Turecko nasadilo chemické zbraně? Po náletu v Sýrii mají lidé těžké popáleniny

Turecká armáda se svými syrskými spojenci po těžkých středečních bojích postupuje v syrském pohraničním městě Rás al-Ajn. Podle exilové Syrské organizace lidských práv (SOHR) tyto jednotky ovládají už polovinu města. Syrská agentura SANA oznámila, že do nemocnice v kurdském městě Hasaká dorazili z Rás al-Ajnu těžce popálení lidé. Podle lékařů mohli být zasaženi chemikáliemi.

SANA naznačuje, že turecká armáda při ofenzívě, kterou na severu Sýrie zahájila 9. října, používá chemické látky. Rovněž arabsko-kurdská koalice SDF, proti níž turecké útoky směřují, podle SANA už dříve ohlásila, že Turci při bombardování obytných částí Rás al-Ajnu použili zakázaný fosfor. Turecký ministr obrany Hulusi Akar ale popřel, že by Ankara používala chemické zbraně. "Všichni vědí, že chemické zbraně nejsou v arzenálu turecké armády," řekl s tím, že chemikálie využívají kurdské oddíly.

"Rás al-Ajn byl v posledních třech dnech cílem intenzivního bombardování," sdělil dnes Ramí Abdar Rahmán ze SOHR. Novináři, kteří jsou na turecké straně hranice, informují, že z města je stále slyšet palba a výbuchy bomb.

SOHR, která vede vlastní bilanci obětí, tvrdí, že od 9. října přišlo v bojích o život 72 civilistů, na straně SDF je 203 mrtvých bojovníků, proturecké syrské milice ztratily 171 členů.

Kurdská správa oblastí na severu Sýrie ale ve své dnešní bilanci uvádí, že boje nepřežilo 218 civilistů, mezi nimiž bylo 18 dětí a zraněno bylo 650 lidí.

Podle kurdských zdrojů i podle SOHR byla při jednom z útoků v Rás al-Ajnu zasažena nemocnice a personál zůstal obklíčený uvnitř. Správa žádá o vytvoření humanitárního koridoru pro evakuaci raněných.

Turecko ohlásilo šest svých padlých vojáků. Ankara připouští 20 civilních obětí, které ale podle ní zabila palba Kurdů. Podle SOHR před boji uprchlo už 300.000 civilistů, jiné zdroje hovoří o 160.000 uprchlících. Mnozí z nich zamířili do Iráku, další do syrských oblastí, kde se nyní nebojuje.

Agentura AFP uvádí, že kurdské jednotky, kterým ztížil situaci prezident Donald Trump rozhodnutím stáhnout americké vojáky z postů na syrském severu, od začátku turecké ofenzívy přišly o kontrolu nad 120 kilometry pohraničního území. O víkendu požádali Kurdové o pomoc vládu v Damašku a syrská armáda už obsadila oblasti poblíž hranic. Syrští vojáci a jejich spojenci jsou i jižně od Rás al-Ajnu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že operace bude pokračovat, dokud nebude v pohraniční zóně široké 30 kilometrů vytvořen bezpečný prostor pro návrat syrských uprchlíků z Turecka. Agentura Reuters citovala nejmenovaného tureckého představitele, podle něhož operace pokračuje rychle a její první fáze by mohla skončit do 13. listopadu, kdy má podle původních plánů Erdogan navštívit Washington. Co přesně chce Turecko do tohoto data v Sýrii získat, tento zdroj neřekl.

Šéf Erdoganova úřadu pro rozpočet Naci Agbal dnes prohlásil, že Turecko zřejmě přesune další peníze do svého rozpočtu a bude z nich financovat projekty na vybudování ubytovacích kapacit pro syrské uprchlíky na syrské straně hranice.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu řekl, že Rusko slíbilo Ankaře, že u hranice nebudou v budoucnu kurdské oddíly YPG. "Pokud Rusko spolu se syrskou armádou vytlačí YPG z té oblasti, nebudeme proti," řekl. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí prohlásila, že kontrola nad hranicí by měla připadnout Sýrii.

Související

Saddám Husajn během soudu kvůli operaci al-Anfal. Rozhovor

Chemické útoky, kobercové bombardování. Saddámův zásah proti kurdským separatistům byl aktem státního terorismu, konstatuje odborník Kraus

Před 35 lety zahájil irácký režim diktátora Saddáma Husajna operaci al-Anfal. Několik měsíců trvající vojenské tažení proti Kurdům a další etnickým a náboženským menšinám na severu země, nazvané podle jedné ze súr Koránu (v překladu kořist), si vyžádalo přinejmenším desítky tisíc obětí, z velké části z řad civilistů. Přesných čísel se ale nelze dopátrat, upozorňuje politolog Josef Kraus v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Odborník na Blízký východ, který působí jako zástupce vedoucího katedry politologie na Masarykově univerzitě v Brně dále vysvětlil, že operace měla nejen potlačit kurdské povstalce, ale v očích většinového obyvatelstva také potrestat celé etnikum za debakl, který Irák utrpěl v dlouhé a devastující válce se sousedním Íránem. Připouští, že cíl byl do značné míry splněn, použité prostředky ale měly genocidní ráz a naplňovaly definici státního terorismu. 

Více souvisejících

Chemické zbraně Turecká armáda Kurdové Sýrie Turecko Recep Tayyip Erdogan Donald Trump Americká armáda (U.S. ARMY)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu

Ukrajina dnes oznámila, že její síly zasáhly ruské vojenské letiště na Krymském poloostrově, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy