Trump obvinil Kurdy ze záměrného propouštění členů Islámského státu. Podle něj jde o tlak na USA

Oddíly syrských Kurdů v severní Sýrii zřejmě propouštějí některé zajaté teroristy z Islámského státu, aby vlákaly USA zpět do konfliktu. Na twitteru to v pondělí napsal americký prezident Donald Trump. Podle něj může Turecko a evropské státy snadno uprchlíky znovu pochytat, ale musely by jednat rychle.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Foto: Jonathan Ernst | Zdroj: Reuters

„Kurdové možná některé (členy Islámského státu) propouštějí, aby nás do toho vtáhli,“ napsal Trump.

„Turecko nebo evropské státy je mohou snadno znovu chytnout, ale musely by jednat rychle. Zásadní sankce proti Turecku se blíží! Opravdu si lidé myslí, že bychom měli bojovat proti členu NATO, Turecku? Ty nekonečné války skončí.“

USA stáhly své vojáky ze severu Sýrie, čímž umožnily Turecku zahájit útok podél své jižní hranice. Cílem je vytlačit ze syrského pohraničí oddíly syrských Kurdů YPG a zřídit bezpečnou zónu pro syrské uprchlíky, kteří jsou nyní v Turecku.

V oblasti ale Kurdové střeží zajatce z Islámského státu a předem upozornili, že nebudou schopni bojovat proti turecké armádě a přitom zajistit ostrahu věznic.

Od začátku turecké ofenzivy se upozorňovalo na to, že na svobodu se mohou dostat tisíce vězněných a nebezpečných členů Islámského státu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan k tomu minulý týden řekl, že ti, kdo mají zůstat ve vězení, v něm zůstanou a že Turecko to zajistí. Ruský prezident Vladimir Putin ale vyjádřil pochybnosti, zda se Turecku podaří udržet situaci pod kontrolou.

Petříček: Na reakci vůči Turecku se musí shodnout unie. O konkrétních krocích budu jednat s Babišem

Číst článek

Turecký ministr obrany Hulusi Akar v pondělí prohlásil, že Kurdové „vyprázdnili“ jednu věznici se členy Islámského státu před tím, než na místo dorazily turecké jednotky. Podle Akara šlo o jedinou věznici s bojovníky Islámského státu, která se nacházela v hraničním pásu východně od Eufratu, v oblasti, na niž se ofenziva zaměřuje.

Podle víkendových zpráv se podařilo asi 800 příbuzným bojovníků Islámského státu uprchnout z tábora u města Ajn-Ísa. Zda měla Akar na mysli tento případ, není jasné.

Kurdové se dohodli o víkendu se syrskou vládou o vojenské pomoci a syrští vojáci už v pondělí dorazili do Tall Tamiru. Kurdští zástupci v pondělí toto rozhodnutí označili ze „předběžnou vojenskou dohodu“ s tím, že politické aspekty budou vyjednány později. Kurdové za syrské války ustavili na severu vlastní samosprávu a doufali v autonomii, kterou jim ale Damašek v minulosti vždy odmítl poskytnout.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme