Hlavní obsah

Zemanův rekondiční pobyt: Nemocnice s výjimkou ÚVN něco takového neznají

Foto: vlada.cz

Miloš Zeman absolvuje rekondiční pobyt v Ústřední vojenské nemocnici.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman nastoupil do pražské Ústřední vojenské nemocnice. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka absolvuje rekondiční pobyt. Co to pro hlavu státu znamená?

Článek

Prezident zamířil do střešovického nemocnice tři týdny poté, co tam koncem září podstoupil pětihodinovou lékařskou prohlídku. Po ní šéf vojenské nemocnice Miroslav Zavoral konstatoval, že lékaři u Zemana „nenalezli žádné chorobné stavy“ a občanům sdělil, že je to dobrá zpráva, že je jejich prezident zdráv. Právě na Zavoralovo doporučení byl Zeman nyní hospitalizován.

„Vyhověl jsem přání svého ošetřujícího lékaře,“ řekl prezident v pořadu televize Barrandov, který se natáčel ve čtvrtek dopoledne. „Není to nic vážného, je to záminka pro odpočinek,“ dodal. Během pořadu pak prezident na téma hospitalizace ještě jednou narazil. „Dnes se nějak přeříkávám, pane Soukupe, je čas na infuzi,“ žertoval.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček k prezidentově aktuálnímu pobytu v nemocnici řekl pouze to, že „nejde o nic akutního, o žádný vážný zdravotní problém, kdy by bylo potřeba nějakého lékařského zákroku“. Miloš Zeman chce být podle něj „fit“ na oslavy státního svátku 28. října. Podstoupí proto čtyřdenní rekondiční pobyt. Co termín označuje a co přesně prezident podstoupí, mluvčí nepřiblížil.

Podle Jana Šislera z Kliniky rehabilitačního lékařství, který se rekondičním pobytům věnuje řadu let, jde zpravidla o komplexní péči navazující na rehabilitaci. „Každá ze souvisejících činností má terapeutický význam. Účastníky zpravidla bereme do přírody a pracujeme s nimi netradičními technikami. Může to být i jízda na raftu, kdy jim prací s pádlem a rukama vytváříme stereotyp pohybu nebo jízda na kole a podobně,” uvedl odborník.

Většinou podle něj rekondiční pobyty absolvují lidé po mozkových příhodách nebo polytraumatech, což je postižení nejméně dvou orgánových systémů. Využívá se ergoterapie i fyzioterapie a lidé se učí soběstačnosti – nemají s nimi být rodinní příslušníci ani asistenti. „V nemocnici ale rekondiční pobyt neprobíhá,” vysvětlil expert.

Rekondice? Nenabízíme.

To potvrdili i všichni oslovení zástupci velkých pražských nemocnic. „Rekondiční pobyty neposkytujeme,” uvedla mluvčí motolské nemocnice Hana Frydrychová. „Provádí to naše partnerská organizace, ale my je nenabízíme. Je to spíše v tom smyslu, že někam jedete a starají se o vás lékaři nebo třeba nutriční terapeuti, hodně se to využívá i u obézních lidí,” přiblížil mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Filip Brož. Péči nenabízí ani Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Rekondiční pobyt nenabízíme. A neumím si pod tím nic představit. My to spojení známe z lázeňských pobytů. Člověk se tam dá do kupy,” odvětila mluvčí Hana Vránová.

Podle mluvčího Ústřední vojenské nemocnice Kamila Procházky, kde nyní pobývá hlava státu, termín označuje „jakoukoliv neinvazivní terapii.” „Je to obecný termín, žádný program, který něco znamená,” řekl. Náměstek ředitele ÚVN pro léčebnou a preventivní péči Ivan Jeřábek byl ale sdílnější a pro Aktuálně.cz proceduru popsal podrobněji. „Rekondiční pobyt v sobě bude zahrnovat posílení pohybových stereotypů, rehabilitaci chůzí, aplikaci příslušných fyziatrických metod a vyvážené výživy,” sdělil serveru.

Prezident přijel na interní kliniku A7 střešovické nemocnice ve čtvrtek před 13.00. Po výstupu z automobilu zamával novinářům, kteří na něj v hojném počtu čekali. Ke svému pobytu v nemocnici se ale podle ČTK nijak nevyjádřil. Při chůzi ho podpírali osobní strážci.

Zeman byl ve střešovické nemocnici už 24. září, u lékařů strávil několik hodin. Ovčáček návštěvu označil za pravidelnou lékařskou prohlídku. Ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral serveru Seznam Zprávy po vyšetření řekl, že lékaři nenašli žádný zdravotní problém s výjimkou mírné známky dehydratace a „určité únavy". Zeman později řekl, že kvůli dehydrataci dostane několik infuzí, které mu dodají minerály.

Podle Pražského hradu prezident špatně chodí kvůli diabetické polyfunkční neuropatii. Na veřejnosti někdy působí unaveně. Problémy má také s nízkým tlakem a hůř slyší. Kvůli svému zdraví omezil kouření.

Reklama

Doporučované