Hlavní obsah

Okamura trvá na své pravdě o řízeném dovozu vadného masa. Úřady předložily argumenty

Foto: Wikipedia.org/Aktron

Předseda SPD Tomio Okamura má na kontě další výrok, jehož pravdivost je více než sporná.

Reklama

Předseda SPD Tomio Okamura sdílel na svůj facebookový profil informaci o dovozu zdravotně závadného masa z Ukrajiny. Podle něj Evropská unie tento dovoz podporuje a Česko ho nemá možnost kontrolovat. Informaci mu údajně potvrdil ministr zemědělství Miroslav Toman /ČSSD/. Jak je to ve skutečnosti?

Článek

Redakce Seznamu se obrátila na jednotlivé úřady, pod něž dovoz masa spadá.

První z nich, Ministerstvo zemědělství, tvrzení šéfa SPD rezolutně odmítlo. Mluvčí úřadu Vojtěch Bílý odmítá, že by věta, kterou Okamura přiřkl jeho ministrovi, padla. „Ministr Toman neřekl panu Okamurovi, že EU prosazuje dovoz zdravotně závadného masa z Ukrajiny. Panu předsedovi Okamurovi chtěl pouze přiblížit obchodní toky v rámci některých komoditních skupin, konkrétně na příkladu drůbežího masa,” řekl Bílý Seznamu.

Že jde o nesmysl, uvedla i příští místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která dosud měla v EK na starosti ochranu spotřebitelů. Evropská unie podle ní dovoz závadného masa v žádném případě neprosazuje. „Znám principy pro ochranu spotřebitelů v oblasti možných zdravotních nebezpečích a tady bych tedy opravdu tipla, že to není pravda,” odpověděla během Výzvy Seznamu.

Okamura ve svém příspěvku dále tvrdí, že na Ukrajině není zakázáno používání anabolických steroidů a růstového hormonu k dopování kuřat, aby rychleji rostla. Použití těchto hormonálních přípravků má pak negativní zdravotní dopady na konzumenty masa z nadopovaných zvířat.

S výrokem o používání těchto látek na Ukrajině ale nesouhlasí Státní veterinární správa.

„Ukrajina má oficiálně harmonizovanou legislativu s EU, takže žádné hormony ani preventivní antibiotika tam nejsou povoleny. Navíc při dovozu do EU prochází každá zásilka pohraniční veterinární kontrolou, která zahrnuje kontrolu dokumentační, identifikační a kontrolu fyzickou,“ stojí v oficiálním vyjádření, které Seznamu zaslal mluvčí správy Petr Vorlíček.

V rámci kontroly pak podle veterinářů mohou být odebrány vzorky na laboratorní vyšetření a zásilky, které podmínky nesplní, nejsou do EU vpuštěny. Státní veterinární správa kontroluje i to, zda potraviny živočišného původu neobsahují antibiotika. Ve svém prohlášení zdůrazňuje, že za poslední 3 roky nezachytila vzorek drůbežího výrobku z Ukrajiny, který by nevyhověl požadovaným standardům.

Ohledně zvyšujícího se dovozu má Česká republika zřízený systém hlášení 24 hodin předem. To znamená, že je dovozce povinen hlásit příjezd zásilky. Tím pádem ji mohou veterináři zkontrolovat.

Tuto podmínku chce Evropská komise podle mluvčího MZ Vojtěcha Bílého zrušit kvůli jednotě trhu. České ministerstvo ale podmínku rušit nehodlá a je ochotné se soudit. Odpověď na výzvu, kterou komise zaslala v červenci, ministerstvo v současné době připravuje.

Reklama

Doporučované