Hlavní obsah

Gottova rodina si ponechá vzkazy a dárky z Bertramky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rodina zesnulého zpěváka Karla Gotta si ponechá vzkazy a dárky z pietního místa v ulici Nad Bertramkou u zpěvákovy vily. V pondělí to uvedla Gottova tisková mluvčí Aneta Stolzová. Veřejnost i rodina se s Gottem rozloučily v uplynulých dnech.

BEZ KOMENTÁŘE: Nedělní záplava svíček a květin před vilou Karla GottaVideo: Novinky

 
Článek

„Vzhledem k tomu, že pietní místo vzniklé v ulici Nad Bertramkou se nachází na veřejné komunikaci, je dle dohody z ranního jednání na Magistrátu hlavního města Prahy potřeba co nejdříve přistoupit k pietnímu odvezení květin a uchování vzkazů, upomínkových předmětů a svíček,” uvedla v pondělí Stolzová.

Gottova rodina zvažuje další využití svící a květin. Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman oznámil, že úklid se uskuteční co nejdříve. Rodina podle něj už převzala kondolenční knihy.

Před Gottovou vilou není k hnutí, svíčky a květiny stále přibývají

Karel Gott

K vile v ulici Nad Bertramkou, kde Gottova rodina žila, přicházeli jeho fanoušci denně od oznámení smutné zprávy. Místo se postupně zaplnilo svíčkami a předměty, které zcela pokryly ulici i před sousední vilou. Přicházeli lidé všeho věku. Na znamení úcty zapálili svíci či zanechali vzkaz. Na místě většinou chvíli mlčky postáli, někteří plakali nebo měli slzy v očích.

„Vzkazy a dárky si rodina ponechá jako památku, stejně jako svíce a část květin, a zvažuje několik možností, jak je ještě využít, aby nesly vzpomínku na odchod Karla Gotta. V duchu této ranní dohody pak všechny zúčastněné strany postupují,” doplnila Stolzová.

S Gottem se v katedrále loučili Zeman s Babišem, Jágr i umělci

Karel Gott

Záznam: Zádušní mše za Karla Gotta v katedrále sv. VítaVideo: Novinky.cz/ ČTK

Kvůli velkému zájmu o uctění umělcovy památky zřídilo hlavní město společně s městskou částí Praha 5 také další pietní místo, v Kinského zahradě. Lidé tam přicházeli od pátku. Na místě se zároveň shromáždily květiny, které Gottovi příznivci přinesli v pátek na Žofín. Pietní místa ale vznikla i v řadě dalších měst Česka, například v Brně, Karlových Varech nebo Sokolově.

Pietní místo v Kinského zahradě bylo otevřeno do nedělní půlnoci a již bylo uklizeno. „Předměty z Bertramky i z Kinského zahrady se třídí na květiny, svíčky a další předměty včetně fotografií a plyšáků a předávají se rodině k dalšímu využití. Část květin by si měla zachovat pietní charakter a měly by být dále použity,” doplnil mluvčí magistrátu.

Desátá řada StarDance odstartovala. Hvězdy vzdaly poctu Gottovi

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám