Hlavní obsah

Spolupracujme a neodcházejte ze Slavie. Zeman napsal Číňanům dopis

• Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman ve středu napsal dopis čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Podle Hradu jej Zeman požádal, aby pokračovaly pragmatické projekty česko-čínské spolupráce, a neopomněl zkritizovat pražské politiky, pro jejichž jednání prý nemá žádné pochopení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman a Si Ťin-pching při návštěvě čínského prezidenta v Česku v roce 2016.

Článek

Praha chtěla ze sesterské smlouvy s Pekingem vypustit formulaci o uznání politiky jedné Číny, neboť ji v takovémto dokumentu považuje za nadbytečnou. Když čínská strana nereagovala, oznámila Praha, že smlouvu vypoví, což obratem učinil Peking.

Prezident měl v dopise lobbovat například za „podporu a rozvoj přímých leteckých spojení mezi oběma zeměmi, obnovení plnohodnotné kulturní spolupráce a prohloubení oboustranně výhodné ekonomické a investiční spolupráce“.

Peking vypověděl sesterské partnerství s Prahou

Svět

Jak Zeman rovněž připomněl, na začátku prosince by se mělo uskutečnit čínské investiční fórum.

„Prezident republiky se zároveň obrátil dopisem na předsedu představenstva společnosti CITIC Group, kdy vyzval k dalšímu rozvoji aktiv a aktivit společnosti CITIC Group v České republice, včetně pokračování podpory společnosti CITIC pro fotbalový klub SK Slavia Praha,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Čínská msta: Fotbalová Slavia přijde o peníze, tvrdí Zeman

Domácí

O údajné chystané čínské odvetě za vypovězení smlouvy s Prahou v podobě omezení leteckých linek s Čínou a zastavení financování fotbalové Slavie hovořil prezident minulý týden. Zdroj své informace neupřesnil, Slavia ji nepotvrdila.

Zeman ve čtvrtek nastoupil do nemocnice, kde má absolvovat rekondiční pobyt.

Ke korespondenci v jednání s Čínou přistoupila česká strana i v minulosti, když po setkání ministra kultury Daniela Hermana s dalajlamou v roce 2016 podepsali čtyři nejvyšší ústavní činitelé prohlášení, v němž čínskou stranu ujistili, že „osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky ČR“ a Česko uznává čínskou územní celistvost, Tibet nevyjímaje.

Ovčáček ohlásil investici za osm miliard

CITIC Dicastal, výrobce hliníkových automobilových součástek, údajně plánuje s firmou Žďas stavbu nového závodu za osm miliard korun. Tvrdí to mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček, který to řekl ČTK. Podle něj se o této investici hovoří ve výše uvedeném prezidentově dopise.

Investici potvrdil na Twitteru místopředseda představenstva CITIC Europe Holdings Jaroslav Tvrdík. CITIC podle něj počítá i s rozvojem svých aktivit v Česku včetně fotbalové pražské Slavie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám