Petříček vládě navrhne, aby se Česko připojilo ke zbrojnímu embargu vůči Turecku

Turci pokračují v tvrdé ofenzivě v Sýrii.

Turci pokračují v tvrdé ofenzivě v Sýrii. Zdroj: Reuters

Turci pokračují v tvrdé ofenzivě v Sýrii.
Turecko přesouvá na severovýchod Sýrie další jednotky
Turecko přesouvá na severovýchod Sýrie další jednotky
Turecko přesouvá na severovýchod Sýrie další jednotky
Jednotky syrské armády přijíždějí do města Tel Tamer
8
Fotogalerie

Státy Evropské unie budou koordinovat omezení vývozu zbraní do Turecka v reakci na jeho současnou vojenskou operaci v Sýrii. V pondělí se k tomu zavázali ministři zahraničí členských zemí EU, kteří ponechali rozhodnutí o konkrétních krocích na jednotlivých státech. Podle šéfky unijní diplomacie Federicy Mogheriniové bude mít závazek podobný efekt jako vyhlášení zbrojního embarga. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček uvedl, že vládě navrhne, aby se Česká republika ke zbrojnímu embargu připojila.

Turecko minulou středu zahájilo intervenci proti Kurdům na severovýchodě Sýrie, na což některé státy včetně Německa či Francie reagovaly zastavením dodávek zbraní. Jimi podporovaný návrh na celounijní embargo dnes měli na stole unijní ministři v Lucemburku, kteří se nakonec shodli, že země budou koordinovat vlastní kroky k omezení vývozu.

„Efekt bude úplně stejný jako u embarga,“ řekla po jednání Mogheriniová, podle níž bylo pro přijetí závazných závěrů všech 28 členských států. Zajistit přijetí kroků ve svých zemích nyní musí ministři, prohlásila šéfka unijní diplomacie, která nechtěla spekulovat o časovém rámci, v němž země své závazky uskuteční.

„Já budu panu premiérovi navrhovat, abychom k tomu přistoupili a stejně jako další členské státy podnikli jasná opatření,“ řekl po jednání Petříček. Konečné rozhodnutí bude podle něj na vládě, která by měla rozhodnout "přinejmenším o pozastavení některých licenčních řízení".

Zástupci vlád dnes vojenskou operaci Ankary odsoudili, na druhé straně však zdůraznili, že s Tureckem coby členskou zemí NATO chtějí nadále vést dialog. Jeho obnovení však podmínili ukončením intervence v Sýrii.

Ankara tvrdí, že cílem operace je vyčistit syrskou oblast u tureckých hranic od teroristů. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan rovněž pohrozil, že bude-li EU situaci popisovat jako invazi, může Turecko otevřít dveře uprchlíkům a nechat je odejít do Evropy.

Unijní země se obávají, že zhoršení humanitární situace v Sýrii může vyhnat z domovů další stovky tisíc lidí, kteří se přes Turecko budou pokoušet dostat do Evropy. Ministři, jejichž jednání byl přítomen zmocněnec OSN pro Sýrii Geir Pedersen, se shodli na tom, že EU je nadále připravena pomáhat v řešení humanitárních potřeb obyvatel Sýrie.

Podle Mogheriniové bude o turecké ofenzivě jednat summit EU tento čtvrtek a pátek, kde není vyloučeno přijetí dalších kroků.

Unijní ministři dnes rovněž opět odsoudili nelegální těžbu Turecka u pobřeží Kypru a potvrdili rámec postihů, na jejichž zavedení se shodli už v červenci. Patří mezi ně například omezení unijních peněz proudících do Turecka či zmrazení aktivit Evropské investiční banky v zemi.