Na hranici se Sýrií zastřelili Kurdové tureckého vojáka, oznámila Ankara. Příměří dodrží

Na syrsko-turecké hranici padl při střelbě syrských Kurdů turecký voják a další byl zraněn. Oznámilo to v neděli turecké ministerstvo obrany. Incident se stal v době, kdy má v oblasti platit příměří vyjednané Spojenými státy a Tureckem. Ankara ho chce podle ministerstva obrany dodržet. Syrští Kurdové poprvé oznámili, že přistoupí na stažení od hranice, ale nejprve jejich oddíly musí Turci nechat odejít z obléhaného města Rás al-Ajn.

Tento článek je více než rok starý.

Damašek / Ankara (Aktualizováno: 15:55 20. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecko-syrská hranice.

Turecko-syrská hranice. | Foto: Murad Sezer | Zdroj: Reuters

V neděli odpoledne z města Rás al-Ajn podle agentury AFP vyjel konvoj se zraněnými a s kurdskými bojovníky.

Členové kurdských milicí YPG, jež Turecko řadí k teroristům, podle ministerstva stříleli protitankovými zbraněmi na turecké vojáky, kteří byli na pozorovací misi u pohraničního města Tall Abjad. Turecká strana palbu opětovala.

Kurdové neoznámili, zda jsou na jejich straně ztráty na životech. Ankara předtím uváděla, že v ofenzivě zahájené na hranici 9. října padlo šest tureckých vojáků.

Pro Turky je nesmírně důležité členství v NATO, Erdogan se totiž bojí Putina, tvrdí politoložka

Číst článek

Příměří bylo vyhlášeno ve čtvrtek večer a má platit 120 hodin. Kurdové se podle něj mají stáhnout z pohraničního pásma, kde chce Turecko zřídit bezpečný prostor pro přesídlení syrských uprchlíků ze svého území. Příměří je označováno za nestabilní, boje v původním rozsahu ale zatím obnoveny nebyly.

Arabsko-kurdská koalice SDF, k níž YPG patří, v neděli oznámila, že je připravena se stáhnout, jakmile jejím bojovníkům turecká armáda a její spojenci umožní odejít z obléhaného Rás al-Ajnu. SDF žádá také koridor pro civilisty.

Zástupce SDF Redur Chalíl řekl, že odchod členů koalice byl dohodnut na neděli. Až po něm se oddíly stáhnou 30 kilometrů od hranice ve 120kilometrovém pásu mezi Rás al-Ajnem a Tall Abjadem, řekl.

Odpoledne bylo vidět z Rás al-Ajnu vyjíždět konvoj 50 aut, mezi nimiž byly také sanitky. Auta vyjela z nemocnice, zdroj agentury AFP sdělil, že v konvoji jsou zranění a také bojovníci SDF.

Kurdové u sjednávání dohody nebyli. Podle dostupných informací v ní není vysloveně definován prostor, jehož se má stažení Kurdů týkat. Turečtí představitelé ale mluví o 30kilometrovém pásu území od Tall Abjadu po iráckou hranici, což je více než 400 kilometrů.

Porušení klidu zbraní

Americké zdroje, které v neděli citovala agentura AP, dohodu interpretují stejně jako Kurdové, i podle nich se týká úseku dlouhého 120 kilometrů. Mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin agentuře AP potvrdil, že to je území, jež zahrnuje dohoda o příměří. Dodal nicméně, že Turecku jde o delší úsek.

V sobotu se Kurdové a Turci navzájem obvinili z porušování klidu zbraní. Střelba byla hlášena od Rás al-Ajnu, kde působí skupiny syrských povstalců, které jsou spojenci turecké armády. Kurdové oznámili, že jim tito bojovníci brání ve stažení.

Pro Turky je nesmírně důležité členství v NATO, Erdogan se totiž bojí Putina, tvrdí politoložka

Číst článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil, že nebude-li dohoda o příměří splněna, Turecko bude v ofenzivě pokračovat. Zahájilo ji s cílem zřídit podél hranice 30kilometrovou bezpečnostní zónu. Do vyhlášení příměří v ní padlo na 500 lidí, mezi nimi zhruba 70 civilistů.

Jaký režim bude zaveden na hranici, není jasné. Turecko zatím nemělo nic proti tomu, aby pozice uvolněné po Kurdech obsadila syrská armáda a její spojenec Rusko. Tyto jednotky ale zatím zajišťují jediné místo na hranici, a to město Kobani a několik postů jižně od něj. Očekává se, že víc se dohodne na úterním Erdoganově schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle mluvčího Kalina chce Erdogan Putinovi sdělit, že syrští vojáci ani Kurdové u hranice být nemohou, protože uprchlíci se do oblastí pod jejich kontrolou odmítnou přesouvat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme