Americká armáda pracuje na kanónu schopném dostřelit z Prahy do Barcelony či Istanbulu

V roce 2018 generál John „Mike“ Murray informoval členy Kongresu o tom, že americká armáda vyvíjí dělo schopné zasáhnout cíl vzdálený až neuvěřitelných 1850 kilometrů. Tento projekt dostal název Strategic Long Range Cannon.

Nyní plukovník John Rafferty serveru Defense News prozradil, že odborníci již připravují první testy. Pokud vše půjde dobře, do čtyř let by mohl být předveden funkční prototyp.

Podle Raffertyho se v Naval Support Facility Dahlgre ve Virginii „velmi brzy“ uskuteční rané balistické zkoušky. Vedení armády následně přezkoumá jejich výsledky a rozhodne o dalším postupu.

Peníze, peníze, peníze...

Jak upřesnil generál James McConville , podmínkou pokračování projektu je, aby Strategic Long Range Cannon splnil očekávání týkající se nákladové efektivity. Jinak řečeno, hlavní roli hrají peníze.

„Na nákladech záleží a my jsme náklady znepokojeni. Při provádění tohoto typu věcí rozhodně existují určité fyzikální výzvy, a to je kompromis,“ konstatoval McConville a dodal:

„Armáda se snaží být inovativní, ale musí prokázat způsobilost v každé fázi cesty. A pokud se tak nestane… neděláme to.“

Diskuze (28) Další článek: Velká podzimní aktualizace Windows 10 vyjde 12. listopadu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,