Hlavní obsah

Jsou to zvěrstva a válečné zločiny, tvrdí čeští poslanci o turecké invazi v Sýrii

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Vojenskou operaci Turecka na severu Sýrie bude v úterý řešit Sněmovna. Čeští poslanci útoky odsuzují, označují je za zvěrstva a válečné zločiny. Zaznívají názory, že Evropská unie by měla proti Turecku využít ekonomické sankce.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Turecké obrněné transportéry ACV-15 u hranic se Sýrií

Článek

„Trpí civilisté, dochází k takovým zvěrstvům, která mohou být nazývána válečnými zločiny. Mezinárodní společenství by se k tomu mělo postavit. Podporujeme zákaz vývozu zbraní do této oblasti,“ řekl na úterní tiskové konferenci šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Podpořil názor ministra kultury a bývalého šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka, podle něhož by se v Turecku neměla vyrábět nová Škoda Superb. „Myslíme si, že v tuhle chvíli by to bylo na místě. Ty sankce z našeho pohledu by měly být citelné a toto může být silný ekonomický zásah,“ zhodnotil Rakušan.

Koncern Volkswagen v úterý rozhodl, že úmysl o výstavbě továrny v Turecku za 1,3 miliardy eur (33,5 miliardy korun) odloží. Podle agentury Bloomberg za tím stojí právě politické důvody v souvislosti s tureckou vojenskou akcí na severu Sýrie.

Syrské jednotky dorazily do kurdské oblasti. S Turky ale bojovat nebudou

Turecká invaze

Turecko-syrský konflikt bude v úterý řešit celá Sněmovna, poslanci se na tom dohodli na jednání grémia. „Na plénu budeme společně pracovat na jednom usnesení, které útoky odsoudí,” nastínila místopředsedkyně poslanců ČSSD Kateřina Valachová.

TOP 09 chce vyzvat vládu, aby na Evropské radě prosazovala jednoznačné stanovisko na okamžité zastavení bojů s vyžitím veškerého politického a ekonomického potenciálu Evropské unie, uvedla první místopředsedkyně topky Markéta Pekarová Adamová.

Znásilněná a ukamenovaná: Osud kurdské političky se stal symbolem krutosti tureckého tažení

Turecká invaze

„Kurdská politička, zajatci a civilisté nebyli popraveni. Byli surově zavražděni a mezinárodní společenství k tomu nesmí mlčet. Ani NATO nesmí zavírat oči před mezinárodní agresí a zločiny své členské země,“ dodal šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Komunisté zkritizovali výhrůžky Turecka, že do Evropy pustí uprchlíky. „V Turecku je méně uprchlíků než v jiných arabských státech, takovým příkladem může být třeba Jordánsko. Také nám ničím nevyhrožuje a ani nepožaduje, abychom tam ty uprchlíky živili,“ rozčílil se šéf KSČM Vojtěch Filip. Cílem je podle něj dosáhnout toho, aby Turecko stáhlo vojáky ze Sýrie.

Ať Babiš řekne, o čem mluvil s Erdoganem

Lidovci zase chtějí, aby premiér Andrej Babiš (ANO) zveřejnil, o čem konkrétně v New Yorku jednal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

„Měli bychom znát argumenty, jaké ze strany premiéra zazněly. Je pro nás naprosto nepřijatelné, aby ČR schvalovala agresi, která se na severu Sýrie ze strany Turecka odehrává,“ zdůraznil předseda poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek.

Trump vyzval Erdogana k zastavení palby

Turecká invaze

Narážel tak na Babišova slova o tom, že podporuje vytvoření bezpečnostní zóny na severu Sýrie, kam by Turecko mohlo přemístit až dva miliony syrských uprchlíků, kteří utekli před boji a nyní jsou na území Turecka.

Později svá slova mírnil. „Já osobně jsem po jednání s Erdoganem podpořil pouze plán zajistit až dvěma milionům uprchlíků lepší život doma v Sýrii. Vystavět domy, školy a nemocnice. Součástí toho ale nikdy nebyla diskuze o vojenské okupaci severovýchodu Sýrie. O mírovém projektu v Sýrii jsem i v New Yorku diskutoval s kolegy z EU,“ zdůraznil Babiš.

„Ta situace byla ze strany ČR poměrně nejasná, pan premiér hovořil o tom, že podporuje vytvoření bezpečnostní zóny. Naštěstí potom své prohlášení relativizoval,” komentoval lídr Pirátů Ivan Bartoš.

Předseda ODS Petr Fiala mluvil o tom, že Blízký východ je území, které je nebezpečné pro celou světovou politiku. „Je to území, odkud hrozí další vlna migrace. To všechno tato vojenská akce všechno zhoršuje a podtrhuje,” zhodnotil Fiala.

Proti Turecku se staví i SPD. „Odsuzujeme tuto agresi, která je zaměřena proti Kurdské menšině. Hnutí SPD požaduje stažení vojsk. Požadujeme vyloučení Turecka z NATO,“ řekl k tomu předseda SPD Tomio Okamura.

Turci vs. Kurdové: Přehled konfliktu na severu Sýrie

Turecká invaze

Anketa

Měla by Poslanecká sněmovna odsoudit tureckou invazi v Sýrii?
Ano
93,3 %
Ne
6,7 %
Celkem hlasovalo 6451 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám