Krypto-graf týdne: Propad bitcoinu stáhl celý trh, z větších virtuálních měn vzdoruje jediná

XRP

XRP Zdroj: profimedia/E15

Ilustrační foto
Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
5
Fotogalerie

Zatímco bitcoinoví spekulanti mají za sebou nepříliš optimistický týden, držitelé digitálních mincí XRP jsou na tom jinak.

Během sedmi dnů ztratila celková hodnota trhu s kryptoměnami deset miliard dolarů, propad se nevyhnul ani dominantnímu bitcoinu. Jeho kurz odepsal za týden téměř pět procent, propadl se pod hranici osmi tisíc dolarů a během pátečního odpoledne se tak tak držel na cenové podlaze, která brání pádu pod 7500 dolarů.

V odlišné situaci se nacházejí „mince“ označované jako XRP. Z první pětky nejhodnotnějších jde o jediné, které si v mezitýdenním srovnání polepšily. A to navíc poměrně výrazně. Cena jedné této mince vyšplhala o devět procent na 0,29 dolaru, a dostala se tak na třítýdenní maximum.

Náladě spekulantů pomáhají zprávy o uzavíraných partnerství firmy Ripple, která XRP vytvořila a většinu mincí nadále kontroluje. Ke spolupráci s Ripple se v poslední době přihlásila například dubajská National Bank of Fujairah nebo Bank of America.

Prohlédněte si týdenní graf kurzu XRP:

Společnosti jsou na technické podrobnosti spolupráce spíše skoupé. Vychází ale najevo, že zatím mají zájem pouze o technologii, na které XRP fungují, a nikoliv o využití digitálních mincí samotných. To nicméně neodporuje obchodní strategii Ripple, která se svou technologii snaží „prodat“ coby konkurenta systému SWIFT pro vypořádání mezinárodního platebního styku. Právě rychlé potvrzení přeshraničních plateb má představovat jednu z hlavních výhod řešení nabízeného Ripplem.

Na rozdíl od mnoha jiných kryptoměn se XRP neprofiluje jako konkurence pro zavedený finanční systém, nýbrž jako jeho partner. Mezi první zájemce o Ripple patřily například American Express, Santander, ale i poradenská společnost Deloitte či služby specializované na posílání plateb do ciziny jako Moneygram a Western Union.

Na rozdíl od jiných předních virtuálních měn nelze XRP těžit, což je spolu s jeho centralizovanou korporátní strukturou důvod, proč řada zastánců kryptoměn vnímá tyto virtuální mince jako principálně odlišné od bitcoinu a spol.