Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

USA při stahování ze Sýrie bombardovaly skrýš s municí a technikou, zanechala ji tam americká armáda

Svět

  7:11
Washington/Damašek - Spojené státy podnikly předem plánovaný nálet na severu Sýrie na skrýš s municí a vojenskou technikou, kterou po sobě zanechali američtí vojáci, kteří se na pokyn Bílého domu ze severovýchodní Sýrie stahují. S odvoláním na sdělení Spojenými státy vedené koalice proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters.

Bojový letoun F-15. foto: Shutterstock

K náletům byly podle plukovníka Mylese Cagginse, který je mluvčím koalice vedené USA, využity bojové letouny F-15e. Ty bombardovaly cementárnu Lafarge, která se nachází jižně od Kobani poté, co oblast opustili koaliční vojáci.

Americký prezident Donald Trump minulý týden nařídil americkým vojákům, aby opustili severovýchodní Sýrii. Turecko následně v oblasti zahájilo ofenzivu namířenou proti syrským kurdským milicím, které označuje za teroristy. Syrští Kurdové, kteří ve vleklém konfliktu s IS byli americkými spojenci, se o víkendu domluvili s Damaškem, že se syrská armáda přesune na sever a pomůže turecký vpád odrazit.

Koalice v čele se Spojenými státy ve středu oznámila, že se stáhla ze syrských měst Rakka a Tabka a cementárny Lafarge. Tabku, u které se nachází důležitá přehrada, spolu s Rakkou do října 2017 kontroloval IS. Hlavní baštu islamistů v Sýrii tehdy osvobodila arabsko-kurdská koalice SDF s pomocí USA.

Ve středu Trump novinářům v Bílém domě řekl, že USA nejsou policejním orgánem a že nadešel čas, aby se američtí vojáci vrátili domů.

Měl Trump záchvat vzteku?

Americká Sněmovna reprezentantů krátce nato schválila prohlášení odsuzující prezidentovo rozhodnutí stáhnout vojáky ze Sýrie- dokument podpořili demokraté i Trumpovi republikáni.

Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová později řekla novinářům, že Trump měl při setkání s představiteli Kongresu o Sýrii záchvat vzteku. Podle demokratického senátora Chucka Schumera Trump nazval Pelosivou „političkou třetí kategorie“ demokraté, včetně Pelosiové poté jednání opustili. Trump naopak řekl, že si Pelosiová nedokázala zachovat klidnou hlavu a republikánští lídři ji následně kritizovali s tím, že z jednání naštvaně odešla.

Později se na twitteru objevil dopis, který 9. října Trump poslal tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi. Pravost dopisu, v němž Trump Erdoganovi vkázal ať není „hlupák“ a „tvrďák“ a ofenzivu okamžitě zastaví, musel potvrdit Bílý dům. Turecko ofenzivu v severovýchodní Sýrii zahájilo právě 9. října.

Ve čtvrtek budou s Erdoganem v Ankaře o situaci na severu Sýrie jednat americký viceprezident Mike Pence a ministr zahraničí Mike Pompeo. Ten následně v pátek podle agentury Reuters zamíří do Izraele, kde se setká s premiérem Benjaminem Netanjahuem, a poté do Bruselu na setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...