Hlavní obsah

Smlouva s Pekingem je definitivně passé, ukončení potvrdili pražští zastupitelé

– Praha

Pražští zastupitelé ve čtvrtek definitivně ukončili platnost sesterské smlouvy s čínským Pekingem. Na svém jednání vzali na vědomí ukončení smlouvy ze strany Číny a neúspěšnou iniciativu Prahy, aby byla ze smlouvy vyškrtnuta klauzule, že Praha uznává jednotnou Čínu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Článek

Rozhodnutí bylo v podstatě formální. Pražští radní totiž vypovězení smlouvy schválili 7. října a následně Peking smlouvu 9. října předčasně vypověděl.

Smlouva byla schválena v roce 2016 za primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Současné vedení Prahy vyzvalo Peking k jednání o vyškrtnutí zmíněné části letos v lednu. Vyjednávání se vedlo korespondenčně.

Spolupracujme a neodcházejte ze Slavie. Zeman napsal Číňanům dopis

Domácí

Čínská strana na opakované návrhy o vyjmutí článku tři reagovala odmítavě, na poslední urgenci pak vůbec, což vedlo vedení města k tomu, celou smlouvu vypovědět.

Čekat na vypršení smlouvy nešlo

Postup města kritizovali opoziční zastupitelé Ivan Pilný (ANO) a Patrik Nacher (ANO). „Vy jste něco vyprovokovali. Já po tom článku brečet nebudu, ale vyspělí politici se chovají diplomaticky,“ řekl Nacher.

Podle něj mohlo město počkat, až skončí platnost smlouvy, a poté chtít pokračování bez zmíněné části. „Tomu bych rozuměl, ale to, co se rozpoutalo, bylo to nediplomatické,“ řekl Nacher.

Pilný zase upozornil na možné ekonomické aspekty ukončení smlouvy.

Čínské velvyslanectví vyhrožuje Praze

Domácí

S výtkami nesouhlasil primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Vyprovokovali jste to vy, ANO, protože to bylo za vaší politické reprezentace, která udělala chybu, že se nechala zatáhnout do zahraniční politiky. Tento článek nemá v partnerské smlouvě co dělat. Vy jste postupovali mimo zvyklosti a dali tam něco, co tam nepatří, abyste demonstrovali svou servilitu vůči nedemokratickému socialistickému státu,“ řekl.

Podle primátora je mylné se domnívat, že smlouvu bylo možné nechat doběhnout a pak ji případně změnit. Je v ní totiž uvedeno, že jedna ze stran musela udělat tzv. proaktivní krok, aby byla ukončena. „Vámi navrhovaný krok nešlo udělat,“ řekl Hřib Nacherovi.

Smlouva kvůli pandě

Na jednání vystoupil také poslanec Jan Lipavský (Piráti). „Rozhodnutí je správné. Článek tři byl neférový a neměl tam co dělat. Snaha politizovat kulturní spolupráci je chybou. Čína se projevila jako partner, který vydírá,“ řekl.

Peking vypověděl sesterské partnerství s Prahou

Svět

Smlouvu schválila Praha v únoru 2016, kdy pro bylo 35 z 65 zastupitelů, a prošla hlasy ANO, ČSSD, KSČM a části ODS. Její znění kritizovali zejména opoziční zastupitelé, ale též členové spoluvládnoucí Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN).

Problematická byla pro ně právě zmíněná klauzule, že Praha uznává jednotu Číny. Tehdejší vedení podpis obhajovalo i tím, že Peking článkem podmiňoval plánované zapůjčení pandy do pražské zoo. K zápůjčce ovšem nedošlo.

Reklama

Související články

Praha vypoví smlouvu s Pekingem

Praha se rozhodla vypovědět partnerskou smlouvu, kterou město za primátorování Adriany Krnáčové (ANO) uzavřelo s čínským Pekingem. Vedení metropole chtělo...

Čínské velvyslanectví vyhrožuje Praze

Čínské velvyslanectví pod vedením Čang Ťien-mina vyzvalo pražský magistrát ke změně přístupu a návratu k politice rozvoje bilaterálních vztahů. Děje se tak po...

Výběr článků

Načítám