Trump zabředá do úzkých. Z Washingtonu znějí slova o další špinavé aféře

NÁZOR - Je stále jasnější, že podezřelé praktiky amerického prezidenta Donalda Trumpa na Ukrajině se neomezily na nátlak na zahájení zpolitizovaných vyšetřování, které by mu pomohly v kampani za znovuzvolení. S tímto závažným obviněním vystoupil editorial prestižního serveru Washington Post.

Podezřelé osobní zájmy

Nyní se ukazuje, že květnové odvolání americké velvyslankyně na Ukrajině mělo posloužit zájmům dvou byznysmenů, kteří Trumpovi výrazně přispěli na kampaň, poukazuje renomovaný server. Konstatuje, že se množí zprávy o tom, že Lev Parnas a Igor Fruman, dva emigranti z bývalého Sovětského svazu s pohnutou finanční minulostí, darovali na začátku roku 2016 republikánským kandidátům a politickým výborům 630 tisíc dolarů, z čehož hned 325 tisíc směřovalo do Trumpova okolí.  

Zmínění muži se tento rok pokusili dosáhnout odvolání velvyslankyně Marie Yovanovitchové, kterou považovali za překážku pro zamýšlenou výměnu managementu v ukrajinské státní energetické společnosti a dohodu ohledně prodeje zkapalněného zemního plynu této firmě, nastiňuje editorial.

Parnas a Fruman spolupracovali s Trumpovým právníkem Rudolphem Giulianim, kterého představili dvěma zkorumpovaným ukrajinským žalobcům, z nichž jeden připravil falešné obvinění Yovanovitchové, vysvětluje americký server. Dodává, že výsledkem bylo její náhlé odvolání, které - jak sdělila minulý týden v Kongresu - přišlo na příkaz šéfa Bílého domu, ačkoliv ten byl americkým ministerstvem zahraničí ujišťován, že velvyslankyně se ničeho nedopustila.

Yovanovitchová tvrdí, že kontakty Rudiho Guilianiho se možná domnívali, že protikorupční tažení na Ukrajině škodí jejich osobním finančním zájmům, připomíná Washington Post. Podotýká, že Parnas a Fruman jsou nyní ve vězení a čelí obvinění z finančních zločinů, včetně poskytování nelegálních příspěvků z ruských zdrojů federálním kandidátům.

"O této špinavé aféře stále ještě mnoho nevíme, včetně role, kterou v ní sehrál (americký) ministr energetiky Rick Perry, který tlačil na změny v radě ukrajinské energetické společnosti, které zahrnovaly i pokus o dosazení jednoho z dárců pro jeho kampaň," pokračuje vlivný deník. Doplňuje, že dále není zřejmé, kde Parnas s Frumanem získali stovky tisíc dolarů, které poskytli republikánským politikům.

Dvě roviny

Podstatné je, že podezření, že Trump se svým postupem na Ukrajině dopustil zneužití svého úřadu, má nyní dvě roviny, zdůrazňuje editorial. Za první označuje Trumpův pokus přimět svůj ukrajinský protějšek, Volodymyra Zelenského, k zahájení trestního vyšetřování bývalého amerického viceprezidenta Joe Bidena a údajných ukrajinských zásahů do amerických prezidentských voleb v roce 2016, za druhou pak odvolání schopné a proti korupci brojící velvyslankyně, která odmítala pochybné chování dvou mužů, kteří Trumpovi přispěli na kampaň a obchodovali s jeho osobním právníkem.

"V jednom případě se Trump pokoušel prosazovat své osobní politické zájmy. V dalším ničil kariéru skvělé profesionálky diplomatické služby a podvracel americkou zahraniční politiky, aby posloužila jeho pochybným soukromým zájmům," kritizuje Washington Post. Škody, které prezident napáchal, označuje za značné.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Editorial tak dává zapravdu tvrzení Yovanovitchové, že nejde pouze o nevyhnutelné a pokračující rezignace a ztrátu mnoha loajálních a nadaných veřejných činitelů, ale také o skutečnost, že soukromé zájmy obcházejí profesionální diplomaty a je sledovány osobní prospěch, nikoliv veřejné dobro.

"Působí škody, když pochybní aktéři v zemích mimo Ukrajinu vidí, jak snadné je zneužít výmysly a pomluvy k manipulaci s naším systémem," cituje závěrem renomovaný deník slova odvolané velvyslankyně.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Donald Trump Ukrajina Rudy Giuliani

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 1 hodinou

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy