Módní návrhář Ralph Lauren, který dnes slaví osmdesáté narozeniny, se v žebříčku Forbes 400 nejbohatších Američanů objevil poprvé v roce 1986. V ten rok byla hodnota jeho jmění odhadována minimálně na 300 milionů dolarů, a to hlavně díky značce sportovního oblečení Polo. Lauren přitom začínal skromně – v roce 1967 s půjčkou 50 tisíc dolarů a s jednou řadou triček s límečkem. Postupně ale ze své firmy vybudoval opravdové impérium.

„Líbí se mi být bohatý, ale snažím se na to moc nemyslet,“ řekl Lauren Forbesu v roce 1986. „Může se z toho pak stát posedlost.“

Dnes je hodnota jeho majetku odhadována na 6,3 miliardy dolarů, díky čemuž je v první stovce aktuálního vydání žebříčku top 400. Hranici miliardového jmění poprvé překročil v roce 1996, rok předtím, než se svou firmou vstoupil na burzu. Osmdesátiletý Lauren je dodnes výkonným šéfem i hlavním designérem značky Ralph Lauren Corp.

Lauren nás vzal na malý výlet časem – do dob, kdy začínal v maloobchodě:

Co byl váš první džob?

Svou vůbec první práci jsem dostal ještě na střední škole. Jedno léto jsem v obchoďáku v Bronxu přerovnával vrácené a reklamované kousky oblečení. Pak jsem pracoval v nákupním oddělení firmy Allied Stores, vystavoval jsem objednávky, a následně pro firmu, která vyráběla rukavice. Vzpomínám si pak, jak jsem stál v telefonní budce a volal do pracovní agentury. Poslali mě k Saks a k Tiffanymu a já jim tam pak u přijímacího pohovoru říkal: „Poslyšte, já tu práci vezmu a nebudu za ni ani chtít zaplatit. Jen vám předvedu, co umím.“ Nezaměstnali mě.

Měl jste v té době nějaké mentory? Kdo to byl?

Určitě bylo pár lidí, kteří mě inspirovali, ale neměl jsem vysloveně mentory. Byli to lidé, které jsem respektoval. Hrdiny mého dětství byli sportovci a filmové hvězdy, případně spisovatelé jako Ayn Rand. Citlivé vykreslení postav, které vytvořila – mužů nebo žen, kteří věřili sobě a svým ideálům –, to bylo skutečně inspirativní. Takže spoustu mentoringu jsem čerpal právě od těchto postav z knih a z filmů, v nichž vládl život a svět, jehož jsem chtěl být součástí.

Ralph Lauren v roce 1967 se svými slavnými širokými kravatami. Foto: Shutterstock

Kdy jste vydělal svůj první milion?

To si nevybavuji. Peníze nebyly to, oč mi šlo v první řadě. V začátcích jsem nejvíc myslel na to, jak si budu vydělávat na živobytí. Když jsem byl na střední škole a někdo z dospělých se ptal, čím bych chtěl být, až budu dospělý, zpravidla jsem odpovídal, že milionářem. Ale nemyslel jsem to tak, byla to taková automatická odpověď na omílanou otázku. Ani tehdy jsem za vším neviděl jen peníze. Chtěl jsem najít způsob, jak dokázat všechny věci, o kterých jsem věřil, že je mám říct a udělat.

Jaké lekce jste si odnesl ze svých prvních zaměstnání?

Šlo hlavně o to, abych se vytrhl z pohodlí vlastního světa a dostal se mezi nejrůznější lidi, naučil se s nimi jednat a pochopil, jak přemýšlejí. Nejdůležitější bylo, abych si uvědomil, kdo jsem já a v co věřím. A abych si pak za tím už vždycky stál.