Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Znásilnená a ukameňovaná: Smrť kurdskej političky (†35) symbolom krutosti tureckej ofenzívy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Instagram)

RAKKA – Nemala rodinu ani deti, svoj život zasvätila politike a právam žien. Tá ju stála život. Kurdská politička Hevrin Chalafová bola v nedeľu brutálne zavraždená na ceste z Rakky do Kámišlí neďaleko diaľnice M4 v severnej Sýrii počas tureckej ofenzívy.

UPOZORNENIE: Zábery nie sú vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov a pre citlivé povahy.

Arabskí povstalci bojujúci na strane Turkov najprv postrieľali jej ochranku i šoféra, potom ju vyvliekli z auta, znásilnili a ukameňovali. Vrahovia si masaker nafilmovali na mobily a video zverejnili na internete. Na záberoch je umierajúca Chalafová. Ozbrojenec sa nohou opiera o jej telo a hovorí: „Toto je telo prasaťa.” Podľa nepotvrdených správ jej potom odsekli hlavu.

Na videu tiež vidno nemilosrdné strieľanie civilistov na okraji cesty. Auto, v ktorom politička cestovala, je na záberoch plné guliek a obklopené povstalcami. Takýchto žoldnierov zo Sýrie i Turecka si Turecko najalo na operáciu v Sýrii dohromady 12-tisíc. Mnohí z nich patria do islamistických skupín. Podľa amerických úradov sú zábery autentické.

Chalafová bola slobodná, venovala sa iba politike a presadzovaniu ženských práv. Pracovala ako generálna tajomníčka strany Budúca Sýria (Future Syria). Patrila medzi popredných politikov, ktorí sa po porážke radikálnej organizácie Islamský štát zasadzovali o prestavbu vojnou zničeného regiónu. Verila v možnosť pokojného mnohonárodnostného a mnohoetnického spolužitia. „Bola veľký taktik a mala veľké nadanie pre diplomaciu. Vždy sa snažila zúčastňovať na stretnutiach s Američanmi, Francúzmi a ďalšími zahraničnými delegáciami,“ povedal odborník na kurdskú politiku Mutlu Civiroglu. Jej smrť označil za „veľkú stratu“.

Hevrin Chalafová
Zobraziť galériu (2)
Hevrin Chalafová  (Zdroj: Instagram)

Turecký denník Yenisafak blízky prezidentovi Recepovi Erdoganovi smrť Chalafovej potvrdil. V rozpore so zábermi však tvrdí, že zomrela pri útoku zo vzduchu. „Teroristická skupina utrpela ťažkú ranu. Chalafová bola neutralizovaná v úspešnej operácii,” teší sa turecký denník.

Turecko začalo minulú stredu na severovýchode Sýrie ofenzívu, keď americký prezident Donald Trump nariadil z oblasti stiahnuť americké vojská. Trump čelí kritike, že svojím rozhodnutím ponechal tureckej armáde napospas svojich niekdajších spojencov – bojovníkov kurdských milícií, ktorí pomohli v Sýrii poraziť islamistických radikálov. Sýrski Kurdi sa cez víkend dohovorili so sýrskou armádou na odrazení tureckej invázie.

Viac o téme: SmrťZnásilnenieŽoldnieriSýriaTurciPolitička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu