Klid v duši za 100 tisíc korun. Meditační budka od startupů Room a Calm má uklidnit rozbouřenou mysl zaměstnance

calm-room-budka

Foto: Calm

Meditovat uprostřed kanceláře může působit trochu zvláštně. Ve Státech však nikoliv

0Zobrazit komentáře

Je jakousi esencí současné kultury Silicon Valley a důkazem toho, že zde není nic nemožné. Řeč není o úspěšném a rychle rostoucím startupu, jak by se dalo očekávat, ale o meditační budce startupu Room za částku šplhající se k hranici 100 tisíc korun.

Stres, panické ataky a s nimi spojené zdravotní potíže, to jsou nebezpečí, která mohou u zaměstnanců nastat, pokud jim pracoviště nenabízí příjemné podmínky pro práci. Tyto problémy se týkají zaměstnanců po celém světě a Silicon Valley rozhodně není místem, kterému by se vyhýbaly, ba naopak.

Některé místní společnosti se však snaží tato negativa z pracovního života svých zaměstnanců co možná nejvíce eliminovat, ať už příjemným pracovním prostředím, nejrůznějšími benefity nebo speciálními zvukotěsnými boxy, které jsou protiváhou pro rozmáhající se open space.

room-calm-budka2

Foto: Calm

Budka nabízí absolutní soukromí a klid

Takové boxy dodává na americký trh například startup Room. Ten s nimi slaví úspěch u velkých společností, které neváhají za budky platit částky hravě převyšující několik tisíc dolarů. Nejnověji v nich chce zaměstnancům nabídnout možnost uklidnit rozbouřenou mysl. Mindfulness, calming či meditace přímo na pracovišti jsou ve Spojených státech jakýmsi standardem a prostory pro ně bychom našli v každé větší společnosti. To ostatně v nedávném rozhovoru potvrdil i zakladatel Future Portu Martin Holečko, podle kterého tento trend brzy přijde i k nám.

rastyturek

Přečtěte si takéAmerický startup Pex Slováka Rastislava Turka vstupuje do Česka. V Praze otevřel nové kanceláře a hledá vývojářeAmerický startup Pex Slováka Rastislava Turka vstupuje do Česka. V Praze otevřel nové kanceláře a hledá vývojáře

Holečko připomněl, že i chvilky poklidného rozjímání umí ve Státech dobře prodat, a budka Calm Booth je toho zářným důkazem. Room se při její tvorbě spojilo s dalším úspěšným startupem Calm, který taktéž vystavěl svůj byznys na vnitřním klidu a vytvořil stejnojmennou meditační audio aplikaci.

Výsledkem je zvukotěsná meditační budka, ve které si může návštěvník poslechnout uklidňující audio, aniž by byl kýmkoliv rušen.

Budka z tisíce plastových lahví

Budka nabízí zabudovaný ventilační systém, ambientní osvětlení a uklidňující tapetu lesa ponořeného v mlze. Skrze aplikaci Calm může návštěvník poslouchat zvuky vhodné ke spánku, meditaci či relaxaci. Návštěvník budky si může vybrat z nahrávek přírody, hudby, příběhů a audionahrávek speciálně vytvořených tak, aby co nejvíce uklidnily mysl. Díky tomu se může zaměstnanec alespoň na chvilku přesunout zcela mimo své starosti a ponořit se hluboko do svého vlastního já.

room-calm-budka3

Foto: Calm

Zaměstnanec má v budce prostor zapomenout na své starosti a uklidnit svou mysl

Tomu napomáhají i stěny budky vyrobené ze tří vrstev zvukově izolačních materiálů, k jejichž výrobě posloužily i recyklované plastové láhve, u jedné budky až jeden tisíc. Dveře budky jsou matné, takže ostatní kolegové sice vidí, že někdo budku zrovna používá, zároveň však nabízí dostatečné množství soukromí a klidu.

„Neurověda nám říká: meditace v práci nám pomáhá učinit nás šťastnějšími, zdravějšími, spokojenějšími s naší prací, kreativnějšími, produktivnějšími a lepšími kolegy,“ přidává k popisu své novinky společnost Room.

Je tu ovšem jedna věc, která je na celé budce spíše znepokojivá, a tou je její pořizovací cena. Za budku, která ušetří zaměstnance stresu a možná zachrání život několika mořským želvám, si Room neváhá říci částku ve výši 4 195 dolarů, tedy přibližně 98 tisíc korun.

Podle amerického Institute of Stress stojí stres na amerických pracovištích za více než jedním milionem nemocných a zároveň kvůli němu přichází tamní společnosti ročně až o 300 miliard dolarů. Oněch pár tisíc dolarů se v takovém případě jeví jako směšná částka, nesmíme však zapomínat, že se tu stále bavíme o vytapetované budce se zabudovanými reproduktory, která může otevřenou ránu vyvolanou stresem sice pofoukat, ale s největší pravděpodobností jí nezacelí.

room-calm-budka5

Foto: Calm

Budka instalovaná v kanceláři

room-calm-budka4

Foto: Calm

Uvnitř budky se nachází pouze jednoduchý pultík, židle a tapeta zamlženého lesa

calm-app

Foto: Calm

Meditační aplikace Calm

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym