Virgin Galactic a Under Armour představili oblečení pro vesmírné turisty. Proletí se v nich i Češi

Jiří SvobodaJiří Svoboda

virgin-galactic-spacesuit

Foto: Virgin Galactic

Nová kolekce vesmírného oblečení pro Virgin Galactic od Under Armour

0Zobrazit komentáře

Vesmírný turismus začíná téměř každý týden nabírat reálnější obrysy. Nyní jeden z průkopníků v této oblasti, společnost Virgin Galactic, přesně k tomuto účelu představila nové oděvy, které by měli pasažéři při komerčních letech na oběžnou dráhu nosit snad už příští rok.

Vesmírný podnik miliardáře Richarda Bransona na kolekci kombinézy, tréninkového oblečení, bundy, bot a dokonce i spodního prádla spolupracoval s americkým oděvním koncernem Under Armour a mělo by se jednat o vůbec první kolekci takového druhu.

Modré kombinézy jsou vyrobené z lehkých leteckých látek s výztuhami na kolenou a loktech. Bransonův tým už je testoval jak v laboratorních podmínkách, tak například ve vzdušné komoře. Pro každého astronauta navíc budou oděvy personalizované, takže by vše mělo perfektně sedět.

virgin-galactic-spacesuit-richard-branson

Foto: Virgin Galactic

Zakladatel Virgin Galactic Richard Branson v nové vesmírné kombinéze

Ve své vlastní kombinéze se ukázal i sám devětašedesátiletý Richard Branson, který by měl být jedním z prvních pasážérů-turistů na lodi SpaceShipTwo. V plánu je, že ta již brzy začne vynášet posádku zhruba do stokilometrové výšky na takzvané suborbitální lety – tedy takové, kdy se loď bude jen na chvíli vznášet v prostoru a posléze začne opět padat k Zemi.

„Myslím, že celý zážitek cesty do vesmíru by měl být sexy. Naše lodě jsou sexy. Naše mateřské lodě jsou sexy. Náš kosmický přístav je sexy. A pro mladší lidi, než jsem já sám, bude sexy i toto oblečení,“ zavtipkoval v rozhovoru pro The New York Times Branson, jehož skupina Virgin Group ovládá přes 400 firem z různých odvětví.

horizn_studios51

Přečtěte si takéOsmnáctiletá astronautka NASA navrhla zavazadla pro cestování budoucnosti. Podívejte se, jak vypadajíOsmnáctiletá astronautka NASA navrhla zavazadla pro cestování budoucnosti. Podívejte se, jak vypadají

Ve vesmíru má velké plány a pro Under Armour se rozhodně nebude jednat o nějakou malou zakázku pro pár astronautů. Vyrobit svých kombinéz bude muset poměrně slušné množství, protože unikátní zážitek si v minulých letech předplatilo více než šest stovek lidí, kteří složili 250 tisíc dolarů (5,8 milionu korun).

Jak tento týden odhalil deník E15, mezi vesmírnými turisty v očekávání je i sedm Čechů a Slováků. Jejich identita známá není, ale má jít o významná jména z řad předních byznysmenů.

virgin-galactic-under-armour1

Foto: Virgin Galactic

Detail nového vesmírného oděvu od Virgin Galactic a Under Armour

„Náš tým vytvořil unikátní změnu klasického vesmírného obleku za pomocí nových i již existujících technologií naší společnosti,“ řekl ke kolekci Kevin Plank, zakladatel značky Under Armour.

Nové skafandry i od NASA

Jsou to navíc pouhé dva dny, co své nové skafandry představila také NASA. Protože budou i nadále sloužit rovněž pro použití v hlubokém vesmíru, také se více podobají více tradičním oděvům. Měly by tak nabídnout více komfortu, manévrovacích schopností a počítá se v nich pochopitelně s používáním jak ženami, tak muži.

V podobném designu jako Virgin Galactic už představilo své skafandry před dvěma roky SpaceX. Na figuríně se při testování posádkového modulu Crew Dragon už podíval na oběžnou dráhu.

Boeing, jehož kapsle Starliner bude stejně jako Crew Dragon létat na Mezinárodní vesmírnou stanici, odhalil své skafandry taktéž v roce 2017. Jsou jakousi střední cestou mezi novými designy Virgin Galactic a NASA.

Investice i nový kosmický přístav

S tím, jak se přibližuje první komerční let SpaceShipTwo, se i zvyšuje frekvence novinek o Virgin Galactic. Minulý týden společnosti oznámila strategickou investici Boeingu, spojenou i s nástupem firmy na newyorskou burzu.

Virgin Galactic podniká lety, při kterých je SpaceShipTwo nejdříve vynesena do patnáctikilometrové výšky pomocí mateřské lodi typu WhiteKnightTwo. Tam se oddělí, zažehne své raketové motory a vynese posádku do výšky 80 až 100 kilometrů nad zemským povrchem. V provozu je aktuálně jen jeden pár těchto strojů, konkrétně zvané VSS Unity a VMS Eve.

boeing

Foto: Boeing

Skafandr Boeingu

Společnost zatím podnikla dva takové úspěšné lety s lidskými piloty. Poprvé se na hranici vesmíru dostala v prosinci 2018, podruhé v únoru letošního roku. Mezitím rozvíjela především svou infrastrukturu a v srpnu otevřela v poušti v Novém Mexiku svůj „kosmický přístav“ zvaný Gateaway to Space. Ten bude pro budoucí lety terminálem a řídícím střediskem zároveň.

Richard Branson založil Virgin Galactic už v roce 2004. Do problémů se společnost dostala především v říjnu 2014, kdy fatální nehoda SpaceShipTwo stála život jednoho z pilotů. Jiná Bransonova firma, Virgin Orbit, mezitím začala pracovat na tom, aby mohla do vesmíru vypouštět satelity z křídla modifikovaného Boeingu 747-400.

080717_VIRGINGALACTIC-VSSUNITY_MP

Foto: Virgin Galactic

Raketoplán VSS Unity typu SpaceShipTwo od Virgin Galactic

Diskuze (0)

Novinka

Anonym