Kauza, která hluboko zasáhla slovenskou politiku. Projděte si, kdo je kdo v Gorile

Helena Truchlá Helena Truchlá, SME.sk
Aktualizováno 19. 10. 2019 8:37
Ve středu do slovenských médií unikla údajná nahrávka z jedné z největších afér novodobých slovenských dějin. Kauza Gorila se týká podezření z uplácení politiků a vysokých úředníků finanční skupinou Penta v letech 2005 a 2006 výměnou za její vliv na privatizaci a chod některých podniků. Penta nicméně nekalé jednání popírá. Projděte si, kdo všechno v kauze Gorila figuruje.
Jaroslav Haščák.
Jaroslav Haščák. | Foto: ČTK

Jaroslav Haščák (podnikatel, Penta)

Korupční aféra vypukla na konci roku 2011, kdy na internet unikly dokumenty s názvem Gorila, které podle nepotvrzených informací vypracovala slovenská tajná služba SIS. Mělo to být na základě odposlechů bytu, kde se setkával právě Jaroslav Haščák s významnými lidmi. Tuto středu se objevila i přímo údajná nahrávka.

Haščák je spolumajitel původně slovenské, dnes na Kypru sídlící finanční skupiny Penta. Jeho jméno je ve spisu Gorila zmíněno asi 800krát, píše slovenský deník SME.

V bratislavském bytě ve Vazovově ulici se měl setkávat s politiky a podnikateli. Členům strany Směr-SD údajně nabízel peníze výměnou za vstřícný postoj k podnikatelským záměrům Penty a pokoušel se dosadit například vlastního kandidáta do křesla ministra zdravotnictví. Penta však Gorilu dlouhodobě označuje za fikci.

 

Právě se děje

Další zprávy