Poplach v Kunovicích: Našla se letecká puma, policie evakuovala 1300 lidí

Při výkopových pracích objevili dnes ráno dělníci v Kunovicích na Uherskohradišťsku leteckou pumu. Z průmyslového areálu, kde se munice našla, evakuovali policisté 1300 lidí. Přivolaní pyrotechnici pumu odvezli. Areál už je znovu přístupný, řekla ČTK policejní mluvčí Milena Šabatová.

Na pumu dělníci narazili kolem 08:00, na místo proto vyrazili dva policejní pyrotechnici z Frýdku-Místku. "Přivolaní pyrotechnici zjistili, že se jedná o poválečnou pumu československé výroby, konstrukčně vycházející z německé pumy, která je bez aktivačních látek. Pumu si odvezli k odborné likvidaci," uvedla Šabatová.

Přivolání pyrotechnici leteckou pumu prohlédli a zjistili, že se jedná o poválečnou pumu československé výroby, konstrukčně vycházející z německé pumy, která je bez aktivačních látek. Pumu si odváží k odborné likvidaci.

— Policie ČR (@PolicieCZ) October 17, 2019

Evakuace se týkala areálu letecké továrny Aircraft Industries na západním okraji města. Sídlí v něm i další firmy. Na pumu o délce 80 centimetrů pracovníci podle Šabatové narazili ráno ve výrobní hale zhruba dva metry pod zemí. Policisté poté místo zajistili proti vstupu nepovolaných osob a přivolali pyrotechniky, kteří okolo nálezu dočasně vytyčili bezpečnostní okruh.

Zásah v areálu trval zhruba tři hodiny, skončil po 11:00. Na místě se pohybovaly desítky policistů, k události vyjížděli také hasiči. Podle jejich krajské mluvčí Lucie Javoříkové měly jednotky v areálu z bezpečnostních důvodů natažené tři proudy vody. V těsné blízkosti nálezu totiž byly uskladněné výbušné látky.

Koncem září si nález letecké pumy z druhé světové války vyžádal v Liberci evakuaci asi 5000 lidí. Trvala zhruba šest hodin. Pyrotechnici pumu zajistili a odvezli do bezpečného prostoru k likvidaci.

Související

policie

Moravskoslezští pyrotechnici museli opět do akce, houbař našel munici z války

Policejní pyrotechnici vyjížděli tento týden v Moravskoslezském kraji několikrát k nálezům nevybuchlé munice z druhé světové války. Munice se i 75 let po válce hojně nachází zejména na Opavsku, kde probíhaly těžké boje. Například při procházce v lese v katastru obce Hrabyně, která byla za války téměř zničena, našel šestačtyřicetiletý muž protitankovou leteckou pumu ruské výroby. ČTK to sdělil policejní mluvčí René Černohorský.

Více souvisejících

Nálezy bomb z II. světové války Zlínský kraj evakuace

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel se v Česku nadále šíří. Nejvíce mezi náctiletými

V Česku bylo během minulého týdne evidováno 1476 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). V letošním roce již bylo odhaleno 9 370 případů pertuse.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy