Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Soud Dominiky Gottové s Ivanou? S Bertramkou a miliony nemá šanci, míní právník

Ivana Gottová s dcerami zesnulého zpěváka.
Zdroj: reprofoto ČT
+ Dalších 9 fotografií
VÁLKA
Médii se rozšířila zpráva, že dcera Karla Gotta (†80) Dominika Gottová (46) se jen pár dní po pohřbu svého otce rozhodla zažalovat vdovu Ivanu (43). I když ta to teď odmítá a zlobí se na manžela, který slova o žalobě prohlásil, zjišťovali jsme, jestli by měla nejstarší dcera vůbec nějakou šanci. Podle právníka ale docela pramalou.

Timo Tolkki už se sice vidí bohatý, myslí si, že by mohli s Dominikou dostat dva miliony eur nebo vilu na Bertramce.

Mistr se s dcerou vyrovnal už před svou smrtí. Podle Tolkkiho ale částka sto tisíc euro, kterou dostala, není dostatečná, a navíc prý Dominika měla být u předběžného vyrovnání, kterého se zúčastnilo několik právníků, pod velkým tlakem. Proto by podle něj mělo dojít k žalobě

Jenže sama Dominika Gottová možnost soudní rozepře naprosto kategoricky odmítá s tím, že si počká na klasické dědické řízení a že slova jejího muže jsou jednou z příčin vrcholící manželské krize.

Co kdyby se ale přece jenom nakonec rozhodla Ivanu Gottovou zažalovat? Podle osloveného právníka by neměla až zas tolik šancí na úspěch. V podstatě jde o to, že když člověk za svého života převede svůj majetek na někoho dalšího, žádný jeho dospělý potomek pak nemá možnost s tím ani soudně cokoli udělat. A Bertramka je Ivanina už dávno, ale nejen ta. Zpěvák Karel Gott (†80) věděl, že se jeho čas krátí, a aby předešel všem možným dědickým tahanicím, svou ženu a dvě malé dcerky zabezpečil a dospělým dětem dal finanční náhradu

Jinou otázkou jsou tantiémy čili pravidelné honoráře za to, že se v televizích nebo v rádiích hrají písničky Karla Gotta. Dominika nebyla vyděděna, takže právo na část z nich bezesporu má.

Naděje

„Dědické právo funguje tak, že se dědí buď na základě smlouvy, závěti nebo zákona. A je to přesně v tomto pořadí. Smlouva má největší prioritu. Podle médií mělo v tomto případě dojít k uzavření právě smlouvy. Co je jejím obsahem, to samozřejmě nevím, netuším, jestli je platná, nebo ne, ale pokud je pravda, že u podpisu byli čtyři právníci, tak se dá důvodně předpokládat, že smlouva bude kvalitně napsaná a takzvaně neprůstřelná,“ myslí si renomovaný pražský právník, který si s ohledem na citlivost situace nepřál být jmenován.

„Je pravda, že principiálně se nedá vzdát svého podílu na tantiémech dopředu, do budoucnosti, ale pokud se smlouvou dohodlo, že jejich dědicem je například vdova s nezletilými dětmi, tak to platí. V zákoně je sice pojistka zvaná neopominutelný díl, takže když není dítě před smrtí dotyčného vyděděno, tak má nárok na svou část dědictví, ale pokud by smluvně bylo předem ošetřeno, že tantiémy přejdou na někoho jiného a dědic za to dostane předem určitý vypořádací podíl, čímž byla splněna podmínka, že svůj díl prostě dostat musí, tak by to bylo nejspíš právně v pořádku. Ale opět připomínám, že hovoříme obecně, konkrétní smlouvu jsem neměl šanci prostudovat,“ zamýšlí se odborník přes právo.

Nadějí pro Dominiku Gottovou by mohlo být to, že by soudně napadla samotnou existenci smlouvy a situaci, za jaké ji měla podepisovat.

„Samozřejmě může dojít k tomu, že by se dědic ohradil z důvodu podepsání smlouvy v tísni. Vliv určitě může v takových případech mít i případné potvrzení od lékaře, že dotyčný byl v inkriminované době ve špatném duševním rozpoložení a pod medikací. Dále se dá napadnout to, že smlouva je v rozporu s dobrými mravy. Pak je ale otázkou, zda by se našel soudce, který by šel proti vůli Karla Gotta Byl by pod velkým tlakem médií a veřejnosti,“ dodal právník.

Tak snad nebude třeba, aby Dominika podobné kroky vůči Ivaně Gottové (43) nakonec musela učinit…

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy