Etické a ekologické šperky

etické a ekologické šperky
Líbí se vám článek? Tak se o něj podělte!

Etická, udržitelná a pomalá móda se v poslední době skloňuje opravdu často. Většinou se ale mluví o oblečení nebo botách a dalších módních doplňcích. Co ale takové šperky? I těch se tohle téma týká.

Když jsem si začala zjišťovat víc o tématu šperků a ekologie, nestačila jsem se divit. Tak třeba při výrobě jednoho jediného prstenu se se vyprodukuje až 20 tun odpadu. Nejde ale jen o odpad. Těžba a zpracování kovů ve většině případů mívá k férovosti daleko a připomíná spíše moderní otroctví.

neopracované zlato

„Konvenční těžba zlata je velice nešetrná k přírodě. Buď na ní vydělávají korporace v zemi, kde se zlato těží, přičemž lidé dál chudnou, nebo pochází z malých, často rodinných dolů, kde ‘těžaři’ nemají moc znalostí a používají celkem ledabyle rtuť, kterou tráví sebe a okolí, protože nic lepšího neznají a peníze nějak vydělat potřebují.“ říká Radka Junová, která se od roku 2014 zabývá výrobou etických šperků pod vlastní značkou Juna.

Toto se bohužel netýká jen zlata či stříbra, ale rovněž drahých kamenů. „Při nákupu materiálů je pro mě důležité, aby se na výrobě nepodíleli lidé, kteří pracují v otrockých podmínkách. Bohužel většina korálků, minerálů a drahých kamenů se zpracovává v Číně a Indii a to jsou dvě země, kde lidský život často nemá velkou cenu.“ dodává Radka.

prsteny s kameny

Jak nakupovat etické a ekologické šperky

Drahé šperky si určitě nekupujete každý den, proto je celkem jednoduché nákup neuspěchat a vybrat si značku, která splňuje etické a ekologické standardy.

V podstatě můžete vzít v úvahu hlavně tyto aspekty:

  • Materiály, ze kterých se šperky vyrábí (drahé kovy a kameny) by měly být získány eticky a mít certifikát Fairtrade nebo Fairminted.
  •  
  • – Šperky můžou být vyrobené i z recyklovaných materiálů, např. ze starších šperků. Drahé kovy se dají získat i ze staré elektroniky.
  •  
  • – I samotná výroba šperků by měla být etická a šperky by měly vznikat na místech, kde se dodržují lidská práva a zaměstnanci jsou férově odměněni za svoji práci.

V každém případě už kvůli materiálům budou tyto šperky dražší než ty od konvenčních značek. Radka ze značky Juna k tomu dodává: „Používáme 100% recyklované stříbro od firmy Ecosilver. Tento výrobce se snaží recyklovat i miniaturní množství stříbra z různých přístrojů. Malá množství stříbra a zlata jsou k nalezení v laptopech a zařízení používaná například v nemocnicích. Recyklace ale stojí dost peněz, proto jsou i recyklované kovy dražší než ty běžně získavané.“

fairtrade ekologické šperky

Alternativy k etickým a Fairtrade šperkům

Pokud jsou pro vás nové etické šperky z jakéhokoliv důvodu nedostupné, existuje hned několik dalších eko alternativ, které vám umožní uvědomělejší pořízení nového šperku.

Za prvé tu máme možnost nákupu šperků „z druhé ruky“, které najdete nejenom v bazarech ale i v různých menších zlatnictvích.

Nabízí se ale i šperky od nezávislých lokálních šperkařů. Můžete si pořídit kousky, které jsou často vyrobené ručně a jen v několika kusech. Je ovšem třeba počítat s tím, že materiály, které tito šperkaři používají, ve většině případů nepochází z férových zdrojů. „Jsem zastáncem nezávislých šperkařů a mnohdy je mi jedno jaké materiály používají, protože obzvlášť v Česku jsou alternativy těžko dostupné. Nemám ráda masově vyrobené šperky z Indie, Thajska a Číny. Určitě bych dala přednost šperkům vyrobeným od nějakého lokálního šperkaře před známými značkami.“ říká Radka ze značky etických šperků Juna.

Pokud nepotřebujete drahé šperky, ale vystačíte si s levnější bižuterií, i tady se nabízí možnost nákupu od lokálních výrobců a malých značek, které k výrobě používají buď recyklované bižuterní kovy nebo méně tradiční recyklované materiály, např. plasty vylovené z moře.


Přihlašte se k odběru zelených novinek 💚

Jednou za měsíc vám pošleme přehled nejnovějších článků. Můžete se kdykoliv odhlásit 🙂

Přihlášením k odběru dáváte shouhlas s našimi Zásadami ochrany osobních údajů.

Naposledy aktualizováno 5. 12. 2023

Lucie

Líbí se vám článek? Tak se o něj podělte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *