V Česku žije téměř 24 tisíc bezdomovců. Z toho 2600 dětí, ukázalo sčítání

V Česku žilo na jaře letošního roku 23.830 bezdomovců, z toho 2600 bylo mladších 18 let. Nejvíce lidí bez domova je v Moravskoslezském kraji a v Praze. Výrazně převažují muži. Zhruba polovina bezdomovců žije venku nebo využívá přechodné noclehárny pro lidi bez přístřeší.

Vyplývá to ze sčítání a odhadu, které v dubnu provedl Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, sdělil mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Dostálek.

Sčítání se uskutečnilo ve 403 obcích, v nichž žije dohromady více než polovina obyvatel ČR, ve 232 azylových domech, 19 domech na půl cesty, 188 nemocničních zařízeních a 35 věznicích. K celkovému počtu výzkumný ústav dospěl takzvanou extrapolací těchto dat, tedy odhadem na základě získaných údajů.

Polovina lidí bez domova využívá využívá sociálních a ubytovacích služeb a pobývá v azylových domech, obecních ubytovnách pro lidi bez přístřeší, v domech na půl cesty nebo byli v době sčítání v nemocničních zařízeních (nejčastěji psychiatrických léčebnách) či ve vězení.

Mezi bezdomovci, kteří přespávají venku a v noclehárnách, je 80 procent mužů a více než dvě pětiny těchto lidí bylo v situaci bezdomovectví pět a více let. V azylových domech je poměr rozdílný, žije v nich 30 procent žen, 38 procent mužů a 32 procent dětí. Nejpočetnější věkovou kategorií klientů azylových domů jsou nezletilí, a to kvůli matkám s dětmi, a dospělí ve věku mezi 50 a 64 lety. Zhruba dvacetinu obyvatel azylových domů tvoří senioři starší 65 let. Obyvatelé azylových domů nejčastěji uváděli, že byli bez střechy nad hlavou dobu kratší než rok.

"Lidé bez domova z námi sčítaných kategorií jsou přitahováni především většími městy s populací nad 20.000 obyvatel. Zjednodušeně lze říct, že čím větší obec je, tím větší má předpoklady, že se v ní budou osoby bez domova koncentrovat. Nejvyšší koncentrace osob bez domova proto nalezneme v těch krajích, jejichž populace žije především ve větších městech," uvedl výzkumný ústav v závěrečné zprávě.

V Moravskoslezském kraji žije asi 3540 bezdomovců, v hlavním městě zhruba 3250 a v Jihomoravském kraji přibližně 2450. Naopak v Jihočeském a Libereckém kraji je bezdomovců méně než 800.

Nejvyšší podíl bezdomovců pak je Karlovarském kraji, a to tři procenta. V Moravskoslezském kraji to je 2,92 procenta a v Ústeckém kraji 2,75 procenta.

Z hlediska nejohroženější skupiny bezdomovců, tedy těch, kteří přespávající venku a v noclehárnách, je na prvním místě ale Praha. V hlavním městě takto žije přibližně 2100 lidí. Nejmladší je pak bezdomovecká populace v Ústeckém kraji, kde mají lidé bez domova v průměru 45 let. Naopak nejstarší bezdomovci s průměrným věkem 50 let jsou ve Zlínském a Olomouckém kraji. Celorepublikový průměrný věk lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, je kolem 47 let.

Nejvíce dětí bez domova bylo mezi regiony podle zjištění výzkumného ústavu v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji, jejich počet tam překračoval 300. Nejméně, 47, jich bylo v Karlovarském kraji.

Podle sčítání lidí z roku 2011 žilo v ČR kolem 11.500 osob bez přístřeší, které vyhledávaly pomoc a stály o ni.

Související

Bezdomovci

Německo musí řešit nový problém. Počet bezdomovců raketově stoupá

Počet lidí bez domova v Německu dramaticky vrostl a k červnu 2022 dosáhl čísla 447 000, což ukazuje odhad zveřejněný ve vydání Spolkového sdružení pro pomoc lidem bez domova (BAG W) s centrem v Berlíně. V roce 2021 bylo v Německu registrováno 268 000 lidí bez stálého bydlení. V úterý o uvedla agentura DPA.

Více souvisejících

Bezdomovci Česká republika Ministerstvo práce a soc. věcí děti

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 32 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy