Dva rozdílné poločasy. Ani příchod Ondráška reprezentaci proti Severním Irům nakonec nespasil

Po páteční senzační výhře z Edenu, kde česká fotbalová reprezentace nečekaně v rámci kvalifikace na Euro porazila Anglii 2:1, byli fanoušci namlsáni a většina z nich očekávala, že podobný výkon předvedou svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého i v pondělním přípravném zápase se Severním Irskem, tedy s dalším ostrovním celkem. Kdo ale přišel na pražskou Letnou nebo si zapnul přípmý přenos v televizi, musel být zklamán a to především z průběhu prvního poločasu. Ten totiž po hrubkách v defenzivě prohráli Češi jasně a zaslouženě 0:3 a pak už málokdo věřil, že tengo duel dokáží nějak zdramatizovat. Po očekávaných obměnách v základní sestavě, která nastoupila naprosto v jiném složení, než jaká se předvedla v pátek proti Angličanům, díky kterým se tak ve druhé půli objevili nnapříklad Bořil, Masopust, Schick či hrdina z Edenu Zdeněk Ondrášek. A i když ten i tentokrát oživil svým naturelem hru národního týmu, stačilo pouze ke korigování stavu na konečných 2:3 pro Severní Irsko

Celá defenzivní linie českého národního týmu nastoupila v přípravném zápase proti Severnímu Irsku ve složení, v jakém spolu doposud nikdy nehrála a právě její nesehranost byla prostě v prvním poločase více než znát. Čtveřice Řezník, Simič, Kúdela a Krejčí nevěděla, kam dřív skočit a na vysoký presink Ostrovanů prostě nenacházela recept. A protože byl celý tým oproti duelu s Anglií obměněn, nemohl se tak opravdu nikdo divit tomu, že na poločasovou pauzu odcházely oba týmy za stavu 0:3 pro Severní Iry.

Tudíž to ani dopředu nešlo českému týmu, natož pak dozadu, v obraně skutečně byl den otevřených dvěří. Duel sice začal šancí, ve které se ocitl hlavičkující Řezník, ale to bylo na dlouhou dobu ze strany mužstva Jaroslava Šilhavého všechno. K obrannému bloku, k jakému sáhli Severní Irové ve svém předešlém duelu s Nizozemskem nakonec tentokrát nesáhli a proti Čechům si dovolovali víc. Předváděli presink hluboko na své útočné polovině, pohyblivost a důraznost byla větší než u soupeře a tudíž tak předváděli daleko aktivnější fotbal. To vše přineslo kýžené ovoce už po devíti minutách hry, kdy po hrubce v rozehrávce a nedomluvě obránců se k míči prakticky zadarmo dostal McNair a ten se pak nemýlil, 0:1.

Od tohoto momentu uběhla čtvrthodina a fanoušci uviděli to, že se česká defenziva z hrubky nepoučila a udělala další, tentokráte po rohovém kopu, po kterém se trefil nejzkušenější Severní Ir Evans. A i nadále pokračovala česká obrana ve svém nepovedeném představení. Jednou vyzval k útoku Boyce chybující Krejčí, podruhé to byl pro změnu Kalvach, který vyzval do další velké šance Dallase, ten naštěstí před prázdnou bránou netrefil. Třetí branka visela ve vzduchu a nakonec přišla. Postaral se o ní opět McNair, jenž dokázal bez větších problémů uniknout bránícímu Kúdelovi, 0:3.

Do druhé půle nastoupila česká reprezentace pochopitelně hned se čtyřmi změnami v sestavě a mimo jiné se v ní objevili útočníci Patrik Schick a Zdeněk Ondrášek. I proto tak byla vidět změna ve stylu hry prakticky ihned. Jako první se s nepříznivým stavem snažil něco udělat Krejčí, s jeho střelou si ale na dvakrát dokázal gólman McGovern poradit. V další možnosti byl kapitán Hušbauer, ten ale prázdnou branku netrefil.

Na hřiště tak musel přijít Vladimír Darida, aby se skóre konečně pohnulo tak, jak mělo. Právě jemu sklepl v 67. minutě opět velmi aktivní Ondrášek balón a Darida tak nakonec svou střelou vsítil snižující gól, 1:3. Fanoušci tak doufali, že vzhledem k počtu minut, který zbýval do závěrečného hvizdu, by mohla česká reprezentace zápas přeci jen zdramatizovat. Tuto myšlenku za minutu ještě více posílil svou přesnou trefou Alex Král, 2:3.

Následně předváděl soupeř naprosto jinou hru, než jakou se prezentoval v první půli, odkopával balóny a dopředu už se moc nedostával. V nastaveném čase pak sice Češi zásluhou bijce Zdeňka Ondráška vsítila třetí branku, ta ale následně nebyla uznána kvůli Ondáškově faulu na brankáře.

I proto si tak mohli Severní Irové oddechnout odejít z letenského trávníku s výhrou 3:2.

Konečný výsledek:

ČR - Severní Irsko 2:3Branky: 67. Darida, 68. Král - 9. a 40. McNair, 23. J. Evans

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 3 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy