Hlavní obsah

Babiš: Evropa si potřebuje udělat čárku, že je brexit za námi

– Brusel
Právo, Michal Mocek

Česko doufá v brzké dokončení dohody o britské odchodu z Evropské unie a zároveň očekává, že Londýn zůstane blízkým spojencem Unie. Před odletem na summit EU, kde je brexit jedním z hlavních témat, to řekl premiér Andrej Babiš.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Nálada je celkem pozitivní. Kdyby to dopadlo, bylo by to skvělé, že by se vyřešil odchod Velké Británie dohodou,“ komentoval Babiš probíhající jednání o brexitu. A dodal: „Už to chceme mít za sebou, aby bylo jasno, protože to všechny znejisťuje: znejisťuje to byznys i finanční instituce. Evropa si potřebuje udělat čárku, že brexit je za námi.“

Premiér zároveň připomněl, že „Velká Británie zůstane naším spojencem v NATO“. Nadhodil přitom možnost nové smlouvy o Alianci: „To si budeme muset říci, jak to NATO chceme. Já jsem si i v rámci toho tureckého problému četl smlouvu (o NATO), je ze 4. dubna 1949. Je otázka, zda nenastal čas, aby si evropské členské státy NATO řekly, jestli v rámci Aliance nechceme vyjednávat o nějaké nové smlouvě.“

Máme dohodu o brexitu, oznámili Johnson a Juncker

Evropa

Babiš konstatoval, že „USA, Kanada, Turecko jsou zkrátka mimoevropské“. „Sdílíme společné hodnoty. Ale co se stalo v Turecku, je nepochopitelné a budeme o tom muset mluvit,“ dodal. A právě v této souvislosti zdůraznil, že „Velká Británie musí zůstávat naším spojencem“.

Nejdůležitější je finanční rámec

Za „nejdůležitější téma“ pro Česko na nynějším summitu označil Babiš víceletý finanční rámec, tj. chystaný rozpočet Unie na léta 2021 až 2027.

Premiérovi se nelíbily zejména plány na zvýšení výdajů na evropské struktury. „Když vidíme rozpočet EU za rok 2018 – 159 miliard eur, a z toho 10 miliard eur nás stojí evropské struktury - budu kritizovat, aby se rozpočet (na evropské struktury – pozn. red.) navyšoval o 23 procent a měl by být 87 miliard eur na období 2021 až 2027,“ řekl a svůj postoj vysvětlil slovy: „Myslím si, že když odchází Velká Británie, je to nepřijatelné.“

Jinou českou prioritou je politika soudržnosti, tzv. koheze. „Určitě nechceme, aby se snižovaly peníze na kohezi. V žádném případě,“ podtrhl Babiš a dodal, že Česko jako předsednictví visegrádské čtyřky organizuje setkání tzv. přátel koheze. „Pozvali jsme 17 států, které s tím mají problém. Je to pro nás zásadní. Ty peníze potřebujeme hlavně pro investice,“ prohlásil.

Nespokojenost kvůli Balkánu

Jiným terčem Babišovy kritiky byla neochota některých států kývnout na zahájení vstupních jednání s balkánskými zeměmi. Tento krok nyní blokuje Francie, skeptické je k němu i Nizozemsko.

„Považuji za velice neseriózní, že některé státy neplní slovo, které daly Severní Makedonii i Albánii. Trváme na tom, aby se začaly rozhovory ohledně přijetí těchto států do EU,“ řekl Babiš a dodal, že „nemůžeme zklamat ten region“. „Pokud nesplníme slovo, zklameme ten region, který se dostane pod vliv jiných států – Ruska, Číny a Turecka – a to je pro Evropu špatně,“ zdůraznil.

Erdogan hodil Trumpův dopis do koše

Turecká invaze

Podle jeho názoru je souhlas se zahájením jednání „jenom gesto“ a „formální záležitost“. „Ještě to neznamená fakticky nic. Můžeme zahájit rozhovory a po deseti letech říci, že jsme se nedomluvili. Nevidím důvod, proč bychom to neměli odsouhlasit,“ upozornil.

Připomněl, že on i další premiéři „poslali dopis v tomto směru“ hlavě Evropské rady Donaldu Tuskovi. „Určitě chceme, abychom splnili toto slovo – hlavně velké státy, které to slibovaly. Protože by bylo špatně, když něco slibujeme a pak to neplníme. To je to nejhorší,“ dodal.

Zároveň kritizoval neschopnost Unie adekvátně reagovat na dění v Sýrii. „Turecká vojenská intervence v Sýrii se vyvinula do absurdních poměrů, kde Kurdové přešli na syrskou stranu, a nakonec to koučuje Rusko, což je absolutně neuvěřitelné. Tady si myslím, že Evropa totálně selhala. Budeme si muset říct, proč k tomu došlo, proč jsme tomu nebyli schopni zabránit,“ tvrdil.

Reklama

Výběr článků

Načítám