Hlavní obsah

Prezident vyznamená Kalu, Smutného či Plašila

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Dva týdny před státním svátkem 28. října se množí spekulace, které osobnosti tentokrát na Pražském hradě ocení státními vyznamenáními prezident Miloš Zeman. Podle informací Práva by měl seznam obsahovat např. jména prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kaly, advokáta a filantropa Pavla Smutného nebo majitele strojírenské skupiny Alta Vladimíra Plašila.

Foto: Právo

Prezident republiky Miloš Zeman při projevu ve Vladislavském sále minulý rok

Článek

Smutný působí i jako prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory a prezident nadačního fondu Bohemian Heritage fund, podílí se na projektu nových varhan pro svatovítskou katedrálu. V minulosti se nechal slyšet, že premiérovi pomáhal při organizaci jeho cesty do Izraele.

Plašil patřil k donátorům Zemanova fondu na splácení státního dluhu, kam v roce 2014 – poprvé a naposledy – poslal sto tisíc korun.

Ačkoli prezident v uplynulých týdnech již některá jména vyřkl, Hrad seznam tají. „Počkejte si do 28. října,“ řekl Právu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle již dříve zveřejněných informací bude vyznamenám generál Emil Boček, válečný veterán, poslední žijící pilot RAF, nebo psovod Tomáš Procházka, který byl loni zastřelen v Afghánistánu. Mezi vyznamenanými bude i srbský filmový režisér Emir Kusturica, hokejista Jaromír Jágr, katolický kněz Petr Piťha, fotograf Jan Saudek anebo hlavní konstruktér Škody Favorit Petr Hrdlička či Sü Wej-ču, čínská bohemistka, překladatelka Bohumila Hrabala.

Proč právě Klaus?

Nejvyšší ocenění, a to Řád bílého lva dostane exprezident Václav Klaus. Je tak pravděpodobné, že při kontrasignaci prezidentova seznamu se premiéru Andreji Babišovi (ANO) nejméně ve dvou případech takříkajíc kroutily prsty. A to u prezidenta NKÚ, bývalého poslance soc. dem. Kaly, se kterým se v minulosti dostal do křížku. Babiš Kalu nařkl, že se jako představitel nezávislé instituce nechová neutrálně, nadstranicky a politikaří. Oba pak smiřoval sám Zeman.

Nelibost veřejně naznačil Babiš v případě Klause. V rozhovoru pro Právo řekl: „Myslím, že pan Klaus byl v minulosti vyznamenán a nyní nic zásadního neudělal. Nevím, co přijde. Je to návrh prezidenta, nemám informace, že tam bude pan Klaus, ale pokud je to pravda, tak přemýšlím, proč by tam měl být.“

K udělení nebo propůjčení státního vyznamenání je nutný podpis premiéra nebo jím pověřeného člena vlády. Podle dostupných informací se v minulosti nestalo, že by jakýkoli premiér odmítl svůj podpis připojit, byť třeba Bohuslav Sobotka měl problém s některými jmény, avšak nakonec souhlasil.

Reklama

Výběr článků

Načítám