Zuzana Maderová píše ze Silicon Valley: 5 lidí, se kterými se potkat v San Francisku, když rozjíždíte americkou expanzi

zuzana-maderovaKomentář

Foto: Enehano

Zuzana Maderová z Enehano Solutions

0Zobrazit komentáře

K úspěchu za oceánem potřebujete vedle skvělého produktu nebo služby i pořádnou porci štěstí, třeba na ty správné lidi. Někdy na ně narazíte náhodou, přihraje vám je do cesty osud, ale nikde není psáno, že jim nemůžete jít trochu naproti. Štěstí totiž přeje připraveným.

Své o tom ví Zuzana Maderová, která pro CzechCrunch posílá další zápisník ze Silicon Valley. Za velkou louži vyrazila expandovat se startupem Enehano a nyní posílá tipy, s kým byste se měli po příletu do San Franciska potkat, když tam chcete rozjet byznys.

***

Je to vlastně hodně podobné jako s úspěchem v Hollywoodu. I sebelepší herečka a ten nejtalentovanější režisér potřebují k průlomu ve filmařské branži štěstí na ty správné lidi.

Potkat ve správnou chvíli ty správné lidi je často i v San Francisku tím, co rozhoduje o vašem úspěchu, nebo nezdaru. Ačkoli napojit se právě na ty nejdůležitější osoby vypadá často komplikovaně, až nemožně, dá se to. Kteří lidé to jsou a jak na to?

Nalinkovat se

Důležité je někde začít. Asi nejjednodušší cestou je ponořit se do LinkedInu. K navazování kontaktů a dohadování schůzek využívejte vaší síť v rámci druhého stupně na LinkedInu. Pokud má nějaký váš známý kontakt na někoho, s kým byste se rádi sešli, neváhejte ho požádat o představení. Za oceánem je to dnes běžná praxe a v podstatě nejjednodušší cesta dohadování schůzek.

zuzka2

Foto: Enehano

Zuzana Maderová s kolegyněmi na akci Gentry Women in Tech od SAP

Do akce

Další možností jsou meetupy, konference a další eventy, kterých je obecně v San Francisku spousta. K jejich vyhledávání je nejlepší použít Meetup, zkusit můžete také Eventbrite nebo Startup Digest. Informace o eventech chodí také v newsletterech různých komunit, ke kterým se můžete přidat. Naopak třeba Facebook tady na business eventy nefrčí.

S kontaktováním pak nečekejte přímo na samotnou konferenci nebo event. Ke každé větší akci obvykle existuje aplikace nebo web, kde můžete vidět seznam spíkrů a účastníků, a schůzky si můžete domluvit i předem. Nám se právě tohle nakontaktování předem velmi osvědčilo – jednak na to při odkazu na akci lidé celkem slyší a jednak je rozdíl, když už máte nějaký kontakt před konferencí, než když tam jdete úplně anonymně.

Kdo je ten pravý?

Vedle toho, kde a jak lidi najít nebo kontaktovat, chybí ale ještě to nejdůležitější. A to koho. Osobně bych se snažila lidi co nejvíce diverzifikovat – myslím z pohledu backgroundu, profilu a tak dále, protože v San Francisku opravdu nevíte, kdo nakonec bude tím, kdo vám pomůže růst, najít investora nebo dokonce sám zainvestuje.

Obecně vidím pět skupin lidí podle jejich rolí, se kterými se tady nejčastěji při rozjezdu expanze potkáte. Proč je budete potřebovat a s čím by vám ti praví měli dokázat pomoct?

  • Mentor: protože s tolika možnostmi, které se vám v San Francisku naskytnou, je velmi jednoduché odbočit od reálného cíle. Mentor je při vás a nejenže vám pomůže odpovídat na otázky, které si budete dennodenně klást, ale dokáže vás také udržet tzv. „on the track“.
  • Growth: ve chvíli, kdy přizpůsobíte váš produkt americkému trhu, musíte začít A/B testovat různé strategie v marketingu, obchodu a uživatelském zážitku. Growth mentor vám pomůže připravit různé testy, vyhodnocovat je a hlavně výsledky implementovat do každodenního chodu.
  • Sales: vymyslet a optimalizovat sales není jednoduché, dobrý mentor vám s tím pomůže. A když budete nabírat na sales člověka, tak může být u pohovorů s vámi a navést vás navíc na toho správného.
  • Marketing: Inbound a Outbound strategie je cesta, jak reálně získáte první klienty. Musíte ji ale přizpůsobit americkému trhu. Marketingový mentor vám s tím pomůže a vy si tak podstatně ušetříte čas.
  • Právník: při otevření expanze ve Spojených státech je vždy potřeba vědět, kde a jak otevřít pobočku. K tomu pomůžou právníci. Právníci také v San Francisku znají všechno a všechny. A pozor, u mnoha z nich lze získat první konzultace zdarma.

Kromě obecnějších tipů a rad mám pro vás ale i několik konkrétních jmen. Není to sice žádný univerzální recept, ale během tří měsíců jsem se tu potkala se zhruba 100 lidmi, a pokud rozjíždíte americkou expanzi, osobně bych doporučila schůzku s těmito pěti osobnostmi.

zuzka1

Charlotte Gubler, Yonca Braeckman, Carol Langlois a Zuzana Maderová

Guillaume Cabane (LinkedIn) – Growth Advisor, past Head of Growth at Segment & Drift

Na Guillaumově přednášce jsem byla bohužel až koncem svého pobytu ve Státech, ale přesto mě jeho přednáška zaujala natolik, že bych se s ním určitě ráda potkala. Startupy Drift a Segment dovedl z 50 na 200 lidí, takže jestli hledáte pomoc při jednom z nejdůležitějších stádií růstu firmy, už jste ji našli.

A i kdyby se vám nepodařilo získat Guila jako growth mentora, tak v San Francisku jich zná mnoho a bude vám umět doporučit.

Yonca Braeckman (LinkedIn) – zakladatelka Social Shakers

Přestože je Yonca Belgičanka, žije v San Francisku a je velmi dobře propojená v rámci startupového networku na mentory, investory i foundery. Yonca v San Francisku nabírá investice pro svůj Social Shakers Lab, takže má velký přehled o angel investorech.

Její firma Impact Shakers je studiem a akcelerátorem, který využívá nejnovější technologie, jako je umělá inteligence nebo strojové učení, a v rámci něho vytvářejí úspěšné společenské podnikání.

lukas-konecny-y-soft-ventures

Přečtěte si takéLukáš Konečný z Y Soft Ventures: Evropské startupy a jejich exity aneb jak, kdy a za kolik se nejvýhodněji prodatLukáš Konečný z Y Soft Ventures: Evropské startupy a jejich exity aneb jak, kdy a za kolik se nejvýhodněji prodat

Rowland Chen (LinkedIn) – zakladatel, konzultant, mentor, vědec

Rowland byl náš mentor, který roky pracoval v konzultingu, kde má vybudovanou velkou síť kolegů. Procházeli jsme spolu strategii v prodeji, marketingu i hiringu. Nejenže měl vždy otázky a nápady, které nás ohromně posunuly, ale zároveň nám pomohl získat v rámci svého networku skvělé kandidáty na možné budoucí obchodníky ve Spojených státech.

golden-gate-san-francisco

Golden Gate Bridge v San Francisku

Carol Langlois (LinkedIn) – specialistka v rámci Edtech, zakladatelka Empowered Tech

Carol je mentorka a specialistka v rámci sektoru EdTech a také založila skupinu Empowered Tech, která pomáhá ženám vstoupit do světa IT. Skupina je velmi úspěšná a má zhruba 10 tisíc členů. Díky organizování meetupů měla možnost seznámit se s celou řadou zajímavých žen, na které vás ráda propojí. Zároveň pomáhá i s navržením mentoring programů pro firmy, s coworkingy, kurzy a tak dále.

Marvin Liao (LinkedIn) – Partner v 500 Startups

Marvin byl můj mentor a doporučuji se s ním potkat, protože to byl jeden z mála přímočarých lidí, které jsem v San Francisku poznala. Tím myslím, že vám upřímně řekne zpětnou vazbu. Taky je velmi ochotný pomoct, protože si uvědomuje, že zahraniční startupy mají výrazně menší možnosti a méně rozvinuté prostředí než ty ze Spojených států.

Marvin cestuje po celém světě, chodí přednášet na konference a má ohromný přehled o startupové scéně. Takže když za ním přijdete s jasným cílem a nápadem, určitě poradí, propojí, pomůže.

***

Předchozí zápisníky Zuzany Maderové ze Silicon Valley:

zuzana-maderova

Přečtěte si takéZuzana Maderová z Enehano: Mise Silicon Valley aneb na co se při první startupové cestě připravitZuzana Maderová z Enehano: Mise Silicon Valley aneb na co se při první startupové cestě připravit

zuzana-maderova-new-york2

Přečtěte si takéZuzana Maderová píše ze Silicon Valley: Na startupových konferencích v Americe musíte předvést showZuzana Maderová píše ze Silicon Valley: Na startupových konferencích v Americe musíte předvést show

zuzana-maderova-new-york2

Přečtěte si takéZuzana Maderová píše ze Silicon Valley: Jak tu uspět se službou a jak s produktem? Důležitá je motivace i domácí přípravaZuzana Maderová píše ze Silicon Valley: Jak tu uspět se službou a jak s produktem? Důležitá je motivace i domácí příprava

Diskuze (0)

Novinka

Anonym