Hlavní obsah

Doktorka, která nechala krvácet Adámka, léčí miminka v Krči

Právo, Stáňa Seďová

Krvácející chlapec na chodbě pardubické nemocnice jí nestál ani za pohled. Když čerstvá absolventka medicíny zjistila, že se stal malér, přesunula se v tichosti do pražské Thomayerovy nemocnice, kde nyní pracuje na novorozeneckém oddělení, upozornily na to Lidové noviny.

Foto: archív ČT

Adam Vyčítal skončil po operaci krčních mandlí v bdělém kómatu

Článek

Tehdy osmiletého Adámka přivezla 17. května roku 2017 matka na ambulanci ORL s krvácením po operaci mandlí. Po třinácti minutách čekání a marného volání o pomoc mu přestalo bít srdce a došlo u něj k trvalému poškození mozku. Vše zaznamenala videokamera na chodbě.

Nastoupila půl roku před medializací

Policie už tuto lékařku a dvě sestry obvinila z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Nic z toho ovšem lékařka v Thomayerově nemocnici (TN) v Praze nepřiznala.

„Paní doktorka k nám nastoupila v únoru 2018, kdy úspěšně prošla výběrovým řízením. Musíme zdůraznit, že to bylo v době, kdy případ nebyl ještě medializován. Součástí výběrového řízení bylo splnění odborné způsobilosti, vzdělání a trestní bezúhonnosti. Všechny podmínky paní doktorka splnila,“ sdělil Právu primář novorozeneckého oddělení TN Jan Janota.

Kauza Adama v kómatu: Lékařka a sestry jednaly proti zdravému rozumu, tvrdí znalci

Krimi

„O tom, že jde o lékařku z uvedeného případu, Thomayerova nemocnice nevěděla,“ dodal primář.

Záběry, na kterých lékařka míjí krvácejícího chlapce, odvysílala Česká televize v dokumentu Infiltrace na začátku června loňského roku. Otec Adámka však případ svého syna medializoval poprvé už na podzim roku 2018.

Foto: Profimedia.cz

Thomayerova nemocnice v Praze

Podle znalců oslovených policií obviněná lékařka i obě zdravotní sestry jednaly proti zavedené lékařské vědě i obyčejnému zdravému rozumu. Nakolik šlo o osobní chybu a jakou roli sehrál špatně nastavený systém, rozhodne soud.

Přímý nadřízený lékařky Janota vidí vinu spíše u pardubické nemocnice. Podle něho lékařka selhala jako čerstvá absolventka. Že by se podobná situace mohla opakovat i v pražské nemocnici, se však neobává.

Pardubická nemocnice řeší další pochybení u dítěte. Děvče bude mít trvalé následky

Domácí

„V Thomayerově nemocnici funguje mnoho let velice kvalitní systém řízení bezpečnosti, kvality a organizace práce. Na každého nového lékaře dohlíží ve dne v noci zkušený kolega. Díky nastaveným podmínkám naše nemocnice opět získala certifikát kvality a bezpečí,“ zdůraznil primář novorozeneckého oddělení.

I přesto se však Thomayerova nemocnice rozhodla být opatrná. „Přes všechna opatření jsme se s paní doktorkou domluvili, že prozatím bude pracovat na oddělení s převahou preventivní péče,“ řekl mluvčí nemocnice Petr Sulek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám