Svěcená voda z řeky Jordán přímo v podrážce. Designéři přetvořili ikonické Nike Air Max 97 na Boty Ježíšovy

Filip HouskaFilip Houska

nike-air-max-97-jesus-shoes-2

Foto: MSCHF / StockX

Nosil by Ježíš vlastní Air Maxy?

0Zobrazit komentáře

Jakmile Nike v roce 1987 představil prostřednictvím uznávaného amerického návrháře Tinkera Hatfielda tenisky Air Max 1, už tehdy tušil, že pokud na nich postaví celou edici, může změnit obuvnický průmysl a nastavit nová pravidla v pouličních subkulturách. Klíčovým prvkem tohoto modelu totiž byla vzduchová bublina v podrážce naplněná stlačeným plynem, díky níž bota lépe odolávala nárazům a byla pohodlnější.

Uběhlo pár let a Nike měl v portfoliu silnou teniskovou řadu Air Max, kterou postupně inovoval o nová provedení, byť ikonický vzduchový vak vždy držel a drží dodnes, kdy tato edice patří mezi ty nejúspěšnější. A jak tomu zpravidla bývá, pokud je teniska úspěšná a oblíbená, stává se často terčem různých uměleckých kolaborací a customizovaných vylepšení, mnohdy i velmi bizarních.

Pravděpodobně o nejkurióznější variaci za poslední roky se postaralo newyorské designové studio MSCHF, které si vzalo do parády znovuzrozený bílý model Air Max 97. U něj se zaměřilo na zmíněnou vzduchovou bublinu nacházející se v podrážce, do které vstříklo vodu. Na tom by nebylo nic zajímavého, pokud by nešlo o svěcenou vodu, která má symbolizovat „Boty Ježíšovy“.

nike-air-max-97-jesus-shoes-1

Foto: MSCHF / StockX

Decentní vzhled s křesťanským podtextem

Svěcená voda pochází z řeky Jordán, nábožensky a historicky nejposvátnější řeky na světě protékající Izraelem, Jordánskem a Západním břehem Jordánu, a v teniskách se jí vyskytuje přesně 60 mililitrů. Respektive posvěcená je knězem až následně v botě. Naprosto relevantní otázkou je, proč by někdo vstřikoval říční vodu do jedněch z nejkultovnějších tenisek všech dob. Odpověď je možná až příliš prostá – aby mohl chodit po „vodní hladině“.

Takzvané Air Max 97 MSCHF x INRI Jesus Shoes jsou prezentovány jako tenisky, které svým nositelům umožní chodit po vodě. Odkazují tak na slavný biblický verš Matouše 14:25, který pojednává právě o schopnosti Ježíše chodit po vodě – „Krátce před svítáním se k nim Ježíš vydal pěšky po hladině.“ Pochopitelně jde ze strany tvůrců o silnou nadsázku.

nike-air-max-97-jesus-shoes-7

Foto: MSCHF / StockX

Vzduchová bublina naplněná svěcenou vodu

nike-air-max-97-jesus-shoes-6

Foto: MSCHF / StockX

Značka pro biblický verš Matouš 14:25

Křesťanský lifestyle

Aby toho z náboženského pohledu nebylo málo, pár tenisek je dokonce navoněn kadidlem, specifickou vonnou pryskyřicí, jež byla jedním ze tří darů, které byly dle Bible doneseny Ježíši při narození.

Ikonický bílý vzhled se světle modrou vzduchovou bublinou pak dotváří malý lesklý ocelový krucifix umístěný v tkaničkách a také vnitřní červená vložka, která symbolizuje barvu obuvi papežů. Na ní je mimo jiné napsáno INRI, což je zkratka pro latinské Iesus Nazaraeus Rex Iudaeorum (česky Ježíš Nazaretský, král židovský).

nike-air-max-97-jesus-shoes-4

Foto: MSCHF / StockX

Červená vnitřní vložka se symbolikou

Vyprodáno během minut

Protože nic kurióznějšího letos patrně už nevznikne, byl o tyto tenisky extrémní zájem. Jakmile vstoupily do prodeje, vyprodaly se v rámci několik minut, a to za cenu 1 425 dolarů (zhruba 33 tisíc korun).

V případě, že by je někdo opravdu vážně potřeboval, může se podívat i na aukční portál StockX, kde jsou nyní nabízeny v přibližném rozmezí 1 800 až 4 000 dolarů. Nebo také může počkat a každé druhé a čtvrté úterý v měsíci (vždy v 17:00 středoevropského času) kontrolovat oficiální web, na kterém se v těchto dnech spouští prodej vždy jednoho páru za retailových 1 425 dolarů.

Rozhodně tak nejde o levnou záležitost ani pro takzvané sneakerheads, kteří berou sbírání tenisek jako svou vášeň.

jesus-shoes

Foto: MSCHF

Boty Ježíšovy

nike-air-max-97-jesus-shoes-5

Foto: MSCHF / StockX

Tkaničkový krucifix

nike-air-max-97-jesus-shoes-3

Foto: MSCHF / StockX

Air Max 97 MSCHF x INRI Jesus Shoes

Diskuze (0)

Novinka

Anonym