Nejslavnější podnikatelská soutěž světa opět zakleká do startovních bloků. EY Podnikatel roku láká úspěšné byznysmeny a byznysmenky v Česku a v dalších více než 40 zemích, aby se zapojili do klání o národní a následně světový titul – a inspirovali při tom ostatní. Uzávěrka přihlášek do českého kola je už za týden. Hlásit se mohou samotní podnikatelé, ale nominace jsou otevřené i široké veřejnosti.

„Těší mě, že se ke zkušeným podnikatelům přidávají stále mladší generace se svými jedinečnými startupy, které postupně přispívají ke zvyšování zaměstnanosti, významně pomáhají rozvoji regionů a zviditelňují českou stopu v zahraničí. Chtěla bych i v letošním roce vyzvat veřejnost, aby nám pomohla poznat řadu podnikatelských osobností, o nichž ještě nevíme. Nominujte podnikatele ze svého okolí či regionu, kterého si vážíte a jehož úspěšný příběh by mohl být správnou inspirací pro začínající podnikatele,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy.

Podnikatele roku vybírá porota, která je složená z minulých vítězů. Mezi nimi byli například Vlastislav Bříza z Koh-i-nooru, Jannis Samaras z Kofoly, Zdeněk Pelc z GZ Media nebo v historicky prvním ročníku také Kateřina Janků z Moravia IT.

Být oceněn jako podnikatel roku je prestiž, zážitek, radost i motivace. Jde o zviditelnění firmy a podnikatelského příběhu v tom nejlepším smyslu slova. Věříme, že to není jen naše cesta, ale i cesta pro další, možná mladší podnikatele. Světové finále v Monaku přináší spoustu inspirace a obchodních příležitostí. Bylo pro nás rovněž možností, jak prezentovat české strojírenství a um českých inženýrů ve světě. Každému bychom účast v soutěži doporučili,“ uvedli Radka Prokopová a František Fabičovic, majitelé společnosti Alca plast a držitelé titulu EY Podnikatel roku 2018 České republiky. Radka Prokopová zasedne v čele odborné poroty letošního ročníku soutěže.

Veřejnost může podnikatele nominovat nejlépe prostřednictvím nominačního formuláře na stránkách podnikatelroku.cz. Na stejných webových stránkách je k dispozici i přihláška pro samotné podnikatele. Uzávěrka nominací je 21. října 2019.