Souhrn kvalifikace o postup na ME 2020 - úterý 15.10.

15.10.2019, 19:57, aktualizováno 15.10.2019, 22:45
Komentáře a souhrny
Španělsko pozdním gólem vybojovalo remízu ve Švédsku a postupuje na evropský šampionát, zatímco soupeř se může chystat na klíčový zápas v Rumunsku. Výrazný krok směrem k závěrečnému turnaji udělalo Finsko, které si poradilo s Arménií. Švýcarsko vyhrálo nad Irskem a dotáhlo se za svého protivníka o pouhý bod...
Skupina D

Gibraltar - Gruzie 2:3

15.10.2019 20:45

Góly: 66. Lee Casciaro, 74. Roy Chipolina - 10. Giorgi Charaišvili, 21. Jaba Kankava, 84. Giorgi Kvilitaia

Gibraltar předvedl proti Gruzii velké odhodlání, podařilo se mu vůbec poprvé v kvalifikaci skórovat a to dokonce hned dvakrát. Nicméně na premiérový bodový zisk mu tu nestačilo, favorizovanému rivalovi nakonec podlehl po výsledku 2:3. Hosté velmi rychle vedli o dvě trefy, ale domácí po přestávce zabrali a senzačně srovnali. Rozhodující trefu zařídil necelých deset minut před závěrečným hvizdem střídající Giorgi Kvilitaia.

Trpaslík skupiny D proto zůstává na posledním místě tabulky s nulovým bodovým ziskem a se skóre 2:19, za svůj úterní výkon se však v žádném případě nemusí stydět. Hostující výběr si pojistil čtvrtou příčku s osmi body, přímo na šampionát už postoupit nemůže. O svou šanci se utká v dodatečném play-off konaném příští rok. Gruzie vstoupila do tohoto duelu podle očekávání a již zhruba po dvaceti minutách skórovala hned dvakrát.

Do vedení ji dostal Giorgi Charaišvili, jenž v 10. minutě obdržel nádherný centr za defenzívu protivníka od Shengelii, míč si elegantně zpracoval na prsa a pak ho usměrnil po zemi do vzdálenějšího spodního rohu. Za dalších jedenáct minut pojistil náskok favorita Jaba Kankava. Zkušený třiatřicetiletý záložník napřáhl z obrovské vzdálenosti z více jak pětatřiceti metrů a jeho fantastická střela zaplavala přímo pod břevno, gólman Goldwin byl bezmocný.

V následujícím průběhu hosté polevili a tolik se netlačili do zakončení, houževnatý Gibraltar toho využil v polovině druhého dějství. Z levého křídla odcentroval Britto a jeho pas propadl napříč pokutovým území až k zadní tyči, kam si naběhl zcela osamocený Lee Casciaro a pokusem doprostřed branky snížil. Za dalších sedm minut vypálil z pětadvaceti metrů Walker a brankář Loria musel brilantním zákrokem odvracet na rohový kop.

Po jeho zahrání se domácí přeci jen dočkali vyrovnání. Loria sice zasáhl výtečně jednoruč po hlavičce ze tří metrů, jenomže gruzínská defenzíva zcela zapomněla na dorážejícího Roye Chipolinu a ten zblízka doslova dotlačil balón za brankovou čáru. Nerozhodný výsledek příliš dlouho nevydržel, v 84. minutě měl totiž poslední slovo již zmiňovaný Kvilitaia, který po pasu Shengelii propálil zblízka lehce vyběhnutého Goldwina.

Více informací k zápasu

Švýcarsko - Irsko 2:0

15.10.2019 20:45

Góly: 16. Haris Seferović, 90+3. Edimilson Fernandes

Švýcarsko se oklepalo z porážky v Dánsku a v důležitém souboji přelstilo Irsko. Hosté nadále zůstávají na prvním místě, ale oproti Švýcarům mají pouze bodový náskok a o jeden odehraný zápas víc. Domácí jsou sice třetí, ovšem situaci mají zase ve svých rukách, neboť na závěr se utkají se slabšími výběry Gruzie a Gibraltaru.

Domácí měli po zklamání z Dánska co napravovat, přesto jejich trenér Petković ponechal důvěru stejné jedenáctce. To lodivod Boys in Green McCarthy se změn v sestavě nebál. Na levý kraj obrany naskočil místo Dohertyho Stevens, Hourihane v záloze uvolnil místo pro Brownea a před Robinsonem dostal v útoku prostor Connolly.

První navštívenku na brankáře Irů Randoplha poslal v sedmé minutě Xhaka, strážce hostující svatyně byl ale připraven. Za dalších devět minut už ale Randoplh tahal míč se sítě. Za hranicí šestnáctky se ke střele odhodlal Seferović a levou nohou se trefil neomylně po zemi k tyči - 1:0.

Radost domácích však trochu pokazilo zranění Mehmediho, kterého ve 28. minutě vystřídal Fernandes. Krátce poté vyslal nebezpečnou, leč o fous nepřesnou ránu Lichtsteiner. Podobná snaha Stevense na druhé straně dopadla pro odvážlivce v bílém dresu podstatně hůř. Festival střel, které skončily v zámezí, pokračoval díky snaze domácích, konkrétně Schära, Embola a Seferoviće. Gólman Nati Sommer měl zase ve 41. minutě snadnou práci s hlavičkou Egana.

Sedm minut po změně stran se k hlavičce dostal Embolo, ale po centru Rodrígueze trefil přesně místo, kde stál připravený Randolph. Za dalších pět minut zase střílel nad břevno Xhaka. Hosté působili neškodně, v 64. minutě je zase zachránil Randoplh, jenž po rohovém kopu Rodrígueze vytáhl hlavičku Schära. Spolupráce stejných mužů na straně Nati se opakovala o devět minut později, tentokrát však Schär hlavičkoval příliš vysoko.

Další komplikace pro Irsko přišla v 76. minutě. Coleman zahrál ve vlastním pokutovém území rukou, navrch viděl po druhé žluté kartě červenou kartu, a Švýcaři měli k dispozici penaltu. Tu však Rodríguez neproměnil, neboť Randloph jeho záměr vystihl a vyrazil míč na tyč. Domácí se ale přece jen dočkali druhé branky. Ve třetí minutě nastavení si Steffen na pravé straně všiml volného Fernandese, který i přes úsilí bránících Irů skóroval.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Dánsko633016:512
2.Irsko73316:412
3.Švýcarsko632112:511
4.Gruzie72237:108
5.Gibraltar60062:190
Skupina F

Faerské ostrovy - Malta 1:0

15.10.2019 20:45

Góly: 71. Rógvi Baldvinsson

Faerské ostrovy potvrdily úlohu mírných favoritů proti Maltě a svého protivníka zdolaly nejtěsnějším poměrem 1:0. Díky tomu vůbec poprvé v kvalifikaci bodovaly a svému úternímu rivalovi vrátily porážku 1:2 hned z úvodu kvalifikačních bojů. V tabulce i tak zůstávají na posledním šestém místě se třemi body právě o skóre za pátou Maltou. Vyrovnaný duel rozhodl zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem Rógvi Baldvinsson.

Hosté přitom sehráli se svým největším konkurentem vyrovnanou bitvu a celkově vyprodukovali i více střeleckých pokusů. Domácí však s přibývajícím časem stále častěji drželi míč a nakonec se jim podařilo vsítit rozdílovou trefu. První poločas toho příliš zajímavého nenabídl, oba protivníci se snažili hrozit především z větší vzdálenosti a ani jeden z gólmanů nemusel řešit mnoho složitých situací.

Asi největší možnost byla k vidění v 38. minutě. Po akci na levé straně a následné přihrávce do předbrankového prostoru téměř od koncové čáry tečoval míč jeden z hostujících hráčů a málem zamířil do vlastní branky, nicméně balón proletěl o pár decimetrů vedle pravé tyče. Ani po změně stran se obrázek hry příliš nezměnil, i když Faerské ostrovy přeci jen přitlačily a mnohem častěji se tlačily na útočnou polovinu.

Skóre mohly otevřít v 68. minutě. Z pravého křídla odcentroval Danielsen a nabíhající Davidsen trefil míč kolenem, ovšem brankář Bonello předvedl úžasný zákrok jednoruč a svůj výběr hodně podržel. Domácí se přeci jen dočkali za další tři minuty. Devětadvacetiletý záložník norského Ålgårdu Baldvinsson využil rohového kopu z pravé strany od Olsena a ze sedmi metrů hlavičkoval přímo k pravé konstrukci, Bonello se tentokráte natahoval marně.

Ve zbývajícím průběhu se hosté na žádný souvislý tlak nezmohli a k vyrovnávacímu gólu měli poměrně daleko, svěřenci trenéra Larse Olsena si hubený náskok s přehledem pohlídali až do samotného konce. V příštím kole skupiny F zavítají na půdu silného Norska, na Maltu čeká velký zážitek ve Španělsku.

Více informací k zápasu

Rumunsko - Norsko 1:1

15.10.2019 20:45

Góly: 62. Alexandru Mitriţă - 90+2. Alexander Sørloth

Rumunsko ztratilo v samém závěru nesmírně důležitou výhru s Norskem a po remíze 1:1 si výrazně zkomplikovalo cestu na evropský šampionát. Po získaném bodu zůstává v tabulce na třetím místě se čtrnácti body a za druhým Švédskem zaostává o jeden bod, přitom do dvou zbývajících střetnutí mohlo jít z mnohem lepší výchozí pozice. V příštím kole přivítá právě Švédy a nutně potřebuje zvítězit, jinak se mezi čtyřiadvacítku nejlepších zřejmě nedostane.

Domácí výběr neproměnil z kraje úvodního dějství pokutový kop. Pak se sice dostal do vedení, jenomže pojistit ho nedokázal a severský protivník ho za to potrestal v nastaveném čase. Norové jsou zřejmě ze hry o přímý postup, neboť jim patří čtvrtá příčka s jedenácti body a stačit jim pravděpodobně nebudou ani obě případné výhry s Maltou či s Faerskými ostrovy. Nicméně na rozdíl od svého pondělního protivníka mají minimálně zajištěnou baráž.

První poločas probíhal v opatrnějším duchu, úvodní vážnější příležitost se zrodila po necelé čtvrthodině hry. Z hranice pokutového území vypálil Ödegaard a brankář Tătăruşanu výtečným zákrokem jednoruč odvrátil balón do strany. Domácí se poprvé ozvali v první nastavené minutě úvodního dějství, kdy Alexandru Mitriţă po spolupráci se slávistickým hráčem Stanciuem napřáhl z hranice šestnáctky a famózní gólman Jarstein musel zasahovat.

Jeden z klíčových okamžiků byl k vidění v 52. minutě. Bancu se natlačil před Bergeho a podle názoru skotského rozhodčího Maddena byl faulován. K nařízené penaltě se postavil Puşcaş a trestuhodně selhal, Jarstein totiž vystihl směr střely a míč odvrátil do strany. Rumunsko se přeci jen dočkalo zaslouženého gólu přesně o deset minut později, kdy zamířil do černého velmi aktivní Mitriţă.

Záložník amerického klubu New York City si navedl balón blíže do středu a jeho skákavá střela z osmnácti metrů zapadla přímo do levého spodního rohu. Za další tři minuty mohl zvýšit vedení favorita Andone, ale z pěti metrů pouze hlavičkoval do břevna. Když už se zdálo, že se hosté na nic nezmůžou, tak v poslední možnou chvíli srovnali krok. Po pasu Normanna z pravého křídla zapomněla rumunská defenzíva na střídajícího Alexandera Sørlotha a jeho prudká hlavička ze sedmi metrů skončila v levé šibenici.

Více informací k zápasu

Švédsko - Španělsko 1:1

15.10.2019 20:45

Góly: 50. Marcus Berg - 90+2. Rodrigo

Na evropském šampionátu v roce 2020 nebudou chybět ani Španělé. Mistři Evropy z let 2008 a 2012 získali ve švédské Solně kýžený bod a o postup už nemohou přijít. Švédsko v zápase dlouho vedlo a vypadalo to, že získá tři body, jenomže ve druhé minutě nastaveného času zařídil remízu 1:1 Rodrigo. Švédové ale nemusí smutnit, protože i díky remíze Rumunů s Norskem zatím udrželi druhou postupovou pozici.

Španělský reprezentační výběr čekala ve Švédsku dosud nejtěžší zkouška, navíc bez potrestaného kapitána Sergia Ramose. Tre Kronor potřebovali favorizovaný celek nejlépe porazit, aby se před ně nedostalo Rumunsko, Španělé zase chtěli získat kýžený bod, který by je na jubilejní šampionát posunul.

Prakticky po celé utkání měla La Roja výraznou převahu v držení balónu a v prvních třiceti minutách si vypracovala tři čisté gólovky. Thiago Álcantara se dostal až k blízkosti Olsena, jemuž chtěl udělat kličku a do prázdné zakončit, brankář Tre Kronor však dobře zasáhl a zmařil první obrovskou šanci Španělů. Olsen měl v prvním poločase ještě další dobré zákroky, nejprve když z malého vápna vychytal Rodriho a ve 20. minutě se natáhl po hlavičce Gerarda Morena. Švédsko poprvé zahrozilo až po půlhodině hry, po centru Lustiga hlavičkoval Quaison a David de Gea se úspěšně proletěl vzduchem.

Hosté sice měli více ze hry, ale v prvním poločase branku nedali a Švédové je pět minut po přestávce nemile zaskočili. Po Quaisonově centru zblízka hlavičkoval do de Gey Marcus Berg, následně Forsberg z dorážky nepropasíroval balón do sítě a až další Bergova dorážka slavila úspěch. Švédsko vedlo 1:0 a na tahu byli Španělé. Obraz hry byl následující, La Roja držela balón a snažila se dobývat Olsenovu branku, zatímco Švédové jen a jen bránili. A zdálo se, že nejtěsnější vedení skutečně udrží, než ve druhé minutě nastaveného času zaslouženě vyrovnal Rodrigo. Rohový kop propadl do vápna, kde se nejlépe zorientoval právě Rodrigo a přesnou střelou zajistil Španělsku postup na evropský šampionát. Švédové udrželi druhé místo, ale o postup ještě musí zabojovat.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Španělsko862019:520
2.Švédsko843118:915
3.Rumunsko842217:814
4.Norsko825113:1011
5.Malta81072:183
6.Faerské ostrovy81074:233
Skupina G

Izrael - Lotyšsko 3:1

15.10.2019 20:45

Góly: 16. Munas Dabbur, 26. Eran Zahavi, 42. Munas Dabbur - 40. Vladimir Kamešs

Izrael udržel alespoň teoretickou naději na přímý postup, v domácím prostředí totiž přehrál trápící se Lotyšsko po výsledku 3:1. Díky tomu se posunul na čtvrté místo tabulky s jedenácti body, na druhou stranu zaostává za druhým Rakouskem o propastných pět bodů a jedinou šancí tak možná bude dodatečná baráž. Hosté ani v osmém kvalifikačním utkání nebodovali a jsou beznadějně poslední s naprosto hrozivým skóre 2:27.

Diváci se na stadionu Turner v Beer-Shevě dočkali všech čtyř gólů v prvním poločase, domácí výběr hýřil aktivitou od samého začátku. Již po necelých pěti minutách mohl otevřít skóre nejlepší střelec celé kvalifikace Eran Zahavi, který všem uprchl na pravé straně, ale zblízka z mírného úhlu nedokázal propálit vyběhnutého gólmana Steinborse. Stejný hráč znovu zahrozil přesně po odehrané čtvrthodině.

Tentokráte si po parádní kombinaci svých spoluhráčů zpracoval balón elegantně na prsa a stanul sám před Steinborsem, avšak ani v tomto případě ho tváří v tvář nepřekonal. Domácí přeci jen zužitkovali svůj tlak v 16. minutě. Munas Dabbur obdržel přesně načasovanou přihrávku do běhu od Tawathy a z deseti metrů chladnokrevně zamířil mezi nohy bezmocného hostujícího strážce. Za dalších deset minut přeci jen skóroval také Zahavi.

Svou jedenáctou trefu v tomto cyklu vsítil po krásném průniku Dabbura a zákroku Steinborse, závěrečnou dorážku v pádu usměrnil přímo doprostřed branky. Hostům svitla naděje na bodový zisk pět minut před přestávkou. O snížení se postaral Vladimir Kamešs, když si naběhl na výtečnou nahrávku od Gutkovskise a nikým nehlídán obstřelil bezmocného brankáře Marciana. Izrael si ale vzal zpět dvoubrankové vedení ani ne o dvě minuty později.

Podruhé v tomto střetnutí měl přesnou mušku Dabbur. Po kolmici za obranu a pobídce od Zahaviho elegantně přeloboval zoufalého Steinborse. Po změně stran už tolik vyložených možností k vidění nebylo. Nejprve z přímého volného kopu orazítkoval tyč Savaļnieks a na opačné straně Steinbors brilantně vychytal Sabu. Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem zabránil úžasný lotyšský strážce hattricku Dabbura, v 88. minutě napálil břevno Zahavi z poslední nebezpečné standardní situace.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Polsko861113:219
2.Rakousko851217:716
3.Slovinsko832313:811
4.Izrael832315:1511
5.Severní Makedonie832310:1111
6.Lotyšsko80082:270
Skupina J

Řecko - Bosna a Hercegovina 2:1

15.10.2019 20:45

Góly: 30. Vangelis Pavlidis, 88. Adnan Kovačević (vl.) - 35. Amer Gojak

Evropský šampionát v roce 2020 se bude muset obejít bez Řeků. Ti sice v Aténách porazili Bosnu a Hercegovinu 2:1, ale další výsledky hrály v jejich neprospěch, takže dvě kola před koncem už nemohou na druhé místo dosáhnout. Ani Bosňané se nemohou příliš smát, protože ze třetího místa ztrácí už pět bodů.

Řecko senzačně triumfovalo na mistrovství Evropy v roce 2004, ale na dalším turnaji o šestnáct let později bude scházet. Kvalifikaci rozehrálo špatně a výhra nad Bosnou už to nedokázala jakkoliv zvrátit. Mnohem větší šance na postup měli hosté, kteří potřebovali v Aténách nejlépe zvítězit.

Pro Řeky to byla poslední šance - buď a nebo, ale i pro Bosňany šlo o důležité střetnutí. Hosté také měli první obrovskou šanci ve 13. minutě. Kvržičův centr brankář Paschalakis odvrátil jen ke Gojakovi, jehož pokus o přehození ztroskotal. Vyrovnané utkání rozhodla efektivita v zakončení a tu mělo lepší Řecko. Přesně po půlhodině hry dostal spoustu času i prostoru pro střelu Vangelis Pavlidis a domácí vedli 1:0. Nevydrželo to však dlouho a za pět minut odpověděl Amer Gojak. Po levé straně poslal do šestnáctky centr Sead Kolašinac a nehlídaný Amer Gojak vyrovnal. Obrana Řeků zde fatálně zaspala. Vrátit vedení na stranu domácích mohl Mantolas, ale branku netrefil, takže první poločas skončil remízou 1:1.

To bylo pro oba celky málo. Bosňané se rozhodli pro poločasové střídání a rozhýbat hru měl Mato Jajalo. Tři body potřebovali za každou cenu i Řekové a jinými slovy nebylo na co čekat. Sérii šancí na obou stranách rozjel střelou nad Bakasetas a o chvíli později Mantalose skvěle vychytal Šehić.

Po hodině hry přišel do hry Georgios Masouras a rázem se mohl stát hrdinou utkání. Pár sekund po svém příchodu totiž rozezvonil brankovou konstrukci a zakrátko zazdil další dvě gólovky. Utkání postupně gradovalo a k vidění byl útočný fotbal na obě strany. O něco nebezpečnější však byli Řekové a po pumelici Stafylidise zachránila Bosnu opět branková konstrukce. Hlavním paličem šancí byl však Masouras, jenž byl na hřišti jen několik minut a za tu dobu stihl zmařit už čtyři velké šance.

Řecko se nakonec rozhodující trefy dočkalo, ale Bosna jim k tomu výrazně dopomohla. Dvě minuty před koncem odcentroval Fetfatzidis a Adnan Kovačević si vstřelil dost nešťastný gól. O to nešťastnější, že byl v době, kdy hosté už měli velmi málo času na odpověď. Řecko porazilo Bosnu 2:1, ale postup na šampionát už si nevybojuje. Bosňané ještě mají šanci, ale i ta už je po porážce v Řecku velmi malá.

Více informací k zápasu

Lichtenštejnsko - Itálie 0:5

15.10.2019 20:45

Góly: 2. Federico Bernardeschi, 70. Andrea Belotti, 77. Alessio Romagnoli, 82. Stephan El Shaarawy, 90+2. Andrea Belotti

Italové nakonec dle očekávání v Lichtenštejnsku dosáhli na vyrovnání rekordu devíti vítězných zápasů v řadě. Souboj s trpaslíkem načal v prvním poločase rychlou brankou Federico Bernardeschi, ale pravý gólostroj se rozjel až v poslední dvacetiminutovce. Dvakrát se prosadil Andrea Belotti, po jedné brance přidali Alessio Romagnoli a Stephan El Shaarawy. Vysoká výhra 5:0 zároveň Italům stvrdila prvenství ve skupině, o které je už nikdo nemůže připravit.

Všichni to očekávali, přesto je nutné trenéru Robertu Mancinimu k vyrovnání rekordu pogratulovat. Italové už měli postup v kapse, ale teprve až po zápase s Lichtenštejnskem mají jistotu prvenství a aktuálně už devět výher v řadě, což se povedlo jen výběru Vittoria Pozza na konci třicátých let minulého století.

Squadra Azzurra hrající v bílých dresech (Lichtenštejnsko nastoupilo v modrých) se velmi rychle uklidnila gólem, který přišel po 120 sekundách. Biraghiho přihrávku do vápna poslal do sítě z první Federico Bernardeschi. Kdo však čekal následnou kanonádu hostů, musel být zklamán. Italové měli více ze hry, ale jejich dobývání branky k ničemu nevedlo. Těsně před odchodem do šaten vystrašil vlastní příznivce Sirigu, který špatným odkopem málem nabídl Lichtenštejncům vyrovnání.

Držení balónu na straně Itálie (77%) jasně vypovídalo o tom, co se na hřišti dělo. Po změně stran jako první zahodil velkou příležitost Zaniolo a i v dalších minutách se hostům nedařilo vstřelit pojistku. Kdyby Dennis Salanović v 65. minutě mířil přesněji a Sirigu tak dobře nezasáhl, mohlo být o senzaci postaráno. Squadra Azzurra se utrhla až v závěrečné dvacetiminutovce. Na 2:0 zvyšoval po rohovém kopu hlavou Andrea Belotti, na 3:0 o chvíli později rovněž hlavou Alessio Romagnoli. V 83. minutě po Cristanteho přihrávce zakončil střelou k tyči Stephan El Shaarawy a poslední slovo měl v nastaveném čase opět Andrea Belotti. Útočník turínského FC zakončil zblízka hlavou Di Lorenzův centr a zajistil Italům konečné vítězství 5:0.

Více informací k zápasu

Finsko - Arménie 3:0

15.10.2019 18:00

Góly: 31. Fredrik Jensen, 61. Teemu Pukki, 88. Teemu Pukki

Finsko nejlepším možným způsobem odpovědělo na debakl z Bosny a Hercegoviny a po výhře 3:0 nad Arménii je zase o něco blíž senzačnímu postupu na Euro. Ve skupině J si "Výři" upevnili druhé místo a na Bosnu i úterního soupeře ze Zakavkazska mají náskok pěti bodů. Bosňané však mají oproti seveřanům ještě jeden zápas k dobru. Postupové sny Arménie zase pravděpodobně vzali definitivně za své.

Na bosenskou facku zareagoval trenér Suomi Kanerva hned čtyřmi změnami v sestavě. Väisänen na postu stopera nahradil Arajuuriho, v záloze se místo Sparva, Tuominena a Soiriho objevili Lappalainen, Kauko a Jensen. Na druhé straně barikády se základní jedenáctka změnila na jednom jediném postu v záloze, když namísto Pizzelliho dostal prostor ukázat své umění Grigorjan.

Hosté domácí málem nemile zaskočili hned po dvou minutách, Ghazarjanova standardní situace totiž nebezpečně proletěla pokutovým územím Finů. Krátce poté to Ghazarjan zkusil přímo, avšak svatyni soupeře netrefil. V osmé minutě poprvé zahrozili také "Výři". Uronen táhl přečíslení po levé straně, odkud hledal před bránou Pukkiho. Hlavní hvězda Suomi ale na šikovnou pobídku těsně nedosáhla. Tři minuty poté zase hlavičkoval Kauko po rohovém kopu nepřesně.

Finové postupně převzali iniciativu, ovšem ve 21. minutě zapomněli na zadní vrátka, což se jim málem krutě vymstilo. Karapeťanovi se však přihrávka na spoluhráče nevyvedla podle představ. Za další tři minuty už musel brankář domácích Hrádecký zasahovat proti dobře mířené ráně Hovsepjana. Po půlhodině se už Finsko probralo a otevřelo střelecký účet. Gólman Arménie Ajrapeťan vyboxoval rohový kop jen před sebe, kde míč do poloodkryté brány uklidil Jensen.

Finové se po vstřelené brance chytli. Ve 33. minutě protáhl Ajrapeťana Lod a po následném rohovém kopu se strážce hostující svatyně musel vyznamenat proti hlavičce Väisänena. Ve 41. minutě to zkoušel Pukki, ale cíl netrefil.

Po vlažnějším úvodu druhé půle přidali Finové druhý gól po hodině hry. Střídající Pohjanpalo vyslal do úniku Pukkiho, jenž přehodil Ajraéťana a radoval se z druhé branky v síti Arménie. Znovu bylo před bránou hostí živo v 69. minutě, kdy Lod ze strany hledal spoluhráče v šestnáctce, scházela však větší přesnost. Ojedinělý pokus na Hrádeckého vyslal v 74. minutě Adamjan, ale brankář německého Leverkusenu byl pozorný.

Domácí nadále usilovali o třetí gól. V 77. minutě z přímého kopu zkoušel chytře Toivio, ovšem Ajrapeťan byl tentokrát pozorný. O tři minuty později se nepřesným střeleckým pokusem na druhé straně hřiště prezentoval Özbiliz. V 88. minutě Finové definitivně rozhodli o osudu utkání. Za obranu hostů se opět dostal Pukki, kterého tentokrát oslovil Schüller. Kanonýr Norwiche zvolil téměř identické zakončení jako při svém prvním úspěšném zásahu a uzavřel stav na končených 3:0 pro spokojené Finy.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Itálie880025:324
2.Finsko850312:815
3.Bosna a Hercegovina831417:1410
4.Arménie831413:1510
5.Řecko82249:138
6.Lichtenštejnsko80262:252

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (38)

Přidat komentář
LinDan

Finsko. Snad to dotáhnou do úspěšného konce a postoupí na ME, moc jim to přeju.

Reagovat
veikko

Teď už je to na 95%. Doma Lichtenštejnsko porazí a dost pochybuju, že Bosna neztratí s Itálií.

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Wambasen

Reagovat
andrew96

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Hiko

ti by byli příjemným oživením

Reagovat
smazaný uživatel

lin dan

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Beči

Reagovat
Selänne

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Pukkavec chytil ve 30 životní formu tvl

Reagovat
Rudnevs

Vždy to bol velký talent... Už vo Fínsku či v Schalke sa vedelo, že raz bude super. On je len jedným z tých, ktorí sa naplno ukázali až v neskoršom veku.

Reagovat
ratusek

Finsko

Reagovat
montaigne33

Škoda, Švédsko, opravdu velká škoda...ale doufám, že postup klapne

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Steven666

De Gea sa zranil keď musel v 60. min. striedať?

Reagovat
jenage

Jo.

Reagovat
8lampard8
Reagovat
Raul=Real

Reagovat
Phillipinho

Celkem trapny

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Elliasson

Naopak. Přesně tohle by byl Cholův typ.

Reagovat
Seydou Doumbia

Na druhou stranu si neumím představit, že by se pod Diegem z pozice beka táhl na post středního záložníka jako ho to naučil Pepek v City.

Reagovat
Elliasson

Asi mám nového oblíbeného hráče.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
smazaný uživatel

Mancini upletl z hovna bič

Reagovat
Muffi

skupina taky nic moc. Co jsem viděl zápas ve Finsku, tak to bylo na jednu bránu, domácí slabí a pokud je tohle druhý nejsilnější tým...

Ale chápu, jak to myslíš. Viděl jsem i něco z LN a pokud se i méně kvalitní soupeř zatáhne a době brání, mají s tím Italové problémy. Na druhou stranu, tohle platí pro celou evropskou špičku, kvalita není taková, na co jsme zvyklí z klubů.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale dělá dobrou práci.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele