Hlavní obsah

Canisterapie léčí pacienty Léčebného a rehabilitačního pracoviště Nemocnice Vítkov již sedmým rokem

Novinky, Lucie Drahošová

Mít přítele se studeným čumákem přijde vhod, zvlášť když jen svou přítomností a dotykem léčí. Účinnou canisterapii již sedm let dopřává svým pacientům Léčebné a rehabilitační pracoviště Vítkov. Terapie se psy podporuje psychickou pohodu u pacientů, což se často pozitivně odráží i na fyzickém stavu.

Foto: AGEL
Článek

Do Léčebného a rehabilitačního pracoviště ve Vítkově dochází čtyři psí kříženci se jmény Brixie, Cyril, Kaštánek a Eliška z canisterapeutického týmu Cantes Ostrava v doprovodu svých majitelů, kteří mají se zvířecí terapií až desetileté zkušenosti.

„Většina pacientů zažívá díky psům pocity radosti a zklidnění, které je rozptýlí od jejich nemocí, někoho pes dojímá, protože teskní po svém domácím mazlíčkovi. Návštěvy pejsků jsou povětšinu vítanou a příjemnou změnou pro dlouhodobě hospitalizované pacienty,“ popisuje účinky canisterapie vrchní fyzioterapeutka Mgr. Vladimíra Dobiášová z Nemocnice Vítkov, detašovaného pracoviště Nemocnice Nový Jičín.

Canisterapie se zde koná jednou za měsíc a trvá dvě až tři hodiny. Během té doby navštíví pes třeba i patnáct pacientů.

„Záleží na aktuální potřebě pacientů a také na závažnosti jejich zdravotního stavu. Někdy pes setrvá déle pouze u dvou těžce nemocných, protože ho nejvíce potřebují. Majitelé psů mají speciální hygienicky ošetřené deky, které dávají do lůžek a na vozíky pacientů, aby si na ně psi mohli lehnout a pacient mohl vnímat teplo zvířecího těla a hebkost jeho srsti. Někteří pacienti psy také krmí speciálními piškoty,“ přiblížila průběh canisterapie Mgr. Vladimíra Dobiášová.

Terapie se zvířaty provází lidstvo již odnepaměti, kdy lidé nejčastěji využívali vyšší tělesnou teplotu psů při revmatických potížích.

Léčebné a rehabilitační pracoviště Nemocnice Vítkov nabízí čtyřicet lůžek v bezbariérovém prostředí. Pro snazší a bezpečný pohyb pacientů je oddělení vybaveno pomůckami ke cvičení, vozíky a nejrůznějšími madly. Součástí ošetřovatelského týmu je také sociální sestra, která spolupracuje s rodinou a zajišťuje dle potřeby další péči. Pacienti s poruchami řeči, polykání a kognice mohou využít péči klinické logopedky, která dojíždí z novojičínské nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám