Pražské politiky nechápu, Česko uznává celistvost Číny, napsal Zeman Si Ťin-pchingovi

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 17. 10. 2019 19:18
Prezident Miloš Zeman ve středu v dopise požádal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, aby pokračovaly projekty česko-čínské spolupráce. Zmínil například rozvoj přímých leteckých spojení mezi zeměmi nebo obnovení plnohodnotné kulturní spolupráce. Hrad informaci zveřejnil na webu.
Čínský prezident Si Ťin-pching (vlevo) si v závěru své návštěvy ČR prohlédl v doprovodu prezidenta Miloše Zemana 30. března Strahovský klášter v Praze. 30. 3. 2016.
Čínský prezident Si Ťin-pching (vlevo) si v závěru své návštěvy ČR prohlédl v doprovodu prezidenta Miloše Zemana 30. března Strahovský klášter v Praze. 30. 3. 2016. | Foto: ČTK

Zeman v dopise uvedl, že nemá pochopení pro konání pražských komunálních politiků a že česká vláda plně respektuje politiku jedné Číny.

Rada hlavního města Prahy minulé pondělí rozhodla o vypovězení sesterské smlouvy s Pekingem kvůli neochotě čínské strany jednat s pražským vedením o vyškrtnutí klauzule o uznání jedné Číny. O několik dní později smlouvu s okamžitou platností vypověděl pekingský magistrát. Smlouvu s Pekingem schválila Praha pod vedením primátorky Adriany Krnáčové (ANO) v únoru 2016. Proti znění smlouvy byla tehdejší opozice.

"Pan prezident možná nechápe rozhodnutí pražských zastupitelů, nicméně by měl respektovat výsledek demokratických voleb v Praze, které daly vedení města mandát rozhodovat o takových krocích sami," uvedl v reakci pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Připomněl, že ukončení partnerské smlouvy s Pekingem pražští radní schválili jednohlasně, a zopakoval, že smlouva nebyla pro město výhodná a nemístně ho zatahovala do zahraniční politiky. "Nicméně chápu osobní postoj pana prezidenta, protože pro prezidentskou kancelář spolupráce s Čínskou lidovou republikou výhodná je. Hrad totiž dostává pravidelný sponzoring od čínské společnosti Huawei v hodnotě půl milionu korun ročně," doplnil.

Na tom, že Česko uznává čínskou suverenitu a respektuje politiku jedné Číny, se minulý týden shodli také čeští nejvyšší ústavní činitelé na schůzce na Pražském hradě.

"Prezident republiky proto požádal prezidenta ČLR, aby pokračovaly pragmatické projekty česko-čínské spolupráce. Jmenoval například podporu a rozvoj přímých leteckých spojení mezi oběma zeměmi, obnovení plnohodnotné kulturní spolupráce a prohloubení oboustranně výhodné ekonomické a investiční spolupráce. V této souvislosti prezident republiky zmínil plánované pořádání tradičního China Investment Forum na začátku prosince letošního roku," napsal Hrad.

Spory mezi městy mimo jiné vyústily v odložení či zrušení vystoupení několika českých souborů v Číně. Důvodem zřejmě byla právě dřívější vyjádření pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) o tom, že pražská rada chce ze smlouvy odstranit bod o uznání jedné Číny. Mluvčí čínské ambasády v polovině září uvedl, že prvotní příčina sporu je na české straně.

Český prezident se dopisem obrátil také na předsedu představenstva společnosti CITIC Group. Vyzval k dalšímu rozvoji aktiv a aktivit společnosti v ČR, včetně pokračování podpory pro fotbalovou pražskou Slavii. Zeman před týdnem uvedl, že Čína v odvetě za vypovězení smlouvy mezi metropolemi hodlá mimo jiné zastavit financování vršovického klubu, který je čtyři roky v rukou čínských firem. Majoritním vlastníkem je společnost Sinobo, CITIC Group menšinovým.

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík dnes uvedl, že klub by brzy mohl získat nového arabského sponzora a CITIC počítá s tím, že ve Slavii zůstane.

Podle Hřiba se ukázalo, že změny s vypovězením smlouvy mezi Prahou a Pekingem nijak nesouvisí, protože ze strany čínského investora jde o dlouho avizovanou záležitost. "Navíc růst čínské ekonomiky zpomaluje, takže je logické, že se budou hledat zástupné důvody pro nesplněné sliby a nerealizované investice," doplnil primátor.

 

Právě se děje

Další zprávy