Ústavní soud se podruhé zastal muže, kterého exekutor připravil o byt

Ústavní soud (ÚS) se podruhé zastal muže, který kvůli nevelké pohledávce přišel o družstevní byt. Už před pěti lety ÚS konstatoval, že exekutor chyboval a měl by nahradit způsobenou škodu. Krajský soud v Českých Budějovicích ale označil nárok za promlčený, což ÚS považuje vzhledem k okolnostem za porušení základních práv.

Legislativa se před časem změnila, zvolený postup exekutora by už dnes nebyl možný.

Promlčení svého nároku muž nezavinil, uvedl Ústavní soud. I přes svůj zdravotní a sociální handicap se o svůj případ zajímal. "Nicméně Česká správa sociálního zabezpečení s ním náležitě nekomunikovala a vlivem chybného přístupu exekutora se pro stěžovatele stala celá situace dosti nepřehlednou a ve své podstatě i neřešitelnou," stojí v nálezu soudce zpravodaje Vojtěcha Šimíčka.

Soudci zdůraznili, že exekutor de facto vykonává veřejnou moc a musí si být vědom důsledků případné administrativní chyby. "O to více proto po něm lze spravedlivě požadovat náležitou opatrnost a pečlivost, když on sám ovšem ani na svoji obranu netvrdí, že ji dodržoval alespoň v elementární formě," napsali soudci.

Muž před lety čelil exekuci, měl také uhradit její náklady, což činilo 15.692 korun. Exekutor chtěl peníze získat srážkami z invalidního důchodu. Peníze mu ale nepřicházely, později se ukázalo, že příčinou byl špatný variabilní symbol. Muž tak přišel o členský podíl v družstvu, a tím i bydlení v tržní hodnotě téměř 1,7 milionu korun.

Muž podal na exekutora žalobu, ale neuspěl. Zastání našel v roce 2014 u ÚS. Tehdy soud rozhodl, že exekutor postupoval nepřiměřeným způsobem. Poté se případ vrátil k Okresnímu soudu v Českých Budějovicích, který žalobě vyhověl. Verdikt ale změnil krajský soud. Jednak kvůli promlčení, ale také kvůli tomu, že muž sice přišel o byt, ale měl kde bydlet, protože zdědil zahradu a chatu.

ÚS zdůraznil, že chata není napojená na inženýrské sítě a podmínky pro život jsou tam nevyhovující. "Už jen úvaha, že majetková ztráta v řádech milionů korun je částečně kompenzována zajištěným bydlením, je jednoduše nepřiměřená a bylo by ji snad (!) možno aplikovat jen v případě velmi bohaté osoby disponující rozsáhlým majetkem," konstatoval ÚS. Krajský soud musí nyní rozhodnout znovu.

Související

Ilustrační foto Komentář

Nejen důchody. Česko nutně potřebuje kvůli půl milionu lidí ještě jednu reformu

Sledovat na exekuční mapě, jak se mění barvy nejvíce postižených regionů Česka není žádnou veselou zábavou. A i přesto, že v tuzemsku je celý „systém“ dluhů pěkně zarostlou houštinou, snaha snad všech možných zainteresovaných stran o řešení pořádně zapeklitého problému jako by nenalézala úrodnou půdu. Neznamená to, že vše jde špatným nebo jiným směrem, jen ta čísla a barvy předlužení mění své hodnoty k lepšímu pomaleji, než by bylo potřeba. Nutná je proto pořádná (další) reforma. Ale, jak už to tak v tuzemsku bývá, výsledek je nejistý. 
Ilustrační foto

Banky musí vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl soud

Banky mají nadále povinnost vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl Ústavní soud (ÚS). Zamítl návrh na zrušení příslušné části občanského soudního řádu, podle soudu dotyčná povinnost bank není protiústavní. Návrh loni podala skupina 17 senátorů, za které jednal Tomáš Jirsa (ODS). Skupina se domnívá, že povinnost je v rozporu s ústavním pořádkem.

Více souvisejících

Exekuce Ústavní soud ČR justice soudy Brno

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 19 minutami

před 22 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 50 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

NATO nerozmístí jaderné zbraně v jiných zemích, říká Stoltenberg

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy