Teprve dva roky po smrti manžela o tom vdova Eva Štědrá (61) dokázala promluvit. „Hodně mě to zasáhlo. Měli tak podobný osud...“ povzdechla si Eva.

Její Karel první bitvy s rakovinou střev a pak náročnou operaci srdce přestál. Pak udeřil Alzheimer. „Ten ale Káju nezabil. Zemřel na akutní leukemii,“ prozradila Blesku Štědrá až v souvislosti s úmrtím Karla Gotta.

„Dostal ji s největší pravděpodobností z těch prodělaných šedesáti chemoterapií. Řekli mi to lékaři,“ dodala. Jen další shodou náhod i u něj nemoc diagnostikovali během jara a bojoval do podzimu...

Zpočátku prý Štědrému pomáhaly transfuze. „Byl pak nějakou dobu jako znovuzrozený. Ale postupem času bohužel přestaly působit pozitivně. Karel kvůli leukemii slábl, byl strašně unavený, odcházel mi před očima,“ vzpomíná Eva smutně.

Její muž byl o dva roky starší než Gott, který nad tím malým rozdílem mával rukou. „Víš ale, co všechno se dá za dva roky prožít?“ říkával mu Štědrý s nadějí.

57 let přátelství

Oba začínali v Semaforu. Když v roce 1962 Karel Štědrý odcházel s Waldemarem Matuškou (†76) a Evou Pilarovou (80) do Rokoka, principál Jiří Suchý (88) angažoval Hanu Hegerovou (87) či Karla Gotta s Milanem Drobným (74). I když pak nepůsobili na jedné scéně, zůstali oba Karlové přáteli.

Hlavně v pozdějších letech, kdy byli oba velice vytížení, udržovali krásnou tradici – každou sobotu se navštěvovali nebo si alespoň volali. Oba milovali filmy, Štědrý jich měl ve filmotéce tisíce a často své filmové skvosty Gottovi půjčoval.

Štědrého proslavily hity jako Mám malý stan (duet s Waldemarem Matuškou), Alfons, Milenci v texaskách (s Josefem Zímou) či Angelina, později se začal věnovat i moderování. Po roce 1989 se vrhl na podnikání a ve své době udělal s automaty na kávu v Česku díru do světa.

Karlové spolu často jezdili společně do lázní. Mohli si konečně v klidu
popovídat a sdílet procedury. Plánovali pobyt i v roce 2017, ale Slavíkovi se nečekaně přitížilo a museli lázně o pár týdnů odložit. Už svůj pravidelný relax nestihli, Karel Štědrý bohužel 7. listopadu zemřel.

Druhotné nádory: Následky léčby?

Pokud onemocní starší člověk zhoubným nádorem, může se stát, že po intenzivní chemoterapii se objeví za několik let takzvaný druhotný nádor.

„Chemoterapie totiž poškodí genetickou informaci zdravých buněk a v průběhu let se může vyvinout jiný nádor. S přibývajícím věkem riziko druhotného nádoru stoupá,“ vysvětlil Blesku MUDr. David Belada, Ph.D. ze 4. interní hematologické kliniky FN Hradec Králové.

A v případě akutní leukemie jako druhotného nádoru není prognóza většinou příznivá z důvodu obtížné léčitelnosti. „Tělo je často předchozí léčbou již vyčerpané a genetická výbava druhotného nádoru často způsobuje, že onemocnění je agresivnější než v prvním případě,“ dodal MUDr. Belada.

VIDEO: Poslanci uctili památku mistra Karla Gotta chvilkou ticha a potleskem.

Chcete celou knihu takového čtení? Koupit ji můžete na online iKiosek – vaší eshop trafice. Objednáte-li dopoledne, máte zítra doma ve schránce.

Kniha Navždy božský je v prodeji za 99 Kč.
Autor: Blesk
Fotogalerie
100 fotografií