střelbu začalo vyšetřovat ministerstvo spravedlnosti. Senátorka Elizabeth Warrenová poukázala na fakt, že případ přinesl otázku přísnějších pravidel při použití zbraně.

Reklama

Doporučované