Hlavní obsah

Poslanci se hádají kvůli České televizi

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Panoptikum, smrtící mix pomalu umírající organizace, hybridní válka. To jsou výrazy, které padají v debatě poslanců o výročních zprávách České televize z let 2016 až 2018. Pokud by Sněmovna neschválila dvě výroční zprávy, mohlo by to v důsledku vést ke konci Rady ČT i ředitele televize Petra Dvořáka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec Pavel Juříček ve Sněmovně (ANO).

Článek

Výroční zprávy ČT se projednávají v třaskavé atmosféře. Komunisté a SPD bojují za to, aby Sněmovna zprávy neschválila. Už dříve k tomu vyzval prezident Miloš Zeman.

Naopak za ČT se staví většina poslanců ČSSD, ODS, lidovci, TOP 09 a hnutí STAN. V hnutí ANO jsou různorodé názory, část poslanců je k České televizi kritická, premiér Andrej Babiš (ANO) ale přislíbil, že jeho poslanci výroční zprávy podpoří.

Pokud by se opravdu stalo, že by poslanci neschválili dvě po sobě jdoucí zprávy, Sněmovně by se otevřela možnost odvolat Radu ČT, která volí generálního ředitele.

Od začátku vyostřená debata

Poslanci se do sebe pustili ihned po zahájení debaty. Emoce vyvolalo vystoupení poslance ANO Pavla Juříčka. České televizi vyčetl, že její rozpočty jsou deficitní.

„Rada ČT je panoptikum lidí, kteří si hrají na to, že nějakým způsobem kontrolují ředitele ČT,“ prohlásil Juříček. Českou televizi označil za „smrtící mix pomalu umírající organizace“.

Jste nástrojem hybridní války, kterou používá Rusko
Jan Bartošek (KDU-ČSL)

Za výroky se na Juříčka snesla řada kritiky. Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek zdůraznil, že zpochybňování veřejnoprávních médií je zpochybňování základních prvků demokracie. „Jste nástrojem hybridní války, kterou používá Rusko,“ vyčetl vládnímu poslanci Bartošek.

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan uvedl, že v době, kdy je většina médií v České republice ve vlastnictví oligarchů, je o to více důležité pečovat o ochranu nezávislosti těch veřejnoprávních.

„Na Českou televizi, Rozhlas i ČTK je vyvíjen nepřiměřený tlak ze strany politiků, kteří zpochybňují jejich vyváženost a vytvářejí nebezpečné návrhy, jakým byl nápad redaktory vybírat ve volbách,“ varoval Rakušan.

Proč to nevysílají, vztekal se Okamura

Předseda SPD Tomio Okamura se rozčílil kvůli tomu, že Česká televize nevysílá přenos ze Sněmovny živě. „Čeho se bojí? Proč nevysílají, když se debatuje o financování ČT, kterou platí všichni občané České republiky? Vyzývám vás, abyste okamžitě zahájili přímý přenos na ČT 24,“ vztekal se Okamura.

„Proč když se špiní vámi určení nevhodní politici, tak to tam běží od rána do večera, a když teď mluvíme o vás, o ČT, tak se bojíte? To mi tedy skutečně připadá pokrytecké a otřesné,“ rozlítil se.

ČSSD chce potvrzení, že koaliční ANO schválí výroční zprávy České televize

Domácí

Česká televize informuje o dění ve Sněmovně v živých vstupech, přímý přenos z dolní komory přenáší na webových stránkách ČT 24.

„Při projednávání výročních zpráv České televize se může objevit snaha omezit nezávislost této veřejnoprávní instituce, a to nelze v žádném případě dopustit. Jestli nám záleží na demokracii v této zemi, musíme nezávislost České televize bránit, i když se nám nemusí líbit všechny reportáže, které o nás natočí,“ uvedl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Poslanci o výročních zprávách ČT diskutovali během letošního roku už několikrát, nikdy se ale nedostali k hlasování. Ve čtvrtek budou zákonodárci zřejmě debatovat až do večerních hodin.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura ve Sněmovně

Reklama

Výběr článků

Načítám